Jump to content

Χειμερινή ενδυμασία

Περισσότερα

Ημερολόγια 2021

Περισσότερα

Καλοκαιρινή ένδυμασία

Περισσότερα

Χορηγοί

Περισσότερα

Leaderboard


Popular Content

Showing content with the highest reputation since 07/01/2021 in all areas

 1. 3 points
  Τα top mounts προτείνουν όλοι (κι εγώ μαζί) να αλλαχτούν τώρα γιατί, τώρα θα είναι λυμμένη η ανάρτηση για να βάλεις απευθείας τα καινούρια (έχει και λιγότερο λύσε-δέσε ). Ο κυριότερος λόγος αλλαγής είναι πως είναι τεράστια μανούρα η αλλαγή τους αν σπάσουν-χαλάσουν σε πχ 30.000km ή ακόμα χειρότερα να τα βγάλεις και να έχουν ραγίσει (οπότε δεν κάνουν θόρυβο -ακόμα- στην στροφή του τιμονιού) και να βγουν σε 3-4 κομμάτια. Οπότε μέεεεχρι να έρθουν τα καινούρια top mounts, έχεις μείνει με λυμμένο αμάξι.... Συν του ότι αν χρειαστεί να τα λύσεις, θα πρέπει να πας πάλι για ευθυγράμμιση. Τεράστια ταλαιπωρία σε σχέση με το κόστος των top mounts (πες εργασία θα την κάνεις εσύ, άρα μόνο ταλαιπωρία και χρόνο θα φας). Γι' αυτούς τους λόγους, πολλοί τα αλλάζουν μαζί ανάρτηση και top mouts. Επιπρόσθετα, ως συμβουλή, θα σου προτείνω να αγοράσεις όλες τις βίδες που βιδώνει η ανάρτηση με καινούριες. ~1€ η μία έχουν περίπου και είναι 16 βίδες (όχι όλες ίδιες) αν θυμάμαι καλά. Κόστος σχεδόν μηδέν σκεπτόμενος το κόστος των αμορτιστέρ. Τέλος, αν κάνεις όλη την εργασία μόνος σου, αγόρασε και μία Loctite μέτριας συγκόλλησης για μεταλλικά σπειρώματα (νομίζω το μικρό μπουκαλάκι έχει 10€ και θες 1 σταγόνα περίπου ανά βίδα).
 2. 2 points
  Αυτό ισχύει στους παράλληλους εγκεφάλους. Στο σωστό remapping, ουσιαστικά ξαναγράφονται τα όρια των ενδείξεων που παίρνει ο εγκέφαλος. Δεν προσπαθεί να το κοροϊδέψει. Αλλάζονται τα όρια πχ στον maf, στον "όριο/κόφτη ροπής" κτλ. Σε ένα σωστό remapping, αν ο προγραμματιτσής δεν έχει αφαιρέσει δικλείδες ασφαλείας, θα σου βγάλει τα σωστά μηνύματα, για τις σωστές βλάβες. Τώρα, φίλε @DZ1702, όπως είναι το σύστημα του καυσίμου, είναι υπερ-αρκετό (ίσως και overkill) για ένα πρόγραμμα 1ου σταδίου (είτε μόνο πρόγραμμα είτε πλήρως Φ-Π-Ε). ΠΟΛΥ άνετα όμως.... Προσωπικά ως χρήστης του Α3 1.8TFSI (με DSG ήταν το δικό μου), έφτασα με μικρές παρεμβάσεις (αλλαγή τούρμπο, εισαγωγής και εξάτμισης πρακτικά) να σκαρφαλώσω στα ~300 άλογα (με αλλαγή plug and play του τούρμπο με αυτό από Golf 6 GTI ) και εν τέλει στα 350 άλογα (με αλλαγή με τούρμπο από S3 8P). Μετά για έξτρα δύναμη και ασφάλεια μπήκαν μπεκ από Golf 6 gti, ενώ αλλάχτηκε και το intercooler για λόγους ψυχολογικούς (ήθελα να χρησιμοποιώ το αμάξι χωρίς να σκέφτομαι "α.... έχει πολύ ζέστη, ας μην πατήσω καλύτερα"). Στο τέλος, στην υπογραφή μου έχω ένα link με το topic και το Α3 8Ρ. Στην 1η σελίδα του topic έχω κάνει ευρετήριο. Αν έχεις όρεξη,.... ή αν βαριέσαι, μπορείς να στείλεις και προσωπικό μήνυμα για τις λεπτομέρειες κάθε βήματος ή ό,τι απορία έχεις σχετικά με αυτά που έκανα στο αμάξι.
 3. 2 points
  Οι προγραμματιστές για να κάνουν ενα πρόγραμμα να δουλέψει ,ουσιαστικά κοροϊδεύουν την ecu (χοντρικά -χοντρικά ) με «ψεύτικες» τιμές από κάποιους αισθητήρες . Γιαυτο και σε ενα αυτοκίνητο που έχει γίνει remap , δεν μπορείς να βγάλεις συμπέρασμα αν είναι όντως αυτο που γράφει ο εγκέφαλος ως βλάβη ή σφάλμα . Πρέπει ουσιαστικά να καταλάβεις ποια κελιά πρέπει να βάλεις και να κανεις log ώστε να δεις αν οι ζητούμενες τιμές από το πρόγραμμα είναι ίδιες ή πολύ πολύ κοντά με τις πραγματικές . Αν όχι , τότε ο εν λόγω αισθητήρας που” logάρεται ” έχει πρόβλημα .
 4. 2 points
  Άρα ένα γερό πάτημα μέχρι 220 π.χ. δεν προλαβαίνεις να κάνεις πριν φτάσει το πυρόμετρο στους 800. Τώρα με τις ζέστες εννοώ. Πάντως το πας καλά το project. Βλέπω και στο βάθος 4κίνηση, σου κλείνει σαγηνευτικά το μάτι. Θα αντισταθείς;
 5. 2 points
  Όποιος είπε εδώ μέσα: - "αυτό μόνο θα κάνω και τίποτε άλλο", ή - "αυτό και ούτε 1€ παραπάνω" ή - "δε θα ρίξω ούτε ευρώ, θα μείνει ως έχει", ΟΛΟΙ μα....ΟΛΟΙ λούστηκαν τις συνέπειες (φούλ 1ο στάδιο , μετά ρε μήπως να δούμε μήπως παίρνει κάνα τούρμπο από το 2λιτρο, μήπως μπαίνει τούρμπο από S3, ρε μήπως τα φρένα του S3 μπαίνουν, από ανάρτηση τι θα κάνουμε, αντιστρεπτικές πιο χοντρές υπάρχουν, βρήκα "ευκαιρία" σαλόνι κομπλέ S3 δερμάτινο κοκ). Τώρα που το σκέφτομαι, πρέπει να βάλουμε κάποιο αυτόματο μήνυμα που να σε προειδοποιεί για τέτοια posts όταν πας να τα κάνεις τύπου: "είσαι σίγουρος ότι θες να το ποστάρεις αυτό?"
 6. 2 points
  Καλησπέρα Koeman σε ευχαριστώ για την απάντηση σου. Αγόρασα μια συσκευή όζοντος που μου είπε ο συνάδελφος και ευτυχώς ξεμύρισε το σαλόνι εντελώς. Είχα ακούσει ότι το όζον κάνει απόσμωση και σκοτώνει τα μικρόβια αλλά δεν το είχα δοκιμάσει πάλι.
 7. 2 points
  Όχι φυσικά έβαλα Κ04 και ησύχασα.....
 8. 2 points
  Στο νέο RS3 όντως δίνονται ως εξτρά κεραμικά φρένα, δεν θυμάμαι αν είναι 8πίστονα ή 6πίστονα. Εδώ υπερτερεί, ωστόσο αμφότερα τα συστήματα είναι απίστευτα. Τα 6πίστονα της A45s με 360 x 36 δεν μασάνε ποτέ και πουθενά. Μόνο τα πίσω του RS3 είναι λίγο μικρά συγκριτικά με τα μπροστά, τουλάχιστον η A45s πίσω δίνει 330 και όλα αυτά standard. Γενικά ο βασικός εξοπλισμός της Merc είναι όντως αρκετά έως πολύ ολοκληρωμένος, αλλά τα εξτρά εξακολουθούν να είναι πολλά και ακριβά και ανεβάζουν το κόστος της βασικής έκδοσης κατά 35 χιλιάρικα. Νομίζω δεν έχει να λέει, ο κάθε κατασκευαστής από κάπου στα παίρνει, άλλος από τα φρένα, άλλος από τα καθίσματα, άλλος από την ταπετσαρία κ.ο.κ.
 9. 2 points
  Δεν ξέρω τι λέτε αλλά τους πιο πολλούς και εμένα μαζί με το 8p θα μας θάψουν! 😂
 10. 2 points
  Λοιπόν κύριοι να καταθέσω την εμπειρία μου. Ήρθα σε επαφή με τον αντιπρόσωπο στην Αθήνα κανονίσαμε το ραντεβού μας, ήρθε στην ώρα του κύριος, συζητήσαμε τις "ανησυχίες" μου και τι να περιμένω πάνω-κάτω μετά τον επαναπρογραμματισμό και περάσαμε στο παρασύνθημα. Κουμπώσαμε ένα φίλτρο ελευθέρας BRC, πήγαμε για πρόγραμμα 98/100oct και συνολικά μας πήρε κάτι λιγότερο από 2 ώρες, δεν προέκυψε κάποιο πρόβλημα στις δοκιμές και με χαρά μεγάλη το πήρα κι έφυγα. Στο δια ταύτα, τα 155 υποσχόμενα θεωρητικά άλογα δεν τα πιάσαμε ποτέ στην δικιά μου περίπτωση, η πίεση δεν έφτασε τα 1.3 bar αλλά τα 1.1. Θεωρεί πως αυτό οφείλεται λόγω των 130κ χιλιομέτρων στο μοτέρ και μια κάποια φυσιολογική φθορά με τα χρόνια στην τουρμπίνα. Από εκεί και πέρα μου ανέφερε σαν επιλογή το σφίξιμο της wastegate για να πιάσουμε το κάτι παραπάνω αν θέλω, κάτι που δεν με απασχολεί και δεν θα ασχοληθώ. Πήγα για μια καθυστερημένη ανανέωση και όχι για να ψυχαναγκαστώ για τα νούμερα. Όμορφα και τίμια. Δυναμομέτρηση δεν έκανα πριν τον επαναπρογραμματισμό για να συγκρίνω αλλά θα είχε ενδιαφέρον. Δεν έχω βγει ακόμα να το τρέξω λιγάκι μόνο μέσα στην πόλη το πάτησα 1-2-3η και είναι εμφανώς πιο "νευρικό". Σίγουρα λοιπόν έχει αισθητή διαφορά και για περισσότερα και πιο ασφαλή συμπεράσματα θα επανέλθω αφού κάνω τις δοκιμές μου κάπου πιο άνετα και με λίγο λιγότερη ζέστη γιατί δεν υποφέρεται αυτές τις μέρες.. Σε γενικές γραμμές είμαι ευχαριστημένος κι αν το κούμπωνα πριν 10 χρόνια πιστεύω δεν θα συζητούσαμε για bar και ιστορίες. Όλα πένα, συνιστώ και τον αντιπρόσωπο γιατί φάνηκε καλό παιδί και συνεννοήσιμο και φυσικά για ότι χρειαστώ θα είμαστε σε επικοινωνία.
 11. 2 points
  Το Audi Sport Club... ετοιμάζεται για την μεγάλη του εκδρομή που θα γίνει στο Διμηνιό την ΚΥΡΙΑΚΗ 04/07/2021. Τα λόγια είναι περιττά... Χώρος να παρκάρουμε τα εργαλεία, ξαπλώστρες στο κύμα - δίπλα απ' το κύμα το προσωπικό του ΑΚΡΟΓΙΑΛΙ να μας προσφέρει ότι χρειαστούμε (καφές - εστιατόριο - burgers - βάφλες- παγωτό)... την δύσκολη ημέρα του καλοκαιριού! Όλοι λοιπόν, ραντεβού από Αθήνα - ΣΕΑ Μεγάρων - 09:00 - Αναχώρηση ΑΥΣΤΗΡΑ 09:30 για να βρούμε εύκολα θέση για να παρκάρουμε.
 12. 1 point
  Αντέχουν για να φέρουν στα όρια ένα εργοστασιακό k04( εφόσον όμως είναι καινούριες και δυνατές ) εκτος άμα βάλεις φτερά άλλα , οπότε χρειάζεσαι αντλίες autotech.
 13. 1 point
  πωωω ρε φίλε τι θυμηθηκες;;; έχουν περάσει 5-6 χρόνια για πλάκα... Η αλήθεια είναι ότι κάποτε έβλεπα κ το παραμικρό στο χρώμα κ αν κάτι δεν μου καθόταν καλά μου τραβούσε το βλέμμα...
 14. 1 point
  ευχαριστούμε για την ενημέρωση!!! Είναι από τις αιτίες που ανέφερες το κόψιμο. Το κάνει όταν μένει από καύσιμο. δεν σου άναψε το CEL (Check Εngine Light) καμία φορά?
 15. 1 point
  Παιδιά ήταν το γνωστό πρόβλημα με την αντλια υψηλης πιεσης, αλλάχθηκε και το αυτοκίνητο επανήλθε.
 16. 1 point
  Ναι είμαι με κοροναιο Κρήτη καραντίνα αγ Νικόλαο.
 17. 1 point
  Ψάξε στο google μέθοδο pdr. Έχω κάνει πολλές φορές σε όλα τα αμάξια που είχα και έχω σωθεί! Τα λακουβακια ειδικά από παράλληλα παρκαρίσματα εξαφανίζονται. Είτε με βεντουζακια και κόλλα τα τραβάνε έξω ή έχουν ολόκληρα σετ από ειδικά εργαλεία λεβιεδες.
 18. 1 point
 19. 1 point
  2 μήνες μόνο? Τι να σου κάνουν 2 μήνες???
 20. 1 point
  τι του λες κ εσύ τώρα...Αφού βλέπεις ο άνθρωπος δεν είναι καλά... χρειάζεται οπωσδήποτε μια καλή πασοκικη 2 μήνη άδεια για να συνέλθει...
 21. 1 point
  τι κοβεις ρε μλκα με 800 βαθμούς? Εδώ πατάς με 40 εξωτερική. Κλείσει το topic, πούλα το αμάξι (σε μένα)..... Άκου λέει φοβάται.......
 22. 1 point
  Καλησπέρα, ήρθε λοιπόν η μέρα να παρουσιάσω το νέο μας αμάξι, για την ακρίβεια ένα εκ των δύο, καθώς το άλλο θα σας το παρουσιάσουμε αργότερα. Ανοίγω το θέμα εδώ αλλά αν θέλετε να το μεταφέρετε σε άλλη ενότητα ελεύθερα, δεν το έβαλα στα projects γιατί δεν είναι VAG. Καταρχήν, σεντόνι alert! Respect σε όποιον αντέξει μέχρι το τέλος! Sorry παιδιά αλλά θεώρησα ότι καθώς το αμάξι δεν είναι VAG, πολλά πράγματα δεν θα σας ήταν γνώριμα οπότε έπρεπε να τα εξηγήσω. Αλλιώς θα πέταγα τον εξοπλισμό σε επικεφαλίδες. Έχουμε λοιπόν AMG A45 S σε γκρι ματ χρώμα και είναι κατά 99% φουλ εξοπλισμένη. Θα ξεκινήσω με τον εξτρά εξοπλισμό αναλυτικά, στη συνέχεια θα προχωρήσω σε κάποια στάνταρ που θεωρώ σημαντικά, μετά θα μιλήσω για τα specs και τις επιδόσεις, και θα κάνω ένα review από τη μέχρι τώρα εμπειρία μου, τόσο σε χαλαρή βόλτα όσο και κατά τις νυχτερινές ανησυχίες μας. Μιλώντας για ανησυχίες, να πω ότι τα πατήματα κατά ένα τρελλό ποσοστό άνω του 90% μου έρχονται στο πιάτο χωρίς να κουνήσω ούτε βλέφαρο, και μιλάω για δυνατά σπορ αμάξια μέχρι και supercars. Ούτε αυτοκόλλητο να είχα πίσω εδώ οι καλές οι κόντρες. Να περνάω δίπλα από GT4 και μόλις με βλέπει, να γκαζώνει και να κολλάει πίσω μου. Να έρχεται από πίσω σφαίρα η Gallardo και το GTR και μόλις με βλέπουν να κόβουν και να κάθονται στην πίσω μου γωνία και στη συνέχεια να κάνουν ξερόγκαζα περιμένωντας να αναποκριθώ. Τα έβλεπα αυτά σχεδόν σε κάθε βόλτα και με το edition, αλλά από τέτοια αυτοκίνητα δεν το έχω ξαναζήσει. Έχεις ήδη φτιαχτεί πριν καν πατήσεις. Εξωτερικός εξτρά εξοπλισμός: Aero Package. Περιλαμβάνει μπροστινά spoiler, αεροτομή και διαχύτη σε γυαλιστερό μαύρο. Ζήτησα και κατάφερα το μπροστινό κομμάτι να μην τοποθετηθεί για δύο λόγους. Πρώτον θα είχα ένα μικρό πρόβλημα μπες βγες από το γκαράζ, αφού είναι ήδη τόσο χαμηλό που περνάει ένα δάχτυλο και αυτό μόνο με μένα μέσα. Το κεντρικό spoiler αγκαλιάζει το lip του προφυλακτήρα και βγαίνει πιό έξω και πιό χαμηλά, αν και το πιό χαμηλά δεν με προβληματίζει ιδιαίτερα καθώς απ' ότι έχω δει είναι μικρή η διαφορά. Το πιό έξω όμως που βγαίνει χειροτερεύει αρκετά το approach angle (γωνία προσέγγισης) του αυτοκινήτου. Πάντως και το αμάξι κάθεται πολύ χαμηλά στο έδαφος με αποτέλεσμα σε πολλά σημεία όπως η πάνω γωνία της ράμπας του γκαράζ να απέχει μόλις δύο δάκτυλα από το κέντρο του αυτοκινήτου (breakover angle ή γωνία ράμπας). Ο άλλος λόγος που ζήτησα το μπροστινό κομμάτι να μην τοποθετηθεί είναι ότι είμαι 50-50 για το αν μου αρέσει. Από τις μισές γωνίες που το βλέπω στο internet μου αρέσει, από τις άλλες μισές το προτιμώ χωρίς. Ξεκίνησα λοιπόν χωρίς και ζήτησα τα μπροστινά κομμάτια να τα πάρω στο κουτί τους (είναι μαζί και δύο μικρά πλαϊνά αν τα έχετε δει φωτό). Μελλοντικά εφόσον πρώτα μετακομίσουμε και αν θέλω έτσι κάτι για αλλαγή μπορεί να τα βάλω πάνω (είναι βιδωτά). Αεροτομή και διαχύτης μπήκαν κανονικά. AMG Night. Σκούρα φιμέ πλαϊνά πίσω παράθυρα και πίσω παρμπρίζ, τα πλαίσια στις πόρτες σε μαύρο γυαλιστερό αντί για χρώμιο, οι μπούκες σε μαυρό γυαλιστερό αντί για χρώμιο και προσθήκες στους μαρσπιέδες σε μαύρο γυαλιστερό. Σφυρήλατες ζάντες AMG 19x8.5 σε μαύρο ματ. Οι διαστάσεις δεν άλλαζαν ό,τι και να διάλεγες, απλά οι στάνταρ δεν ήταν σφυρήλατες και ήταν και σε άλλο σχέδιο. Από κει και πέρα μπορούσες να διαλέξεις το χρώμα και διάλεξα μαύρο ματ. Τα ελαστικά είναι Pilot Sport 4 S σε διάσταση 245/35 και είναι στάνταρ. Αρκετά καλά ειδικά για ΟΕΜ τοποθέτηση γι' αυτό και δεν έτρεξα να τα αλλάξω παρόλο που είμαι μαθημένος σε πιστάδικα. Όταν είναι για αλλαγή θα δω. Η αλήθεια είναι ότι η τετρακίνηση καθιστά το ελαστικό λιγότερο σημαντικό ως παράγοντα και είναι ένας ακόμα λόγος που δε βιάζομαι για πιστάδικα, αλλά σίγουρα όλο και κάτι παραπάνω θα δώσουν. Πανοραμική ηλιοροφή. Το βάζω στα εξωτερικά γιατί φαίνεται και απ' έξω, αλλά επίσης έρχεται μαζί με ένα κομμάτι σε μαύρο γυαλιστερό που ενώνει το σκούρο φιμέ τζάμι της ηλιοροφής με το παρμπρίζ, χωρίς να υπάρχει γκρι ανάμεσα. Έτσι μοιάζει βασικά σαν να έχεις μαύρο ουρανό, εκτός βέβαια από το κομμάτι μετά την ηλιοροφή. Κατά τ' άλλα είναι πολύ μεγάλη, δίνει απίστευτο αέρα εσωτερικά, ειδικά αν την ανοίξεις τελείως. Να πω εδώ ότι είναι πλήρως ηλεκτρική, δηλαδή ακόμα και το εσωτερικό της κάλλυμα ανοιγοκλείνει ηλεκτρικά. Συγκεκριμένα το κάλλυμα εκτός από το σχετικό κουμπί μπορείς να το λειτουργήσεις και με φωνητική εντολή π.χ. “open sunblind” (θα πω περισσότερα για τις φωνητικές εντολές αργότερα). Βρίσκω έξυπνο ότι όταν την έχεις σε ανάκληση και κινείσαι πάνω από τα 80, κατεβαίνει κατά 50% ώστε να ελαχιστοποιούνται οι αεροδυναμικές αντιστάσεις, ενώ επανέρχεται όταν πέσεις κάτω από τα 70. Βέβαια είναι λίγο δώρον άδωρον καθώς η αεροτομή όπως και ο διαχύτης που είπαμε παραπάνω έχουν μεγάλες αεροδυναμικές αντιστάσεις, τόσο που είναι μέχρι και μετρήσιμες, ειδικά ο διαχύτης ο οποίος έχει και μεγάλη κλίση. Στην ευθεία δηλαδή σίγουρα χάνεις, από την άλλη βέβαια στις στροφές με πολλά βοηθάει να βιδώσει ο κώλος κάτω. Η πρώτη φωτό που βγάλαμε λίγες μέρες πριν την παραλαβή του όπου είχε έρθει στην αντιπροσωπεία και περιμέναμε τις πινακίδες. Πανοραμική ηλιοροφή πλήρως ηλεκτρική συμπεριλαμβανομένου του εσωτερικού καλλύματος με κουμπιά, ενώ ακούει και σε φωνητικές εντολές. Με φωνητικές εντολές γίνονται και δεκάδες άλλες λειτουργίες στο αμάξι. Μια απλή θήκη γυαλιών που δεν διακρίνεται στη φωτό στην περιοχή της πλαφονιέρας. 90άρες μπούκες σε μαύρο γυαλιστερό. 80άρα εξάτμιση. Μπροστά 6πίστονες σταθερές (fixed) δαγκάνες με τρυπητούς δίσκους 360x36. Σφυρήλατες ζάντες σε μαύρο ματ 19x8.5 και ελαστικά Pilot Sport 4 S με διάσταση 245/35. Πίσω μονοπίστονες πλευστές (floating) δαγκάνες με τρυπητούς δίσκους 330x22. Εσωτερικός εξτρά εξοπλισμός / ηλεκτρονικά συστήματα: Driving Assistance Package. Εδώ έχουμε δύο πράγματα, πρώτον το Distronic όπως ονομάζει η Mercedes το adaptive cruise control, το οποίο επιταχύνοντας ή και φρενάροντας αν χρειαστεί, σε διατηρεί σε σταθερή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, ενώ η απόσταση είναι ρυθμιζόμενη από τον οδηγό. Επίσης περιλαμβάνει ημιαυτόματη οδήγηση, δηλαδή αναγνωρίζει η εμπρός κάμερα τα όρια της λωρίδας που κινείσαι εφ' όσον αυτά διακρίνονται και δεν είναι αχνά και μένει σε αυτήν. Στρίβει ο δρόμος στρίβει και το τιμόνι. Αν θέλεις να αλλάξεις λωρίδα απλά αγγίζεις απαλά το σχετικό φλας και το αμάξι αναλαμβάνει να ελέγξει ότι δεν υπάρχει αμάξι στο νεκρό σημείο, αν δεν υπάρχει αρχίζει να αλλάζει λωρίδα και αφού αλλάξει σβήνει το φλας. Αν δεν ακουμπάς το τιμόνι, κάθε λίγα δευτερόλεπτα σου ζητάει με μήνυμα και ηχητικά να βάλεις χέρι για να δει ότι δεν λιποθύμησες και σου δίνει ένα εύλογο χρόνο να το κάνεις. Αν δεν το κάνεις, αρχίζει να στο ζητάει επίμονα με όλο και δυνατότερη ειδοποίηση και στο τέλος αν δεν υπακούσεις αρχίζει σταδιακά να ακινητοποιεί το αμάξι ανάβοντας τα αλάρμ και καλώντας τη γραμμή SOS της Mercedes όπου θα σε ρωτήσουν αν είσαι καλά. Δεύτερον έχουμε το σύστημα Pre-Safe το οποίο τι είναι, σε περίπτωση που το σύστημα ανιχνεύσει ότι επίκειται πολύ επικίνδυνη κατάσταση με πιθανή σύγκρουση, κάνει τις εξείς ενέργειες: φρενάρει απότομα εφ' όσον κινείσαι, φέρνει τα εμπρός καθίσματα σε όρθια θέση, σφίγγει δυνατά τις ζώνες ασφαλείας, κλείνει όλα τα παράθυρα και την ηλιοροφή αν είναι ανοιχτά και καλεί τη γραμμή SOS δίνοντας και το στίγμα σου. Να σημειώσω ότι κάποιες από τις παραπάνω ενέργειες δεν συνδέονται αποκλειστικά με το σύστημα Pre-Safe. Μπορεί να γίνουν και στα πλαίσια λιγότερο επικίνδυνης κατάστασης π.χ. πετάγεται κάτι μπροστά σου ενώ κινείσαι αργά, οπότε αυτόματα φρενάρει το αμάξι και σε σφίγγει δυνατά η ζώνη, χωρίς όμως όλες τις άλλες ενέργειες καθώς δεν απειλείται η ζωή σου. Μου έχει συμβεί αυτό μία φορά για χαντάκι που ανίχνευσε, οπότε φρέναρε απότομα και με έσφιξε η ζώνη και άλλη μία σε μανούβρα. Μαζί ακούγεται και ένας ήχος με σκοπό να σου κεντρίσει την προσοχή. Επίσης κλήση SOS μπορεί να γίνει αυτόματα αν το σύστημα θεωρήσει ότι αφαιρείσαι κατά την οδήγηση και το καταλαβαίνει διαβάζοντας διαρκώς τις αντιδράσεις σου, αλλά και χειροκίνητα από το σχετικό κουμπί στην πλαφονιέρα. Γενικά ο αριθμός και η πολυπλοκότητα των αισθητήρων που καλύπτουν τα πάντα γύρω από το αμάξι, είναι εξωπραγματικά. Μέχρι και στιγμιαία κάτι τόσο ασήμαντο όσο να αποσυγχρονιστεί η ώρα που παίρνει ο εγκέφαλος από το δορυφόρο και να μην συμφωνεί με την αποθηκευμένη, λόγω π.χ. κακού σήματος, ανάβει check (μου συνέβη) και μετά κλασικά από το διαγνωστικό βρίσκεις το σφάλμα. Όλα τα στοιχεία της τηλεμετρίας στέλνονται αυτόματα στη Mercedes που μπορούν να σε κατευθύνουν και επί τόπου τηλεφωνικά αν κάτι δεν πάει καλά. Έτσι δεν είσαι ποτέ μόνος. Από την άλλη βέβαια έτσι που στέλνει τα πάντα, σε βάζει σε δεύτερες σκέψεις για πρόγραμμα μέσα στην εγγύηση. Θα μιλήσω στο τέλος για τα μελλοντικά σχέδια. Blind spot assistance. Πάνω στους πλευρικούς καθρέπτες ανάβει ένα πορτοκαλί τριγωνάκι όταν έχεις αμάξι στο νεκρό σημείο. Αν τη στιγμή εκείνη αρχίσεις να κινείσαι προς αλλαγή λωρίδας, έχεις και ηχητική ειδοποίηση. Πλευρικοί πίσω αερόσακοι, προστασία βαφής, συναγερμός και προστασία κατά της ρυμούλκησης. Να προσθέσω εδώ ότι το αμάξι διαθέτει GPS tracker και συνδέεται με λογαριασμό στο δίκτυο της Mercedes. Μπορούμε να βλέπουμε ανά πάσα στιγμή πού βρίσκεται το αμάξι στο χάρτη, από το pc, το κινητό, το tablet κτλ., καθώς επίσης ενημερωνόμαστε με email ή ειδοποίηση μέσω της σχετικής εφαρμογής όταν το αμάξι βγαίνει ή επιστρέφει σπίτι (οριοθετείται περιμετρικά από το χρήστη). Αν και η περιοχή μας είναι φυλασσόμενη, μία έξτρα προστασία ποτέ δεν έβλαψε. Active Parking Assist με Parktronic και κάμερα 360°. Εδώ έχουμε το Parktronic που στην ουσία είναι το αυτόματο παρκάρισμα. Ο οδηγός επιλέγει αν θέλει να παρκάρει σε κάθετες θέσεις parking, ή στην άκρη του δρόμου ανάμεσα από δύο άλλα οχήματα και οδηγώντας αργά, το αμάξι ανιχνεύει τη θέση και ειδοποιεί όταν τη βρει. Ο οδηγός στη συνέχεια επιβεβαιώνει ότι θέλει τη θέση και το αμάξι κάνει όλη τη δουλειά, πάει μπροστά, πίσω, στρίβει το τιμόνι και απλά σου λέει με φαρδιά πλατιά γράμματα να είσαι σε ετοιμότητα να φρενάρεις αν χρειαστεί. Η κάμερα 360° είναι από τα χρησιμότερα εξτρά που έχω βάλει, πολύ πιό χρήσιμο από το Parktronic που στην ουσία δε μου χρησιμεύει γιατί έχω άνετο παρκάρισμα εκεί που πηγαίνω. Η κάμερα 360° λοιπόν τι είναι, γνωρίζετε το bird's eye view. Αυτό ακριβώς είναι, δηλαδή βλέπεις το αμάξι από ψηλά, σαν να σε παίρνει κάμερα από drone. Φυσικά η συγκεκριμένη εικόνα είναι virtual και σχηματίζεται χρησιμοποιώντας δεδομένα από 4 κάμερες που βρίσκονται μπροστά πάνω από το σήμα στη μάσκα, κάτω από τους πλευρικούς καθρέπτες και πίσω πάνω από την πινακίδα (για την πίσω ανοίγει ένα πορτάκι και κατεβαίνει). Το σύστημα έχει απόλυτη ακρίβεια και διευκολύνει σε απίστευτο βαθμό το μπες βγες από στενές θέσεις και περάσματα, π.χ. μέσα σε πυλωτές ή αλλού. Επίσης αν είσαι ψυχάκιας μπορείς να ευθυγραμμίσεις το αμάξι με απόλυτη ακρίβεια ώστε να παρκάρεις ολόισια εκεί που θα επιλέξεις. Η μπροστά και η πίσω εικόνα είναι HD, αλλά δυστυχώς αλλοιώνεται στις φωτό. Οι κίτρινες γραμμές σου δείχνουν την πορεία που πρόκειται να ακολουθήσεις. Το σύστημα 360° που απεικονίζει εικονική (virtual) κάτοψη του αυτοκινήτου σε στυλ bird's eye view, χρησιμοποιεί 4 κάμερες, μία από τις οποίες κάτω από τους πλαϊνούς καθρέπτες. Οι υπόλοιπες είναι μπροστά πάνω από το σήμα της μάσκας και πίσω πάνω από την πινακίδα η οποία εμφανίζεται μέσα από ένα πορτάκι. Στη φωτό διακρίνεται επίσης το LED εξωτερικού φωτισμού σε απαλό χρώμα όταν ανοίγουν οι πόρτες. Σύστημα αναγνώρισης ορίων ταχύτητας. Το αμάξι διαθέτει και μία 5η στερεοσκοπική κάμερα εκτός από τις άλλες 4 που είπαμε παραπάνω και βρίσκεται στο παρμπρίζ ακριβώς πίσω από τον κεντρικό καθρέπτη. Αυτή αναγνωρίζει σχήμα, χρώμα και χαρακτήρες και διαβάζει κάθε φορά το όριο ταχύτητας και στο δείχνει στο καντράν. Μάλιστα αν έχεις ενεργοποιημένο και το cruise control προσπαρμόζει την ταχύτητα στο ανώτατο όριο κάθε φορά. Αν το όριο πέσει, φρενάρει για να έρθει στο καινούργιο, αν ανέβει επιταχύνει. Είναι λίγο εκνευριστικό βέβαια αυτό λόγω των συχνά ηλίθιων ορίων στη χώρα μας και κάποια στιγμή είχα πει να κάτσω να ψάξω μήπως υπάρχει τρόπος στο cruise control να επενεργοποιήσω την αυτόματη προσαρμογή του ορίου. Κάτι πήρε το μάτι μου μέσα στις επιλογές έτσι όπως είχα κάτσει να τις δω όλες. Κάτι ακόμα σχετικό με την 5η αυτή κάμερα, όταν είσαι στο φανάρι και σταματήσεις, το αναγνωρίζει (σχήμα, χρώμα, ένταση) και αυτόματα ανοίγει η κάμερα για να δεις μπροστά. Κανονική εικόνα σαν να έχεις GoPro πάνω στο παρμπρίζ, μάλιστα είναι και HD. Ο λόγος που το κάνει είναι για να μην στρίβεις το κεφάλι σου να δεις πότε θα ανάψει το φανάρι, απλά κοιτάς την κάμερα. Αν σταματήσεις π.χ. σε μία διασταύρωση χωρίς φανάρι δεν ανοίγει. Θα σας δείξω φωτό αυτής της κάμερας ή καλύτερα βίντεο κάποια άλλη στιγμή. Επίσης από λίγο που έψαξα πρέπει να υπάρχει dashcam app που μπορώ να κατεβάσω στο αμάξι για να έχω την κάμερα αυτή μόνιμα ανοιχτή και να καταγράφει τη βόλτα. Αυτο σημαίνει ότι δεν θα χάσω ούτε ένα βίντεο από πάτημα, αρκεί να έχω το άλλο αμάξι κάπου μπροστά για να φανεί. Εδώ μας λέει ότι το όριο ταχύτητας είναι 50. Στάθμη λαδιού ελέγχεται μόνο ηλεκτρονικά (δεν υπάρχει βέργα). Ένδειξη πίεσης ελαστικών με αισθητήρες σε κάθε τροχό καθώς και ένδειξη θερμοκρασίας ανά ελαστικό. Θερμοκρασία λαδιού κινητήρα και κιβωτίου και θερμοκρασία νερού. Πάνω πάνω στο κέντρο adaptive cruise control με ένδειξη προπορευόμενου οχήματος για έναρξη adaptive distance. Όταν ενεργοποιείται πρασινίζει. Γεμάτο ρεζερβουάρ βγάζει μέσο όρο 500km ή και λιγότερο αν έχει προηγηθεί υψηλή κατανάλωση. Μεγάλη ποικιλία σε στυλ για το καντράν, με μπάρες αντί για βελόνες, διαφορετικά χρώματα κ.α. Προεγκατάσταση για πακέτο Connectivity. Περιλαμβάνει υπηρεσίες πλοήγησης με σκληρό δίσκο για όλη την Ευρώπη και δωρεάν updates για 3 χρόνια, μετά χρεώνεται. Γενικά αρκετές από τις συνολικά 40 υπηρεσίες που διαθέτει το αμάξι έχουν διάρκεια τα 3 έτη, μετά χρεώνονται. Τα πάντα μπορεί ο χρήστης να τα δει online μέσα από το λογαριασμό του, όπως οι υπηρεσίες που συνδέονται με το GPS tracker που είπαμε παραπάνω. Οι χάρτες είναι 3D με live traffic και ενημερώνονται αυτόματα, όπως αυτόματα γίνονται και όλες οι ενημερώσεις του συστήματος. Θα σας δείξω και από εδώ φωτό κάποια στιγμή. Προεγκατάσταση για πακέτο connectivity smartphone. Αυτό αφορά οτιδήποτε συνδέει το αμάξι με smartphones όπως apple carplay, ο απομακρισμένος έλεγχος του οχήματος κ.α. Πακέτο Energizing. Περιλαμβάνει μασάζ, ατμοσφαιρικό φωτισμό με RGB χρώματα που σημαίνει ότι μπορεί ο χρήστης να δημιουργήσει το δικό του προσωπικό χρώμα, εκτός από κάποια που δίνονται έτοιμα, δύο οθόνες 10.25”, εκτεταμένες λειτουργίες MBUX (Mercedes Benz User Xperience) και ηχοσύστημα surround Burmester 12 αν δεν κάνω λάθος ηχείων, με subwoofer και ενισχυτή στο πορτ παγκάζ. Το αγαπημένο μου χρώμα είναι ένα από τα έτοιμα και συνδυάζει μπλε και μωβ, που εναλάσσεται αργά και σταδιακά από το ένα στο άλλο. Θα σταθώ όμως λίγο στο μασάζ καθώς όλα τα άλλα είναι λίγο πολύ αυτονόητα. Αρχικά επιλέγεις τι είδος μασάζ επιθυμείς να απολαύσεις, ανάμεσα σε χαλαρωτικό, τονωτικό κ.α. Ανάλογα το είδος που θα επιλέξεις, ακολουθείται το αντίστοιχο πρόγραμμα και εκτελείται με πολλαπλές κινήσεις του καθίσματος που εναλλάσονται διαδοχικά με στόχο την αποφόρτιση των μυών της πλάτης, μέσης και των πλευρών. Οι κινήσεις είναι πάρα πολλές, σκεφτείτε το lumbar support που έχουν αρκετά premium αυτοκίνητα; Φανταστείτε το support αυτό να εκτείνεται σε ολόκληρο το κάθισμα. Όλα δηλαδή τα μέρη είναι κινούμενα. Μάλιστα χωριστά από τη λειτουργία μασάζ, μπορείς κατά τη ρύθμιση του καθίσματος και προκειμένου να βολεύεσαι απόλυτα στη θέση που θέλεις, να ρυθμίσεις ακριβώς πόση πίεση να δέχεσαι στην πλάτη, πόσο σφιχτά να σε αγκαλιάζει η πλευρική στήριξη κ.α., όλα μέσα από το σχετικό μενού στην οθόνη. Επίσης όταν οδηγείς πολλή ώρα π.χ. σε ταξίδι, μπορείς να επιλέξεις το κάθισμα να αλλάζει αυτόματα στάση μία στο τόσο αποφορτίζοντας έτσι κάποιους μύς. Πίσω στο μασάζ λοιπόν, σε ολόκληρη τη διάρκεια του οποίου ακούγεται instrumental μουσική ανάλογη του είδους που έχεις επιλέξει. Επιλέγοντας π.χ. χαλαρωτικό, ακούγεται ambient μουσική με ήχους που παραπέμπουν σε εξωτικές παραλίες, ενώ στο τονωτικό παίζει beat μουσική. Παράλληλα ανοίγει ο κλιματισμός με ταυτόχρονο καθαρισμό του αέρα για μία αίσθηση φρεσκάδας και τελειώνει με απαλό διακριτκό άρωμα. Δοκιμάσαμε το χαλαρωτικό αλλά δε φτάσαμε μέχρι το τέλος γιατί κράταγε αρκετά, νομίζω γύρω στο 20λεπτο. Όπως καταλαβαίνετε δεν είναι κανονικό μασάζ, δεν θα βγεις και ανανεωμένος από το αμάξι, αλλά είναι ένα έξτρα που δεν το είχα ποτέ στο παρελθόν. Πακέτο καθισμάτων AMG Performance High-End. Είναι τα πιό advanced που υπήρχαν ως επιλογή, ανάμεσα σε άλλα 3 και εκτός από το τύπου recaro σχήμα τους, είναι πλήρως ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα, κινούμενα εμπρός, πίσω, πάνω, κάτω, αναδίπλωση, πλευρική στήριξη, πλάτη, τα πάντα και διαθέτει το καθένα από 3 slots μνήμης για να αποθηκεύσεις τη θέση που σε ικανοποιεί. Πολύ χρήσιμο καθώς σε διαφορετική θέση το θέλω εγώ και σε διαφορετική η γυναίκα μου, οπότε αρκεί το πάτημα ενός κουμπιού. Δεν υπάρχουν μοχλοί. Μόνο ένα πράγμα γίνεται με το χέρι, η επέκταση του καθίσματος τραβώντας από κάτω. Δε θυμάμαι αν το Energizing προϋποθέτει και τα συγκεκριμένα καθίσματα, πιθανότατα γιατί η λειτουργία μασάζ όπως είπαμε εκτελείται με πολλαπλές κινήσεις του καθίσματος. Επίσης τα καθίσματα είναι θερμαινόμενα και ψυχόμενα. Η θέρμανση γίνεται με αντιστάσεις όπως όλοι γνωρίζουμε αλλά η ψύξη γίνεται με εσωτερικούς ανεμιστήρες που βρίσκονται από κάτω και πίσω από την πλάτη και μάλιστα για να είναι πλήρως αποδοτική η ψύξη βοηθάει πάρα πολύ να έχεις και κλιματισμό. Είναι το κάτι παραπάνω από το να έχεις μόνο κλιματισμό, καθώς σου δροσίζει τον κώλο, τα μπούτια, την πλάτη και νιώθεις πιό ανάλαφρα. Να πω εδώ ότι ο λόγος που επέλεξα φουλ δέρμα και όχι alcantara για τα καθίσματα που είναι το αγαπημένο μου υλικό, είναι ότι στο alcantara δεν έμπαινε η ψύξη. Μόνο στο δέρμα έμπαινε και γι' αυτό βλέπουμε πολύ μικρές τρυπίτσες στην επιφάνειά του απ' όπου περνάει ο αέρας. Ανάμεσα σε alcantara και ψύξη επέλεξα το πιό λειτουργικό, δηλαδή την ψύξη. Γενικά ζεσταίνομαι πολύ το καλοκαίρι οπότε ήταν σιγουράκι η επιλογή. Για το λόγο αυτό και το τιμόνι το επέλεξα σε δέρμα που ήταν και το στάνταρ και όχι μισό μισό ή ολόκληρο alcantara, καθώς νομίζω θα ήταν ξέμπαρκο, ώντας το μόνο alcantara στοιχείο στο αμάξι. Τα πάντα είναι σε πραγματικό δέρμα, ταμπλό, επένδυση στις πόρτες, υποβραχιόνια, μαζί και τα πίσω καθίσματα, τα πάντα. Πακέτο Premium Plus. Αρχικά να πω ότι πολλά πράγματα από τον εξοπλισμό προσφέρονται από περισσότερα από ένα πακέτα. Δηλαδή όταν π.χ. τίκαρα το πακέτο καθισμάτων, το ξαναβρήκα και παρακάτω μέσα στο πακέτο Premium Plus. Απλά μετά κατά την ολοκλήρωση της διαμόρφωσης, οτιδήποτε ήταν και εκτός πακέτου μεμονωμένα, πήρε μηδενική τιμή και έμεινε μόνο η τιμή του πακέτου. Έτσι λοιπόν το πακέτο αυτό περιλαμβάνει και τα καθίσματα που είπαμε παραπάνω, καθώς επίσης μεγάλο πίσω υποβραχιόνιο, την πανοραμική ηλιοροφή που επίσης είπαμε παραπάνω, ψηφιακή οθόνη οργάνων (all-digital) δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς εννοεί εδώ, φανάρια Multibeam LED με τεχνολογία Adaptive Highbeam Assist Plus, Keyless Go και φωτιζόμενα μαρσπιέ AMG. Θα σταθώ λίγο στα φανάρια και στο keyless. Τα φανάρια είναι full LED και πλήρως αυτόματα αν έχεις επιλέξει τη σχετική ρύθμιση, όπου ανάλογα την ένταση του εξωτερικού φωτισμού, αν ο δρόμος είναι στενός και με πολλές στροφές ή ταχείας κυκλοφορίας και την ταχύτητα που κινείσαι, προσαρμόζονται σε ύψος και ένταση. Επίσης πλησιάζοντας σε απότομη στροφή φωτίζει κάθε φορά εκεί που χρειάζεσαι να δεις. Το ακόμα πιό έξυπνο είναι ότι με την τεχνολογία Adaptive Highbeam Assist Plus ακόμα και οι προβολείς αν χρειαστεί να στους ανάψει, δεν στραβώνουν όσους έρχονται από το αντίθετο ρεύμα ούτε και το προπορευόμενο όχημα, καθώς η στερεοσκοπική κάμερα του παρμπρίζ εντοπίζει και λοκάρει τη θέση του καθώς κινείται και σχηματίζει πάνω του ένα σκούρο πλαίσιο, μία σκιά δηλαδή, όπου δεν πέφτει καθόλου προβολέας. Καθώς το άλλο όχημα κινείται η σκία αυτή το ακολουθεί διαρκώς. Μόλις περάσει ή τέλος πάντων φύγει από μπροστά, το πλαίσιο κλείνει και μάλιστα κάνοντας slide out εφέ, και τη θέση του παίρνει κανονικά ο προβολέας. Ποτέ δεν ακουμπάω τα φώτα, μόνιμα τα χω στο auto. Το Keyless GO είναι ουσιαστικά το ξεκίνημα και σβήσιμο του κινητήρα με κουμπί αντί για τηλεχειρισμό (κλειδί) και η δυνατότητα για κλείδωμα και ξεκλείδωμα περνώντας το χέρι πάνω από το χερούλι της πόρτας, το επονομαζόμενο keyless entry/exit, εφόσον το αμάξι εντοπίσει το τηλεχειριστήριο πάνω σου (έχει μια εμβέλεια 2 μέτρων νομίζω). Nα πω εδώ ότι το σύστημα της Mercedes είναι πολύ ασφαλές καθώς μετά από μόλις ένα λεπτό διακόπτεται πλήρως η σύνδεση του με το αμάξι, παύει δηλαδή να στέλνει. Αρκεί μόνο το τηλεχειριστήριο να είναι κάπου ακίνητο, όχι να το χεις στην τσέπη και να κόβεις βόλτες δηλαδή. Έτσι καθώς έχεις κλειδώσει keyless και έχεις απομακρυνθεί, ενώ θα μπορούσε κάποιος χρησιμοποιώντας ειδικές συσκευές να ενισχύσει το σήμα από εκεί που το έχεις αφήσει αυξάνοντας την εμβέλεια των 2 μέτρων και να το στείλει στο αμάξι, με το σύστημα αυτό δεν μπορεί αφού έχει διακοπεί η επικοινωνία. Η επικοινωνία επανέρχεται μόλις το τηλεχειριστήριο αρχίσει πάλι να κινείται. Όταν τώρα μπαίνεις στο αμάξι, πριν από κάθε εκκίνηση ψάχνει να το εντοπίσει και αν δεν το βρει εντός, εμφανίζεται σε μήνυμα ότι δεν βρίσκει το κλειδί (εννοώντας το τηλεχειριστήριο) και δεν ξεκινάει. Αν είναι εντός, τότε με το που πατάμε το κουμπί της εκκίνησης ανάβει ένα λαμπάκι πάνω στο κλειδί που μας λέει ότι έγινε η επικοινωνία. Προσωπικά, αν έχω να κάνω σύντομη στάση επιλέγω keyless entry/exit, διαφορετικά κανονικά με το τηλεχειριστήριο, ή αλλιώς το κλειδί κι ας μη μοιάζει με κλειδί. MBUX πλοήγηση με επαυξημένη πραγματικότητα. Εδώ έχουμε μία προσθήκη στο υπάρχον σύστημα πλοήγησης που είπαμε στο πακέτο connectivity, που έχει ως εξής. Έχεις βάλει προορισμό και καθώς πλησιάζεις σε ένα κόμβο π.χ. μία πλατεία, ή πρέπει σε λίγα μέτρα να στρίψεις, δίπλα στο χάρτη εμφανίζεται η κάμερα και σου δείχνει με βελάκια πάνω στην κάμερα πού ακριβώς πρέπει να πας. Είναι χρήσιμο στις περιπτώσεις που είναι έτσι το σημείο που δεν είσαι σίγουρος πού ακριβώς πρέπει να πας κοιτώντας μόνο το χάρτη, και μας έχει συμβεί κάποιες φορές. Ψηφιακό ραδιόφωνο. Εκτός από το κανονικό ραδιόφωνο, μπορείς να κάνεις stream τη μουσική και να ακούς έτσι τους αγαπημένους σου σταθμούς οπουδήποτε στον κόσμο. Προϋποθέτει φυσικά ο σταθμός να κάνει streaming και να έχεις internet στην περιοχή. Ασύρματη φόρτιση και σύνδεση μέσω bluetooth. Θέση ασύρματης φόρτισης για τα κινητά που το υποστηρίζουν (όσα δεν το υποστηρίζουν φορτίζουν με μία από τις 3 usb-c) και σύνδεση του MBUX με το κινητό μέσω bluetooth, για apple carplay, itunes, υπηρεσίες όπως weather, restaurants, hotels, φαρμακεία, νοσοκομεία, θέατρα, σινεμά κ.α. Να σημειώσω εδώ ότι στις επιλογές υπάρχει και web browser για να σερφάρεις όπου θες, αλλά αυτό καθώς και η υπηρεσία μουσικής TIDAL (σαν το Spotify) δεν γίνεται μέσω κινητού αλλά απαιτεί την αγορά πακέτου Vodafone για το αμάξι η οποία νομίζω χρεώνεται με τα data. Έχω την εντύπωση ότι και το ψηφιακό ραδιόφωνο που είπαμε παραπάνω απαιτεί το πακέτο. Sport ανάρτηση με προσαρμοζόμενο σύστημα απόσβεσης (adaptive damping). Η ανάρτηση προσαρμόζεται ανάλογα τις συνθήκες. Επίσης έχουμε το AMG Dynamics με τις επιλογές Basic, Advanced, Pro και Master όπου σε συνεργασία με αμέτρητες παραμέτρους στο esp, το αμάξι μπορεί να γίνει από απίστευτα μαλακό και άνετο μέχρι να βεντουζάρει κάτω και να μπαίνει τραίνο παντού. Να πούμε με την ευκαιρία ότι υπάρχουν ακόμα επιλογές που αφορούν την απόδοση και λειτουργία του κινητήρα, του κιβωτίου και της ανάρτησης, το λεγόμενο Dynamic Select, και έχουμε το Slippery, Comfort, Sport, Sport+, Race και Individual, όπου τα πρώτα 5 είναι έτοιμα πακέτα ρυθμίσεων και ρυθμίζουν αυτόματα τη λειτουργία του κινητήρα, του κιβωτίου, τον ήχο της εξάτμισης, και το AMG Dynamics που είπαμε προηγουμένως, ενώ το Individual σου δίνει τη δυνατότητα να πειράξεις κάθε μία ρύθμιση όπως ακριβώς τη θες, custom δηλαδή. Για να πω την αλήθεια δεν έχω ασχοληθεί με το Individual, σε χαλαρή βόλτα και ταξίδι έχω Comfort (άνεση, ησυχία και οικονομία) και στις νυχτερινές ανησυχίες Race (κρατήματα, φασαρία, fuck eco). Πακέτο αποθηκευτικού χώρου. Δίχτυ (τσέπες) αριστερά και δεξιά γωνία στο πορτ παγκάζ και αποσπώμενοι ιμάντες με γάτζους που έρχονται με το δικό τους τσαντάκι όταν δεν τους χρειάζεσαι. Στην πορεία μπαίνουν διάφορα αξεσουάρ εδώ, όπως θα δούμε λίγο παρακάτω. Το υποβραχιόνιο ανοίγει στο κέντρο όπου κρύβεται ένας αρκετά μεγάλος αποθηκευτικός χώρος. Μπροστά του βρίσκεται στήριξη για τον καρπό μας καθώς παίζουμε με το touchpad. Ακόμα πιό μπροστά είναι δύο ποτηροθήκες και το wireless charging dock, με μία σειρά επιλογών ακριβώς από πάνω. Όλο το σαλόνι είναι δερμάτινο με πραγματικό δέρμα, ταμπλό, καθίσματα, επένδυση στις πόρτες, τιμόνι. Δεξιά επιλογές θέρμανσης και ψύξης του καθίσματος καθώς και ηλεκτρική ρύθμιση του καθίσματος σε ύψος, κλίση, μπρος πίσω, πλευρική στήριξη, στήριξη μέσης και πλάτης ανάμεσα από πολλές δεκάδες διαφορετικά σημεία, χάρη στα οποία υπάρχει επιλογή για μασάζ. Επιπλέον 3 slots αποθήκευσης των ρυθμίσεων. Σταδιακή εναλλαγή ανάμεσα σε μπλε και μωβ ανά μερικά δευτερόλεπτα για τον εσωτερικό φωτισμό. Διατίθενται πολλά έτοιμα χρώματα και επιλογή για δημιουργία του δικού σου προσωπικού χρώματος. Η ένταση ρυθμίζεται. Διακρίνονται μικρές τρυπίτσες πάνω στο κάθισμα για τη λειτουργία ψύξης του καθίσματος. Τραβώντας από κάτω, το κάθισμα επεκτείνεται και ασφαλίζει. Ξεκουράζει πολύ τα πόδια στην πολύωρη οδήγηση και προσφέρει έξτρα άνεση, ιδανικό για χαλαρή οδήγηση. Το έχει και ο συνοδηγός και είναι ο μόνος μοχλός που υπάρχει στο κάθισμα, καθώς όλα τα άλλα γίνονται ηλεκτρικά. Διακόπτης των φώτων μόνιμα στο auto. Ξεχνάς τελείως το θέμα φώτα, ανάβουν μόνα τους ανάλογα την φωτεινότητα, ρυθμίζουν το ύψος ανάλογα την ταχύτητα, το είδος της διαδρομής π.χ. πολλές στροφές ή ευθείες και ανάβουν οι προβολείς αν χρειαστεί, οι οποίοι δεν στραβώνουν τους άλλους, με τη λειτουργία Adaptive Highbeam Assist Plus με την οποία η 5η στερεοσκοπική κάμερα του παρμπρίζ λοκάρει το διερχόμενο ή προπορευόμενο όχημα και το ακολουθεί καθώς κινείται, ρίχνοντας πάνω του σκιά. Στα αριστερά το χειρόφρενο. Φωτιζόμενες επιγραφές AMG που αναβοσβήνουν στιγμιαία κάνοντας fade in και out όταν ανοίγεις τις πόρτες. Κάτω από τις πόρτες υπάρχουν led που ρίχνουν ένα απαλό φως όταν είναι ανοιχτές. Σε Αγγλία και Μαλαισία (ίσως και αλλού) έχουν και προτζέκτορα κάτω από τις πόρτες για την απεικόνιση AMG στο έδαφος. Κάτω αριστερά ένα από τα 12 αν δεν κάνω λάθος ηχεία. Start engine κουμπί δίπλα στους αεραγωγούς και απενεργοποίηση του start-stop από κάτω, δύο κινήσεις που γίνονται back to back. Μεγάλη ποικιλία σε επιλογές πάνω στο τιμόνι, μεταξύ των οποίων τα paddles, αμέσως μπροστά και στα αριστερά έχουμε ρύθμιση adaptive cruise control, το μενού του καντράν με touch button (μεταξύ άλλων για trip, έλεγχος ψυκτικού και στάθμης λαδιού, επιλογή στυλ του καντράν με βελόνες, μπάρες και χρώματα), δεξιά έλεγχος τηλεφώνου, ένταση ήχου, άλλο ένα touch button που ελέγχει την οθόνη αφής δεξιά αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το touchpad ή να πατήσουμε την ίδια την οθόνη (ή να δώσουμε φωνητικές εντολές) κάτω dial για το Dynamic Select (Slippery/C/S/S+/R/Individual) και αριστερά κουμπιά πολλαπλών επιλογών που ρυθμίζονται από το χρήστη να κάνουν διαφορετικά πράγματα (στη φωτό έχω επιλέξει το αριστερό να ελέγχει το ESP και το δεξί τα κλαπέτα της εξάτμισης). PRND με το δεξί μοχλό. Μια νυχτερινή φωτό από τη θέση του οδηγού με έμφαση στο τιμόνι. Τραβάω από το πίσω κάθισμα κρατώντας το κινητό μπροστά, στο ύψος της πλάτης. Ο φωτισμός συνεχίζεται και πίσω. Δεν έχει τύχει ακόμα να κατεβάσουμε το υποβραχιόνιο αλλά από φωτό που έχω δει διαθέτει και 2 ποτηροθήκες που εμφανίζονται από μέσα μόλις κατέβει και τις έχεις μπροστά από το υποβραχιόνιο. Συγχωρέστε την ποιότητα της φωτό λόγω ανεπαρκούς φωτισμού προκειμένου να φανεί καλά ο εσωτερικός φωτισμός. Στο πακέτο αποθηκευτικού χώρου συμπεριλαμβάνονται δύο τσέπες εκατέρωθεν και αποσπώμενοι ιμάντες με γάτζους που έρχονται με το δικό τους τσαντάκι όταν δεν χρησιμοποιούνται. Οι ιμάντες δένουν σε ειδικές θέσεις στο πορτ παγκάζ. Πολλά ακόμα αξεσουάρ μπαίνουν στο πορτ παγκάζ όπως ψυγειάκι AMG που παίρνει ρεύμα από την 12V παροχή στα αριστερά (μεταφέρεται και στο σπίτι όπου δουλεύει με αντάπτορα για την πρίζα), καφασάκι για ψώνια, θήκες για μπουκάλια, μπάρες συγκράτησης αντικειμένων με velcro, μεταλλικές σπαστές μπάρες για πιό βαριά αντικείμενα, χαλάκι τυλιχτό με μηχανισμό που τραβιέται έξω και προστατεύει κατά το βάλε-βγάλε των αποσκευών κ.α. Το πάτωμα προστατεύεται από πλενόμενη μοκέτα. Κάτω από το πάτωμα του πορτ παγκάζ υπάρχει τρίγωνο και εργαλεία με το κιτ επισκευής ελαστικού και το subwoofer με τον ενισχυτή. Ο πυροσβεστήρας δεν είναι στο πορτ παγκάζ, βρίσκεται κάτω από το κάθισμα του οδηγού σε ειδική βάση. Τα παραπάνω πακέτα ήταν τα εξτρά που βάλαμε, αλλά υπάρχει μία ατελείωτη λίστα με χρήσιμο στάνταρ εξοπλισμό όπως αναγνώριση φωνής και φωνητικές εντολές, που περιλαμβάνουν ό,τι μπορείς να φανταστείς από το να μάθεις τον καιρό που θα κάνει σε λίγες ώρες, αργά το βράδυ απόψε, αύριο το πρωί, αύριο το απόγευμα, όλη την εβδομάδα, στην περιοχή που βρίσκεσαι, σε άλλη περιοχή, σε άλλη πόλη, σε άλλη χώρα κ.α. (μάλιστα καταλαβαίνει και τα ελληνικά ονόματα άψογα αρκεί να τα προφέρεις στα αγγλικά π.χ. faliro, glyfada, vari), μέχρι το πλησιέστερο φαρμακείο, βενζινάδικο, επιλογές εστιατορίων και bar κοντά στο σημείο που βρίσκεσαι και πολλά άλλα σημεία ενδιαφέροντος. Παράδειγμα “show me tonight's weather forecast for glyfada”. Επίσης όπως είπα στην αρχή εκεί που μιλούσαμε για την ηλιοροφή, μπορείς να ζητήσεις να σου ανοίξει και να σου κλείσει το εσωτερικό της κάλυμμα, τον κλιματισμό, να σου βάλει τη θερμοκρασία που θα της πεις (γυναικεία είναι η φωνή) και να ρυθμίσει την ένταση του ανεμιστήρα καθώς επίσης και σε ποια πλευρά, οδηγού ή συνοδηγού, να σου βάλει θέρμανση και ψύξη του καθίσματος στην ένταση που επιθυμείς και όπως προηγουμένως σε οδηγό ή συνοδηγό, να σου ανάψει/σβήσει το επάνω φως και πάλι σε οδηγό ή συνοδηγό, να αλλάξει τον εσωτερικό φωτισμό στο χρώμα που επιθυμείς, να σου βάλει μουσική, να αλλάξει το τραγούδι ή το σταθμό, να καλέσει στο τηλέφωνο μία επαφή λέγοντας το όνομά της, να της μάθεις πώς λέγεται η γυναίκα σου, τα παιδιά σου, οι γονείς σου κ.α. ώστε στη συνέχεια να μπορείς να τα αποκαλείς χωρίς το όνομά τους όπως “call my wife” (την πρώτη φορά θα σου πει ότι δεν ξέρει το όνομα της γυναίκας σου και θα σου ζητήσει να της το πεις, φωνητικά κανονικά, μετά θα ψάξει να το βρει στις επαφές σου και θα το αποθηκεύσει ως “wife”) και πολλά άλλα. Όλες οι εντολές ξεκινάνε με “hey mercedes” και απαντάει “how may I help you”. Οι εντολές μπορούν να γίνονται εντελώς φυσικά και αυθόρμητα, δεν απαιτούνται συγκεκριμένες λέξεις. Μπορείς δηλαδή να ζητήσεις κάτι με πολλούς διαφορετικούς τρόπους σαν να το ζητούσες από άνθρωπο. Διαφορετικά το κάνεις μόνος είτε από τα κουμπιά πάνω στο τιμόνι και την κονσόλα, ένα από τα οποία είναι και αφής, την οθόνη αφής και το touchpad που είναι και σε βολική θέση έχοντας το χέρι στο υποβρχαχιόνιο. Αισθητήρες βροχής εξυπακούεται, αλλά όχι μόνο αυτό. Αν έχεις αφήσει ανοιχτό παράθυρο ή την ηλιοροφή και αρχίσει να βρέχει, τα κλείνει όλα αυτόματα και εφ' όσον το χειριστήριο είναι εκτός, κλειδώνει και το αμάξι. Οτιδήποτε κάνει σε ενημερώνει στο κινητό, όπως και γενικά οτιδήποτε συμβαίνει στο αμάξι ανά πάσα στιγμή ενημερώνεσαι. Με την ευκαιρία να πούμε ότι ένα σωρό από λειτουργίες γίνονται και αμομακρυσμένα μέσω της σχετικής εφαρμογής. Όταν σβήνεις μηχανή και ανοίγεις την πόρτα, το κάθισμα του οδηγού έρχεται μπροστά και σε όρθια θέση για να σε βοηθήσει να βγεις. Όταν μπεις και ανοίξεις την πρώτη σκάλα για να κάνει τσεκ, το κάθισμα επανέρχεται στη μνήμη (ανάμεσα από 3 slots όπως τα είπαμε νωρίτερα) που του έχεις βάλει. Επίσης η ζώνη ασφαλείας αφού την κλειδώσεις, τεντώνεται αυτόματα και σφίγγει λίγο πάνω σου για να πάρει το μέγεθός σου και να είναι standby. Τέλος οι καθρέπτες διπλώνονται όταν κλειδώνεις και χαμηλώνουν όταν βάζεις όπισθεν. Φυσικά μπορείς να απενεργοποιήσεις τις σχετικές επιλογές. Υπήρχε επιλογή για ζώνες ασφαλείας σε κόκκινο χρώμα χωρίς χρέωση, που θα ταίριαζε με ταπετσαρία με κόκκινες λεπτομέρειες, αλλά στο κίτρινο θα ήταν τσίρκο. Κάποιος θα πει βέβαια μια χαρά θα ήταν, γερμανική σημαία. Νομίζω περισσότερο τσίρκο θα ήταν παρά σημαία. Οπότε επιλέξαμε στάνταρ μαύρες. Αφήνω απ' έξω πολλά ακόμη στάνταρ γιατί το σεντόνι θα γίνει κουρτίνα. Κάποια άλλη στιγμή θα μιλήσω και γι' αυτά. Δυο λόγια για κάνα δυο εξτρά στον εξοπλισμό που δε βάλαμε. Θα προσέξατε ότι δεν υπάρχει τασάκι και αναπτήρας, γιατί δεν καπνίζουμε. Ηλεκτρικός κοτσαδόρος επίσης διατίθεται εξτρά αλλά δεν μπαίνει αν έχεις επιλέξει το Aero λόγω διαχύτη, όχι πως έχουμε κάτι να ρυμουλκήσουμε αλλά λέμε. Και τέλος το HUD (Head Up Display) το οποίο έχω δει σε δυο τρία αμάξια και δεν μου άρεσε καθόλου, περισσότερο αποσπά την προσοχή παρά βοηθάει να πάρεις πληροφορίες αμεσότερα και επιπλέον μου μοιάζει σαν κουτσουλιά, σαν βρωμιά στο όμορφο κρυστάλλινο παρμπρίζ μου. Καλό για show off, τεχνολογία κι έτσι, αλλά άχρηστο και ενοχλητικό, οπότε το κάναμε skip κι αυτό. Βέβαια περί ορέξεως... Δυο λόγια και για εξτρά αξεσουάρ που δε βάλαμε, αλλά τα παραγγέλνεις ανά πάσα στιγμή, όπως κανονικό ψυγειάκι AMG που μπαίνει στο πορτ παγκαζ και παίρνει 12V ρεύμα από εκεί, ενώ αν θες το βγάζεις και το έχεις σπίτι με αντάπτορα, αλλά είναι πολύ ακριβό για χρήση στο αμάξι μια φορά το χρόνο ξέρω γω. Επίσης βάση για GoPro πίσω από τα εμπρός προσκέφαλα με βραχίονα που τη φέρνει ανάμεσα από τα δύο καθίσματα, τραπεζάκι για laptop ή για ποτό για τους πίσω, που κουμπώνει πάνω στη βάση της GoPro άρα η βάση είναι απαραίτητη και για τα δύο, καφασάκι για ψώνια και θήκες για μπουκάλια στο πορτ παγκάζ που είπαμε παραπάνω και επίσης για το πορτ παγκάζ χαλάκι τυλιχτό με μηχανισμό που το τραβάς και κρέμεται απ' έξω το οποίο προστατεύει από φθορές στο βάλε βγάλε της βαλίτσας και άλλων αντικειμένων, ψιλοχρήσιμο θα λεγα, ίσως το πάρω. Επίσης χρήσιμες φαίνονται κάτι μπάρες συγκράτησης αντικειμένων με velcro και μεταλλικές σπαστές μπάρες για τα πιό βαριά αντικείμενα. Αναλυτικά τα specs: Δίλιτρο χειροποίητο σφυρήλατο μοτέρ με κυλίνδρους τεχνολογίας nanoslide για ελαχιστοποίηση των τριβών, 421 άλογα και 51 κιλά ροπής. Φυσικά αυτά είναι τα νούμερα που δηλώνει η AMG, τα πραγματικά είναι 10-20 άλογα περισσότερα, όπως ισχύει και στα VAG. Το ακόμα καλύτερο όμως είναι οι καμπύλες, που μοιάζουν με αυτές ενός V8 καθώς ανεβάζει γραμμικά μέχρι τον κόφτη στις 7200. Η ροπή χτίζει συνεχώς μαζί με τα άλογα και δεν λαχανιάζει, με αποτέλεσμα να κολλάς στο κάθισμα όλο και περισσότερο μέχρι και τα 200 σαν να μην υπάρχουν αεροδυναμικές αντιστάσεις. Περισσότερα στο τελευταίο κομμάτι του review που θα κάνω στη συνέχεια. Το μπλοκ είναι closed deck με πληροφορίες να αναφέρουν αντοχή 160 bar, όσο ενός diesel. Twin scroll, roller bearing turbo, τα ακριβή specs του οποίου ακόμα τα ψάχνω αλλά μπορώ να σας πω ότι είναι γαϊδούρι, αισθητά μεγαλύτερο της K04-064 με παροχή πάνω από 500 άλογα (σκέτο πρόγραμμα που έχουν ήδη βγάλει ξένοι βελτιωτές φτάνει στα 500). Χάρη δε στην τεχνολογία twin scroll έχει μηδενικό lag. Είναι ταυτόχρονα υδρόψυκτο, λαδόψυκτο και αερόψυκτο, με τον αέρα να περνάει από ειδικά διαμορφωμένα κανάλια για να ψύχει τη γαϊδουροτουρμπίνα που ψοφάει για δροσιά. Λόγω των θερμοκρασιών είναι τοποθετημένη τεράστια θερμοασπίδα, ενώ και η ίδια η τουρμπίνα και το downpipe είναι wrapped με θερμομονωτικό υλικό. Για λόγους ασφαλείας υπάρχει σύστημα αυτόματης πυρόσβεσης στην περιοχή του turbo. Ψάχνω να βρω specs intercooler, που πάντως είναι ειδικά μελετημένο να διαχειρίζεται τις τεράστιες απαιτήσεις του setup. Two-stage μπεκ τεχνολογίας piezo. Multipoint injection (direct και port injection). 3 αντλίες νερού, η κύρια από τις οποίες με απόδοση 280 λίτρων το λεπτό. Αν οι απαιτήσεις είναι ακόμα μεγαλύτερες το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιήσει και τον αέρα του κλιματισμού. Εξάτμιση 80άρα και 90άρες μπούκες. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι με επιθετικό custom πρόγραμμα μπορείς και να ξεπεράσεις τα 500 άλογα πιέζοντας κι άλλο την τουρμπίνα χωρίς να χρειάζεται εξάτμιση, ενώ από παροχή καυσίμου (μπεκ, αντλίες) απ' ότι έχω διαβάσει δεν έχουμε θέμα ούτε στα 600 άλογα. Ούτε λόγος για το σφυρήλατο μοτέρ, αφού σκεφτείτε ότι ήδη βγαίνει έτοιμο big turbo setup με 600 περίπου άλογα κλειστό μοτέρ. Δηλαδή έχουμε ένα δίλιτρο μοτέρ βγαλμένο έτοιμο για τρελλή βελτίωση. 8-τάχυτο DCT dual-clutch κιβώτιο με απίστευτα κοντή 1η και 2α για να φεύγει βέλος από στάση, αλλά πολύ μακριές τις ψηλότερες σχέσεις για καλύτερες επιδόσεις ψηλά και οικονομική οδήγηση ακόμα και σε πολύ υψηλές ταχύτητες στο ταξίδι. 4Matic+ τετρακίνηση με κατανομή 50-50 που μεταβάλλεται ανάλογα τις συνθήκες και στον πίσω άξονα ένα πολύ εξελιγμένο συνδυασμό LSD με δύο multi-plate clutches (από ένα σε κάθε τροχό) ικανό να μεταφέρει όλη την πίσω δύναμη σε ένα μόνο τροχό. Drift mode για εύκολο drift και ατελείωτα donuts. Να πούμε εδώ ότι μιλάμε για πραγματικό drift mode, με το οποίο φεύγει ο κώλος σαν σε πισωκίνητο. Εκτός από την adaptive damping ανάρτηση και τις AMG Dynamics επιλογές που μπήκαν εξτρά, στάνταρ είναι η μπάρα θόλων AMG. Εμπρός 6πίστονες σταθερές (fixed) δαγκάνες με τρυπητούς δίσκους 360x36, και πίσω μονοπίστονες πλευστές (floating) δαγκάνες με τρυπητούς δίσκους 330x22. Σφυρήλατες ζάντες AMG 19x8.5 σε μαύρο ματ και ελαστικά Pilot Sport 4 S σε διάσταση 245/35. Η γαϊδουροτουρμπίνα παροχής πάνω από 500 άλογα. Μόνο με πρόγραμμα φτάνει 500. Διαθέτει επίσης σύστημα αυτόματης πυρόσβεσης με μπουκάλα και μπεκ σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο πάρει φωτιά η περιοχή. Το σωληνάκι που καταλήγει στο μπεκ το βλέπετε να περνάει κάτω από τη θερμοασπίδα, κάνει μια στροφή και φτάνει ένα δάχτυλο από το turbo. Και εδώ εκτός από πολλαπλή και downpipe που είναι και αυτό wrapped όπως το turbo, βλέπετε τέρμα πάνω και το μπεκ όπου καταλήγει το σύστημα αυτόματης πυρόσβεσης. Στα δεξιά μπάρα θόλων AMG. Το σύστημα ψύξης περιλαμβάνει 3 αντλίες νερού και 2 δοχεία ψυκτικού. Στα δεξιά της φωτό και ακριβώς κάτω από το κάλυμμα του κινητήρα διακρίνεται το 2ο με το άσπρο καπάκι. Επιδόσεις: Η AMG δηλώνει 0-100 σε 3.9 αλλά αυτό είναι με χρήση 98άρας βενζίνης που είναι και το ελάχιστο επιτρεπόμενο. Εγώ το έχω κάνει σε 3.74 με τα μαμά Pilot Sport 4 S αλλά με καλή και αποδεδειγμένα πραγματική 100άρα (μπορώ να σας πω και πώς την τσεκάραμε) που βάζαμε μόνιμα επί σειρά ετών στο edition και στο cupra. Η μέτρηση έγινε με το built-in σύστημα του αμαξιού μέσα από το μενού AMG Track Pace, το οποίο να σας πω ότι έχει απόκλιση από μέτρηση με όργανο GPS μόλις 0.1. Σε βίντεο που είδα πρόσφατα 100-200 έχει μετρηθεί με driftbox 9.1 όπου η διαφορά με το AMG Track Pace παραμένει 0.1, οπότε μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι οι μετρήσεις του αμαξιού είναι σχεδόν απόλυτα έγγυρες. Στο ίδιο βίντεο 0-200 έχουμε 12.9 μετρημένο με driftbox και 12.8 με το AMG Track Pace. 400άρι από όσα έχω δει σε βίντεο και διαβάσει, κάνει από ψηλό 11άρι μέχρι και 12.1 και με έξοδο πάνω από 186, αλλά αναρωτιέμαι τι θα γράψει με πραγματική 100άρα και με μοτέρ που έχει “ανοίξει” με τα χιλιόμετρα. Θα κάνω κάποια στιγμή 400άρι και πιστεύω ένα 11.8 να το έχω, μπορεί και 11.7. Επίσης πιστεύω ότι με πραγματική 100άρα γράφω 100-200 κάτω από 9. Η τελική περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 270 GPS αλλά κοντερίσια έχω δει σε βίντεο 280 και αν δει κανείς πώς ανεβάζει μέχρι εκεί καταλαβαίνει ότι άνετα 300ρίζει. Να πω πάλι για τα άλογα που είπαμε στα specs, ότι τα πραγματικά φτάνουν μέχρι και τα 440 όπως μέτρησε ο γερμανικός βελτιωτικός οίκος Renntech σε εντελώς στοκ μορφή. Ίσως έχετε δει σε βίντεο κάποιους youtube celebrities που έχουν βγάλει γύρω στα 415. Αυτά τα νούμερα είναι σε μοτέρ που, καταρχήν λόγω πολύ λίγων χιλιομέτρων δεν έχουν “ανοίξει” όπως λέμε και επιπλέον οι χώρες τους δεν διαθέτουν 100άρα σε pump μορφή (μόνο με αγωνιστική τα φτάνουν και τα ξεπερνάνε) οπότε κατά πάσα πιθανότητα είναι με χρήση 98άρας. Μέσα από πάρα πολλά που έχω διαβάσει όλο αυτό το διάστημα των 7 μηνών που το έχω στην κατοχή μου, αλλά και τις δοκιμές που έχω κάνει από τον Μάιο μέχρι και σήμερα που έχω λίγο πάνω από 7300 χιλιόμετρα και άρα το μοτέρ είναι σε καλό δρόμο ως προς το “άνοιγμα”, έχω καταλήξει ότι τα πραγματικά του άλογα είναι από 430 μέχρι 440 με καλή και πραγματική 100άρα. Διαστάσεις: Δεν θα μιλήσω με ακριβή νούμερα γιατί αυτά μπορείτε να τα βρείτε online, αλλά αρχικά το πρώτο που διαπίστωσα όταν πήγαμε να το δούμε πριν την παραλαβή, είναι ότι το αμάξι είναι πραγματικά ΦΑΡΔΥ. Είναι πολύ φαρδύτερο του edition με πραγματικές διαστάσεις μιλώντας, ενώ τα φουσκώματα που διαθέτει το κάνουν να φαίνεται και ακόμα φαρδύτερο. Τα εμπρός φτερά είναι πολύ πρησμένα, τόσο που το ελαστικό βγαίνει παρά έξω από τα μαρσπιέ σχεδόν μια παλάμη, ενισχύοντας το επιθετικό του look όπως θα είδατε στις αρχικές φωτό της παρουσίασης. Γενικά το αμάξι είναι αρκετά φουσκωμένο, τόσο στο καπό όσο και πίσω. Είναι κατά 20 πόντους μακρύτερο του edition, καθιστώντας το πραγματικά μεγάλο για hatchback. Στα του ύψους, ο ουρανός είναι χαμηλότερος από το edition ακόμα και όταν το είχα χαμηλώσει και αυτό έρχεται να συμπληρώσει την πολύ αεροδυναμική του προσέγγιση. Το αμάξωμα έρχεται και αυτό χαμηλότερα του χαμηλωμένου edition. Μόνο τα κενά στους θόλους είναι μεγαλύτερα όπως συνηθίζεται σε στοκ ανάρτηση, αλλά το αμάξι είναι τόσο ιδανικά στημένο για να γράφει χρόνους που δεν υπάρχει περίπτωση να το χαμηλώσω, εκτός και βγει hydra-lift ανάρτηση ειδικά για το συγκεκριμένο μοντέλο και να είναι απόλυτα συμβατή με το adaptive damping και το AMG Dynamics που διαθέτει. Μην ξεχνάμε ότι πρέπει όπως και δήποτε να μπορεί να ανεβαίνει και να κατεβαίνει στιγμιαία με κουμπί, αλλιώς ούτε στο σπίτι μου δεν μπαίνω. Στην παρούσα φάση πάντως, πραγματικά δεν με ενδιαφέρει να πειράξω τίποτα. Τέλος, δεν το έχω ζυγίσει ακόμα, αλλά αν πάρω ένα μέσο όρο από βάρη που έχω κοιτάξει στα διάφορα sites, βγαίνει κάπου στα 1620 κιλά, καθιστώντας το δυστυχώς ένα από τα βαρύτερα, αν όχι το βαρύτερο hatchback. Το βάρος του βέβαια δεν είναι λόγω διαστάσεων και μόνο, αλλά λόγω των πολλαπλών ενισχύσεων που βρίσκονται σε πολλά στρατηγικά σημεία του αμαξώματος και στις βάσεις του μοτέρ. Ευτυχώς είναι αρκετά δυνατό για να κρύβει επιμελώς τα πολλά κιλά του. Review: Καταρχήν να ξεκινήσω από τα ηλεκτρονικά και να πω ότι έχω πάθει πλάκα. Απλά δεν υπάρχει. Τα μενού είναι υπερβολικά σύνθετα και στην αρχή θέλει χρόνο να μάθεις πού θα βρεις το κάθε τι, όμως είναι πλήρως επεξηγηματικά και με την κοινή λογική μπορείς να καταλάβεις πού πρέπει να μπεις. Κάποια στιγμή που θα το μάθεις θα πάει το χέρι μόνο του. Με τόσα μενού νιώθεις ότι μπορείς να επέμβεις οπουδήποτε, να αλλάξεις το οτιδήποτε, να βάλεις την προσωπική σου πινελιά, από το να δημιουργήσεις το προσωπικό σου χρώμα, μέχρι να φτιάξεις το κάθισμα στην απόλυτα ακριβή θέση και να την αποθηκεύσεις ή να ρυθμίσεις κάποια κουμπιά να κάνουν διάφορες δουλειές. Να πούμε εδώ ότι συνήθως ένα συγκεκριμένο πράγμα μπορείς να το κάνεις με δυο και τρεις τρόπους όπως π.χ. να ανοίξεις το κλαπέτο της εξάτμισης για περισσότερο και βαθύτερο ήχο. Αυτό π.χ. το κάνεις είτε με ένα απλό κουμπί στην κονσόλα, είτε με άλλο κουμπί στο τιμόνι, είτε από τα μενού στην οθόνη. Διαλέγεις πώς προτιμάς. Προσωπικά προτιμώ το τιμόνι γι΄αυτό και έχω διαμορφώσει δύο από τα κουμπιά του τιμονιού που είναι πολλαπλών ρυθμίσεων ώστε να τα κάνεις ό,τι θέλεις και τα έχω ρυθμίσει το ένα για το esp (με ένα πάτημα esp-sport με δεύτερο esp-off) και το άλλο να ανοιγοκλείνει το κλαπέτο της εξάτμισης για περισσότερο και βαθύτερο ήχο. Οπότε μπαίνω μέσα, πατάω start engine, αμέσως από κάτω πατάω απενεργοποίηση start-stop (για να μην κοροϊδευόμαστε και μεταξύ μας αγαπητή AMG, άκου start-stop), μετά πάω στο τιμόνι και πατάω άνοιγμα κλαπέτου εξάτμισης και είμαι έτοιμος να φύγω. Στις βόλτες είμαι στο C (Comfort) όπου το αμάξι είναι πολύ μαλακό, οι αλλαγές των ταχυτήτων γίνονται σε χαμηλές στροφές και το μοτέρ είναι πολύ ήσυχο, πραγματικά απολαμβάνεις το ταξίδι. Βέβαια όπως είπαμε νωρίτερα τον μπάσο ήχο της εξάτμισης τον θέλω πάντα, οπότε είμαι πάντα με ανοιχτό το κλαπέτο, αλλά και πάλι στο C είσαι καλά από άνεση. Όταν θέλω πάτημα, και να πω με την ευκαιρία ότι αποφεύγω το launch control για να αποφύγω την πρόωρη φθορά και προτιμώ roll 1η ή 2α, γυρίζω στο Race από το dial στο τιμόνι, όπου σφίγγει η ανάρτηση και το αμάξι μπαίνει παντού τραίνο, οι ταχύτητες αλλάζουν πολύ πιό ψηλά ενώ ο ήχος αγριεύει αρκετά. Sport και Sport+ δεν επιλέγω ποτέ γιατί στη γρήγορη βόλτα θέλω max επιδόσεις χωρίς συμβιβασμούς. Μετά από το κουμπί πολλαπλών ρυθμίσεων στο τιμόνι γυρίζω στο esp-sport (για χρήση δρόμου δεν έχω εντοπίσει κάποιο επιπλέον όφελος με esp-off, π.χ. ίδιο 0-100 κάνω, άρα καλύτερα esp-sport, να μένουν ενεργά και κάποια έστω συστήματα να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο - στην πίστα βέβαια ίσως θέλει off δεν το ξέρω) και πάω στην κονσόλα και πατάω manual αλλαγές με τα paddles. Τις λίγες φορές που θα κάνω launch control και αυτές θα είναι για πολύ ιδιαίτερα πατήματα απέναντι σε καλά και δυνατά τετρακίνητα, αφήνω τις αυτόματες αλλαγές γιατί έχω βρει ότι δουλεύει καλύτερα το launch control. Τελειώνει το όποιο πάτημα, πάω πάλι στο dial στο τιμόνι και επιλέγω C, από το κουμπί πολλαπλών ρυθμίσεων στο τιμόνι ξαναβάζω το κανονικό esp και από το δεύτερο κουμπί πολλαπλών ρυθμίσεων ξανανοίγω το κλαπέτο της εξάτμισης γιατί κάθε φορά που γυρίζεις πίσω στο C το κλαπέτο κλείνει (όπως κλειστό είναι και όταν βάζεις μπροστά). Γενικά αν και πολύπλοκα τα συστήματα και οι επιλογές, προσφέρονται πάρα πολλα shortcuts όπως αυτά που περιέγραψα, τα περισσότερα από τα οποία στο τιμόνι, κάνοντας τις ρυθμίσεις παιχνιδάκι. Δεν έχει βγει ακόμα σε βροχή το αμάξι οπότε δεν έχω review στο βρεγμένο. Αν ποτέ συμβεί θα επιλέξω Slippery και θα δω πώς συμπεριφέρεται. Με το Individual όπως είπα και παραπάνω επίσης δεν έχω ασχοληθεί, γιατί το μεν Comfort είναι τόσο σωστά σχεδιασμένο να τα κάνει όλα άνετα και αθόρυβα, το δε Race είναι φουλ αδρεναλίνη σε όλα του, δεν βλέπω κάτι να βελτιώσω. Ξεχωριστή θέση για εμάς τους κάγκουρες έχει το emotion start το οποίο κάνει 3-4 πολύ δυνατά σκασίματα όταν βάζεις μπροστά. Για να το κάνεις πρέπει καταρχήν το λάδι να έχει φτάσει σε κανονική θερμοκρασία (έχω δει ότι γύρω στους 80 αρκεί) και να μην έχεις μείνει σβηστός πάνω από ένα τέταρτο. Αυτό σημαίνει ότι θα έχεις κάνει κάποια λεπτά βόλτα και θα έχεις σβήσει π.χ. για να βάλεις βενζίνη, να πας στο περίπτερο, στο φαρμακείο κτλ. Όταν λοιπόν πας να βάλεις μπροστά, έχεις πατημένο το φρένο που έτσι κι αλλιώς χρειάζεται, αλλά ταυτόχρονα έχεις πατημένο και ένα από τα δύο paddles και με το άλλο χέρι πατάς start engine. Και τους βλέπεις όλους να γυρνάνε γιατί τα σκασίματα ακούγονται σε όλο το βενζινάδικο! Άλλο ένα εντυπωσιακό στοιχείο είναι όταν βάζεις μπροστά τη νύχτα, που τα φώτα κάνουν ένα παιχνίδισμα, σαν slide in και out πριν πάρουν τη σωστή θέση. Θα πρέπει να σας το δείξω σε βίντεο αυτό, μαζί με βόλτα και πάτημα. Η κατανάλωση είναι σε πάρα πολύ καλά πλαίσια, με μόλις 6.5 περίπου λίτρα με σταθερή ταχύτητα 140 με 8η, πράγμα που δείχνει πόσο έχουν εξελιχθεί πλέον τα μοτέρ και τα κιβώτια, ενώ η συνδυασμένη μετά από 175 ώρες οδήγησης είναι 10.4. Σκεφτείτε 10.8 είχα στο edition που ήταν 200+ κιλά ελαφρύτερο και βέβαια δεν έχω αλλάξει οδηγικό στυλ. Πολύ σπάνια πέφτω σε κίνηση γιατί το αμάξι δεν είναι καθημερινό όπως δεν ήταν ούτε το edition, αλλά και εκεί επειδή έχει τύχει κάνα δυο φορές να πέσω σε τρελλό μποτιλιάρισμα, είδα μόλις 12, όταν είχα 14+ με το edition, και αυτά χωρίς auto start-stop (όπως είπα το έχω πάντα off). Στο πάτημα βέβαια ανοίγουν οι κρουνοί, η κατανάλωση είναι μεγαλύτερη του edition και βλέπεις να σου φεύγουν τα 50άρικα, αλλά σημασία έχει η συνδυασμένη, ο μέσος όρος δηλαδή, και εκεί τα πράγματα είναι ιδιαίτερα θετικά. Σίγουρα βοηθάει και η λειτουργία coasting όταν πηγαίνεις χαλαρά, αλλά και οι 8 ταχύτητες. 10.4 μέση κατανάλωση μετά από 163 ώρες, σε αμάξι 1620 κιλών με 430-440 πραγματικά άλογα και συχνά πατήματα δείχνει πόσο έχουν εξελιχθεί τα σύγχρονα μοτέρ στα αυτοκίνητα επιδόσεων. Το γκρι ματ χρώμα είναι πανεύκολο στο πλύσιμο παρά τις αρχικές μου ανησυχίες. Χρειάζεται απλά ειδικό σαμπουάν για ματ χρώματα το οποίο δεν περιέχει γυαλιστικό και έχω επιλέξει τη σειρά Nanolex. Έχω πάρει από εκεί σαμπουάν, τοπικό καθαριστικό σπρέυ για το χρώμα και άλλο ένα για τα τζάμια που τα έχω πάντα στο αμάξι, καθαριστικό για το σφουγγάρι μικροϊνών όταν βρωμίζει ανά μερικά πλυσίματα, δύο κουβάδες με πλέγμα, βούρτσα μικροϊνών για τις ζάντες, πολύ μεγάλη πετσέτα μικροϊνών που δεν αφήνει στίγματα και με δυνατότητα να μαζεύει 1 γαλόνι νερού, που σημαίνει ότι σκουπίζεις όλο το αμάξι χωρίς στίψιμο ενδιάμεσα και διάφορα άλλα που λόγω έλλειψης χρόνου και βαρεμάρας δεν έχω χρησιμοποιήσει ακόμα όπως σφράγισμα χρώματος και τζαμιών για έξτρα υδροφοβία και προστασία. Το σαμπουάν πάντως έχει δικές του υδροφοβικές ιδιότητες. Όπως και να χει το αμάξι είναι σε κλειστό γκαράζ και με τη χρήση που του κάνω, όπως το edition, το σφράγισμα χρώματος δεν είναι και τόσο απαραίτητο, αλλά το sealant το πήρα. Στο edition δεν έκανα ποτέ, ούτε το κέρωσα ποτέ και ήταν σαν καινούργιο μέχρι και που το έδωσα, όλοι με ρωτούσαν πού το κέρωσα. Θα αγοράσουμε πιεστικό σύντομα και για τα δύο αμάξια, τρία βασικά αν βάλουμε και το καθημερινό πολάκι και απλά θα πάρουμε δύο κοντάρια μην τυχόν μείνει σαμπουάν από τα άλλα αμάξια που είναι μεταλλικά και έχουν γυαλιστικά μέσα και πάει στο ματ. Το ιδιαίτερα θετικό με το ματ είναι ότι είναι πρακτικά αδύνατο να κάνει αράχνη και επιπλέον κρύβει τη βρωμιά καθώς δεν αντανακλά το φως. Άρα τυχόν ατέλειες κατά το πλύσιμο είναι αόρατες. Το μόνο αρνητικό είναι ότι χρειάζεται να προσέχεις με τα σφουγγάρια, να τα ξεπλένεις καλά να μη μαζέψουν πετραδάκια, γιατί αν το χαράξεις είναι ακριβή η βαφή. Πραγματικά προσπαθώ να βρω κάτι που δεν μου αρέσει. Για τι να μιλήσω για ηλεκτρονικά, για hi-tech, για ποιότητα εσωτερικού, για ποιότητα εξωτερικού π.χ. βαφή, για ποιότητα κύλισης; Άντε να γίνω πολύ αυστηρός και να πω ότι η συναρμολόγηση είναι ένα 9 στα 10 γιατί σε δυο πάνελ η ένωση δεν είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη, τρίχες δε θα πάρω και το μοιρογνωμόνιο. Επίσης τριξίματα μηδέν αν και θα φανεί σε βάθος χρόνου, πάντως προς το παρόν μηδέν, κρατήματα άψογο, επιδόσεις άψογες αφού ξεπερνάει κατά πολύ και τις μεγαλύτερες προσδοκίες που μπορεί να έχει κάποιος από ένα hatchback και πλησιάζει αυτές μερικών σημερινών supercars, ενώ ξεπερνάει αρκετά supercars της προηγούμενης 10ετίας. Ίσως το μόνο που με χαλάει είναι ότι η Ευρωπαϊκή νομοθεσία έχει βάλει φίμωτρο στα σύγχρονα μοτέρ και αναγκάζονται οι κατασκευαστές να περνάνε στην καμπίνα piped ή και fake ήχο στα γρήγορα μοντέλα, με μόνη εξαίρεση τα supercars και όχι όλα. Στην A45 S μιλάμε για piped ήχο που σημαίνει τουλάχιστον ότι είναι πραγματικός αλλά amplified. Περιμένετε να δείτε και το νέο RS3 έτσι θα ναι, ίσως με λίγο καλύτερο ήχο λόγω του εξαιρετικού 5κύλινδρου που διαθέτει, αλλά θα είναι σίγουρα φιμωμένος σε σχέση με πριν. Τα παράπονά μας στην ΕΕ που δε θέλει να ξυπνάνε τα περιστέρια. Πάντως η εξάτμιση τα σκασίματά της τα κάνει και μάλιστα δυνατά, και με το emotion start και όταν αφήνεις μετά από κάθε πάτημα κάνει 3-4 μαζεμένα. Άφησα για το τέλος του Review την αίσθηση πάνω στο πάτημα, το πώς νιώθεις να βγαίνει η δύναμη. Στο σημείο αυτό είναι αναπόφευκτο το συγκριτικό με το stage 2+ edition. Η αίσθηση λοιπόν είναι τελείως διαφορετική και δεν θα αναφερθώ στο launch control ή σε roll 1ης, ούτε καν 2ας γιατί θα ήταν άδικη η σύγκριση. Σε ένα roll 3ης όμως, που θα ήταν από 100 για το edition και από 80-85 για την A45 S (στα 100 με 3η είναι κοντά στον κόφτη οπότε δε βολεύει) η αίσθηση έχει ως εξής. Με το που πατάς, δεν νιώθεις αυτό το surge of power να σε κατακλύζει απότομα και να σε κολλάει με μανία στο κάθισμα όπως στο edition. Αντίθετα νιώθεις ένα πιό ήπιο κόλλημα, αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή. Στο edition μετά το αρχικό κόλλημα στο 100-160 μέχρι τα μισά του οποίου ακόμα σπινάρεις, ακολουθεί η πτώση. Όχι άμεσα βέβαια γιατί και η K04 με stage 2+ κράταγε και αυτή ψηλά, αλλά στα 180 είχες σαφώς λιγότερο κόλλημα από τα 140 και τα 160. Στην A45 S το κόλλημα που έχεις στα 140 και στα 160, μεγαλώνει ακόμα περισσότερο στα 180! Στο edition φτάνεις τα 200 και εκεί το νιώθεις να αρχίζει να ζορίζεται καθώς οι αεροδυναμικές αντιστάσεις είναι μεγάλες. Στην A45 S φτάνεις τα 200 και το κόλλημα παραμένει το ίδιο μέχρι τα 220 και πέφτει ελάχιστα στα 240! Παραπάνω δεν το έχω πάει, όπως και το edition μέχρι 240 το είχα πάει. Αυτή παιδιά είναι η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο απότομο surge που είναι πορωτικό μέχρι να αρχίσει η πτώση και στη γραμμικότητα που ναι μεν στο πάτα το νιώθεις κάπως πιό άδειο αλλά χτίζει συνεχώς σε όλο το πάτημα. Και μιλάμε για ένα setup που είχα στο edition πολύ δυνατό, χοντρικά 380 άλογα και 48 κιλά σε πάνω κάτω 1400 κιλά αμάξι δεν το λες και λίγο. Και στην ουσία αν το δούμε ως power to weight απέναντι στα 430-440 πραγματικά άλογα και 51 κιλά της A45 S με τα 1620 κιλά της, είναι πολύ κοντά τα δύο αμάξια. Torque to weight σαφώς υπερέχει το edition και αυτό φαίνεται στο πάτα, αλλά ψηλά μετράνε τα άλογα, μετράει το μέγεθος της τουρμπίνας και οι καμπύλες καθώς πλησιάζεις τα κόκκινα, ανάμεσα σε δύο δίλιτρα μοτέρ. Τι προτιμάω; Δεν θα το κρύψω, στην αρχή μου κακοφαινόταν που δεν έπαιρνε αμέσως όπως είχα συνηθίσει στο edition, αλλά μετά που είδα πόσο κερδίζω ψηλά το λάτρεψα. Η δύναμη βγαίνει αρκετά πιό ψηλά στο στροφόμετρο σε σχέση με την Κ04 αλλά δίνει μέχρι τον κόφτη. Έχει πολλή δύναμη ψηλά και ακριβώς επειδή δίνει όλο και περισσότερο καθώς ανεβάζεις, σε κάνει να θες να το πας κι άλλο! Θα κανονίσω κάποια στιγμή να σας κάνω ένα βίντεο launch control μέχρι 230, επίσης να δείτε το ωραίο παιχνίδι που κάνουν τα φώτα όταν βάζεις μπροστά τη νύχτα και φυσικά το emotion start με τα σκασίματα. Όσο για το στρίψιμο, γενικά δεν είμαι στροφάκιας, είμαι της ευθείας, αλλά από λίγες δοκιμές που έκανα στο Race δεν καταλαβαίνει τίποτα, δε μπορούσα να φανταστώ ότι θα έμπαινα στις στροφές τόσο γρήγορα και κυρίως τόσο εύκολα, χωρίς διορθώσεις. Επόμενα βήματα: Φυσικά πρόγραμμα. Έχουν ήδη βγάλει πρόγραμμα ή παράλληλο 4-5 εταιρίες από Γερμανία, Αγγλία και Βόρεια Ιρλανδία όπως Renntech, Posaidon, RaceChip και DMS από 465 μέχρι 500 άλογα και ροπή από 55 μέχρι 62 κιλά και πολύ πρόσφατα είδα ότι έβγαλαν και από Ελλάδα οι E-tuners με κοντά στα 500 άλογα με 98άρα όπως λέει στο site. Αυτή τη στιγμή μαζί με RaceChip και TMC (η Βορειοϊρλανδική TMC ακόμα δεν έχει βγάλει αλλά ο εδώ αντιπρόσωπος το περιμένει) είναι τα μόνα 3 που μπορώ να βάλω στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα, ενώ για όλους τους άλλους θα πρέπει να ταξιδέψω Βουλγαρία (Σόφια) για να βρω τον πλησιέστερο ή αλλιώς να στείλω τον εγκέφαλο Αγγλία όπως έκανε ένας Ιρλανδός που έβαλε το δυνατό πρόγραμμα της Βρετανικής DMS και είναι απόλυτα ευχαριστημένος. Ε όσο να ναι φοβάμαι λιγάκι να κάνω κάτι τέτοιο και θα προτιμούσα να πάω ο ίδιος στον αντιπρόσωπο να μου το περάσουν. Όπως είπαμε E-tuners, RaceChip και TMC υπάρχουν στην Ελλάδα αλλά για το συγκεκριμένο αμάξι δεν έχω και δεν περιμένω να έχω feedback ούτε στο άμεσο, ούτε και στο κοντινό μέλλον. Οπότε περιμένω να βγάλει πρόγραμμα και η γνωστή μας Brabus που κάποια στιγμή θα βγάλει σίγουρα. Ήταν να είχε βγάλει ήδη από το Μάιο αλλά με την πανδημία και όλα αυτά πήγε πίσω. Σε επικοινωνία που είχα τόσο εγώ όσο και άλλα παιδιά από Αγγλία που ενδιαφερόμαστε (μάλιστα ο ένας τους ξέρει σε προσωπικό επίπεδο καθώς είχε Brabus και στην προηγούμενη A45 του και περιμένει διακαώς να βγάλουν) μας απάντησαν ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι, έχει πάρει αναβολή το όλο θέμα αλλά θα γίνει, με άγνωστη πλέον ημερομηνία. Προφανώς μετά την αρχική αναβολή που πήρε λόγω πανδημίας, θα μπήκαν μπροστά άλλα projects πιό επικερδή για την εταιρία από μία A45 S που σου λέει πόσα θα πουλήσουμε. Άρα αναμονή. Πιστεύω του χρόνου το καλοκαίρι να έχει βγει, να το έχει δοκιμάσει και λίγος κόσμος και να το βάλω και γω. Πάντως η Brabus δεν φημίζεται και για τα επιθετικά της προγράμματα (για την προηγούμενη A45), οπότε αν εξακολουθήσει να είναι συντηρητική θα πρέπει να παίξει γύρω στα 460 με 470 και καμιά 55αριά κιλά, θα είναι δηλαδή προς τα κάτω στην κατάταξη, αλλά με τη σφραγίδα της Brabus που ίσως στην παρούσα φάση με ένα τόσο καινούργιο αμάξι είναι σημαντικότερο από 20-30 άλογα περισσότερα. Και όλα αυτά τα λέω με την υπόθεση ότι όλα έχουν το ίδιο καλές και γεμάτες καμπύλες γιατί αν βάλουμε και αυτό στο παιχνίδι, άκρη δεν θα βγάλουμε. Βρίσκω πάντως εντυπωσιακό ότι με ένα δυνατό πρόγραμμα το αμάξι αμέσως κοιτάει στα μάτια το Nissan GTR του 2017 και όσο να ναι επειδή με ενδιαφέρουν πολύ οι επιδόσεις, θα πρέπει να πάρω δύσκολες αποφάσεις ανάμεσα στη σιγουριά του συντηρητικού όπως διαφαίνεται Brabus και ενός δυνατότερου όπως RaceChip και E-tuners που όμως δεν είμαι σίγουρος αν θέλω να εμπιστευτώ χωρίς feedback. Μάλλον θα περιμένω να δω πόσα θα βγάλει και η Brabus, να έχω και κάποιο feedback και θα αποφασίσω τότε. Πραγματικά δεν είχα σκοπό να κάνω κάτι στο αμάξι, γι' αυτό και διάλεξα δυνατό αμάξι, αλλά τελικά το μικρόβιο δεν κόβεται. Δεν ξέρω, πραγματικά δεν ξέρω πού θα το φτάσω, ειδικά όταν μου δίνει έδαφος να το βελτιώσω κλειστό μοτέρ πάνω από 600 άλογα. Με τέτοιο περιθώριο βελτίωσης χάνεις το μυαλό σου. Τέλος πάντων, ας βάλουμε για αρχή πρόγραμμα και βλέπουμε, όχι πως μαμά 100-200 σε 9 και ίσως λιγότερο είναι άσχημο αλλά ένα πρόγραμμα και ειδικά από Brabus είναι απλή και εύκολη υπόθεση, και safe. Και δυο λόγια για το πώς κατέληξα να επιλέξω την A45 S. Αφού πέρασε από το μυαλό μου ελαφρώς μεταχειρισμένο Nissan GTR, καινούργια Μ2 Competition και έκανα σκέψεις να περιμένω το νέο RS3 του χρόνου, κατέληξα σε αυτό που αισθητικά μου άρεσε περισσότερο (μαζί με το GTR και λίγο πιό πίσω η M2) αλλά δεν έχει τα κόστη ιδιοκτησίας και συντήρησης του GTR και επιπλέον ήθελα την καινουργίλα όπως ακριβώς με το edition, ενώ καινούργιο GTR οι τιμές είναι αλλού. Η M2 Competition αν και πανέμορφη είναι πισωκίνητη και ήθελα διακαώς τετρακίνητο, ενώ παράλληλα όλα τα συγκριτικά θέλουν την A45 S να τη δικάζει στο 100-200 και να της ρίχνει μισό δευτερόλεπτο στο 400άρι (αυτό ισοδυναμεί με πάνω από κολώνα) και βέβαια οι επιδόσεις ήταν σημαντικό κριτήριο. Το RS3 να πω την αλήθεια από τις spy photos που έχω δει, δεν έχει την αγριάδα που περίμενα, είναι λίγο sleeper. Επιπλέον ήθελα για πρώτη φορά να κινηθώ εκτός VAG. Κατά τ' άλλα σίγουρα θα είναι καταπληκτικό αμάξι και αυτό και τι να πω για το 5κύλινδρο διαμάντι που κρύβει κάτω από το καπό. Αλλά προς το παρόν είναι ένα ερωτηματικό και δεν ήθελα να περιμένω, ειδικά από τη στιγμή που η A45 S με κέρδισε από την πρώτη στιγμή. Πάντως αν ποτέ πετύχω κανένα από του χρόνου που βγαίνει, με μεγάλη μου χαρά θα ήθελα να το δω και να το ακούσω από κοντά. Όταν αγαπάς το αμάξι σου που ουσιαστικά σημαίνει ότι αγαπάς την επιλογή που έκανες, άρα αγαπάς το μυαλό σου και επομένως τον εαυτό σου, θα πρέπει να αγαπάς και τα υπόλοιπα αμάξια και να τα βλέπεις αντικειμενικά χωρίς οπαδισμούς, καθώς αποτελούν και αυτά επιλογές κάποιων άλλων, που θα μπορούσες και εσύ κάτω από άλλες συνθήκες να είχες επιλέξει. Ειδικά όσοι είμαστε του αθλήματος, που ένα χωριό είμαστε. Πρώτη φορά λοιπόν έξω από το VAG, σε εντελώς άγνωστα για μένα νερά. Ήταν μία κίνηση συνειδητή, όπου παρά την άριστη συμβίωση με το edition που μου φέρθηκε ακριβώς όσο άψογα του φέρθηκα εγώ, είχα την επιθυμία να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό. Έτσι έπρεπε να μάθω τα πάντα από την αρχή ρίχνοντας αρκετό διάβασμα σε ξένα site και forums και μέχρι τώρα έχω μάθει αρκετά πράγματα αλλά, όπως και όλοι οι άλλοι κάτοχοι στο εξωτερικό, είμαστε ακόμα στην αρχή αφού το μοντέλο είναι ολοκαίνουργιο στην αγορά. Μάλιστα αυτό ακριβώς είναι που με φοβίζει και απεύχομαι, δηλαδή να την πατήσω εγώ και μετά να γίνουν οι όποιες ανακλήσεις. Ποτέ πριν δεν αγόρασα αμάξι που μόλις πρωτοβγήκε, αλλά περίμενα κάνα χρόνο και έτσι είχα μία έξτρα ασφάλεια. Ελπίζω λοιπόν η επιλογή μου να με βγάλει ασπροπρόσωπο και στο κομμάτι της αξιοπιστίας που είναι το σημαντικότερο, πιό σημαντικό και από επιδόσεις και από πρεστίζ και από πολυτέλεια. Μίλησα νωρίτερα πόσο με έχει ενθουσίασει και δε μπορώ να βρω τίποτα που δε μου αρέσει. Παρ' όλα αυτά fanboy δεν ήμουν ποτέ και δε σκοπεύω να γίνω και θα είμαι εδώ να κάνω την κριτική μου, καλή ή κακή. Ευχαριστώ πολύ όσους μείνατε μέχρι το τέλος και κατανοώ όσους δεν αντέξατε το σεντόνι, ευχαριστώ και εσάς που έστω διαβάσατε κάτι. Να ξέρετε ότι η παρουσίαση αποτελεί δουλειά εβδομάδων, όπου κάθε φορά που έβρισκα λίγο χρόνο, άνοιγα το OpenOffice και έγραφα από λίγο, κυρίως τα σ/κ. Όπως προείπα αν ήταν Audi ή έστω VAG θα ήταν πολύ πιό σύντομη η παρουσίαση, αλλά μην έχοντας τίποτα κοινό με το VAG θεώρησα ότι έπρεπε να είμαι αρκετά αναλυτικός, αλλιώς δεν θα παρουσίαζα καν. Επίσης όλες αυτές οι φωτό είναι και αυτές δουλειά εβδομάδων, τραβηγμένες σε διαφορετικές ημερομηνίες, σε διάφορα μέρη και με διαφορετικές κάμερες και κινητά. Μόλις βρω χρόνο θα ακολουθήσουν μερικές ακόμα φωτό και βίντεο για να συμπληρώσω ό,τι άφησα στη μέση, οπότε stay tuned! Και δυο φωτό για το φινάλε:
 23. 1 point
  καθαρα προαιρετικο ειναι αυτο κ οχι υποχρεωτικο...εφοσον βαζεις μια καινουργια coilover ας μπουν κ καινουργιες βασεις... lemforder έβαλα εγώ αγορασμένα από onparts 58 ευρώ τα μπροστινά...
 24. 1 point
  Έστω και καθυστερημένα, τι αμαξάρα έφτιαξες εκεί άνθρωπε δεν έχω λόγια. Να είσαι καλά και να το χαίρεσαι!
 25. 1 point
  Να πω τη γνώμη μου: Προσωπικά δε μου αρέσει η αντικατάσταση κάποιου εξαρτήματος του οχήματος με κάποιο άλλο βελτιωτικής εταιρίας. Οκ, ξέρω, το πλεονέκτημα είναι ότι το ξαναβάζεις πάνω το εργοστασιακό και δεν είναι καν ανιχνεύσιμη η βελτίωση από κανέναν. ΑΛΛΑ, το ότι δεν μπόρεσαν να φλασάρουν το εργοστασιακό, σημαίνει ότι αυτοί έφτιαξαν κάτι δικό τους για να καταφέρει να δουλέψει το πρόγραμμα βελτίωσης/αύξησης ιπποδύναμης. Και κάνοντας τον δικηγόρο του διαβόλου, όλοι οι άλλοι που υπόσχονται και περισσότερα άλογα, πως έχουν "παρακάμψει"/λύσει το πρόβλημα αυτό που η brabus σκάλωσε? Δεν αναφέρομαι καν στον παράγοντα χρήματα, καθώς το πόσο κάνει, αν αξίζει κτλ, είναι υποκειμενικό και ο καθένας ζυγίζει τα πράγματα με βάση τις προσωπικές του εμπειρίες. (2.500€ για βελτίωση 1ου σταδίου -μόνο πρόγραμμα πρακτικά- δεν έδινα σε κανέναν. Το θεωρώ υπέρογκο σαν ποσό γι' αυτό που παίρνω). Τέλος, προσωπικά είμαι αρνητικός στις σκάστρες ανοιχτού τύπου για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι πως πρακτικά πετάς (έξω) τον αέρα που παράγει το τουρμπο και δεν τον χρειάζεσαι (γιατί πχ άφησες το γκάζι). Δεν είναι απαραίτητα κακό, θα πει κάποιος. ΟΜΩΣ.... Όταν αυτός ο αέρας χρησιμοποιείται πχ σαν το S3 8Ρ (αν θυμάμαι καλά) για μείωση του lag, θεωρώ ότι θα είναι πιο έντονο το φαινόμενο του lag στο "πάτα-άσε-πάτα". Γνώμη μου. Μακάρι να έχω διαβάσει/καταλάβει λάθος στο πως είναι η διάταξη στο mercedes. ΥΓ: μπορούσες να το αλλάξεις μόνος σου κάνοντας edit στο 1ο post. Το έκανα εγώ για σένα. Απλά το αναφέρω ενημερωτικά για το μέλλον.
 26. 1 point
  Ο μηχανικός στο συνεργείο που κάναμε την δουλειά μου είπε θα φύγεις και θα λες γιατί δεν το έβαζα το πρόγραμμα τόσα χρόνια, είχε δίκιο. Βάλτε το μηνυματάκι για κάτι τύπους σαν εμένα που την είδαμε "ήρεμοι" και δεν ξέραμε πού πάμε να "μπλέξουμε" . Λοιπόν θα αναπτύξω τους προβληματισμούς μου σε άλλο νήμα να μην χαλάσω το υπάρχον, θα κλείσω την συνεισφορά μου στο παρόν τόπικ λέγοντας πως όλα καλά με το προγραμματάκι, αξίζει όποιος το σκέφτεται να το προχωρήσει, δεν θα το μετανοιώσει το μόνο σίγουρο. Το μόνο που μπορεί να μετανοιώσει είναι που δεν έδωσε 2-3 χιλιαρικάκια για τον 1.8 όταν έπρεπε, όσο ζούμε μαθαίνουμε!
 27. 1 point
  χαχαχαχαχαχα ομοιοπαθής κι εγώ! Έκανε σφύριγμα όταν ελευθέρωσα την εισαγωγή, άλλαξα τούρμπο (έτσι είπα στη "γυναίκα") και πρόβλημα τέλος (Εγώ έβαλα ΙΗΙ τότε, γιατί φοβόμουν ότι ως κ04 θα έχανε τη σπιρτάδα του το αμάξι, που να ήξερα? Πες τα κι εσύ ρε @Dikonou. Μην τα λέω μόνο εγώ)
 28. 1 point
  Α έτσι εγώ σποιλερ δεν είδα Άμα είναι έτσι δώστου κι άλλο!!!!!!!
 29. 1 point
  Nόμισα ότι ήμουν δυνατός και θα κρατούσα χαρακτήρα... ΥΓ: Το αναφέρω στο spoiler 😭😆
 30. 1 point
  Ουπςςςςς Περαστικα και γρήγορα να πω; Τι ακριβώς; Αν θες μας λες....
 31. 1 point
  Μετά από 3 εβδομάδες με το προγραμματάκι ήρθα να σας πω ότι έπαθα ζημιά...
 32. 1 point
  Ειναι η κλασσικη λευκη οθονη απο τα επομενα. Εδω Αθηνα ο delectronics σιγουρα μπορει να το κανει, ισως και αλλοι. Το κοστος σιγουρα θα ειναι αρκετο.
 33. 1 point
  το χρωμα μεσα ειναι χαλια ……
 34. 1 point
  Σας παρακαλώ δεν είμαι τόοοσο παρεμβατικός με το αμάξι..... 🤡 Σοβαρά τώρα δεν έχω μεθανόλη.......απλά βλέπω πυρόμετρο με το που φλερτάρει με 800+ αφήνω πόδι από γκάζι
 35. 1 point
  Δεν ρωτάς και πουθενά αλλού; Μην δένεις κόμπο την διάγνωση που σου έκανε η καρεντα... Τους αρέσει να αλλάζουν πράγματα... Φιλικά!
 36. 1 point
  Εννοείται το ξέρω αυτό!!!!! πάνε τα ''φιλικά'' πεντάευρα!!!!!!!!!! Πάνω από μισό πάντα το ντεπόζιτο
 37. 1 point
  σίγουρα θα παίζει ρόλο η θερμοκρασία... Δεν χρειάζεται καν να σου πω βέβαια ότι ξεχνάς δοκιμές κ πατήματα κάτω από 1/4 καύσιμο στο ντεπόζιτο έτσι...
 38. 1 point
  Όχι ρε θερμοκρασία αντλίας!!!!! Νομίζω....
 39. 1 point
  Ρε τρελε αυτοι οι 70 βαθμοι που βλεπω ειναι θερμοκρασια εισαγωγης? 320 γραμμαρια maf ~400ps, πολυ καλο για τον καυσωνα! Θα παρεις αλλα 30+ το χειμωνα ανετα παντως. Εφοσον μηχανικα εισαι κομπλε, για να λυσεις τα τελευταια misfires θα πρεπει να το δεις με τον προγραμματιστη γιατι μονος σου δεν θα βγαλεις ακρη.
 40. 1 point
  Ελατήρια βαλβίδων τα γνωστά σκληρά. Όλο το μοτέρ φρέσκο παντού!!!
 41. 1 point
  Ngkbkr8eix 0.6 διάκενο φρέσκα.
 42. 1 point
  Είσαι πνιγμένος στη βενζίνη με -17% fuel trims πάντως.... Ίσως γι αυτό να κάνει misfires. Mπουζι ποια φορας?
 43. 1 point
  μπορεις να βαλεις εξωτερικη ασφαλεια
 44. 1 point
  Επειδή πρόσφατα εγώ το τσέκαρα, με ίδιο εξοπλισμό είχαν μικρές διαφορές που δεν ήταν άξιες λόγου για να επιλέξεις το ένα ή το άλλο αμάξι. ΥΓ: βόλτα με RS3 δεν έχω πάει ακόμα. Καταλαβαίνω απόλυτα όμως ότι είναι απόλυτα εθιστικές τέτοιες επιδόσεις που επισκιάζουν σημαντικά τα άλλα χαρακτηριστικά του εκάστοτε οχήματος.
 45. 1 point
  με μια πρόχειρη ματιά στον διαμορφωτη βλέπω ότι πλέον το rs3 8v δεν προσφέρεται..προφανώς γτ σταμάτησε η παραγωγή του Αφού πλέον παρουσιάστηκε νέο μοντέλο...σίγουρα αν θέλει κάποιος να βάλει ότι έξτρα υπάρχει κ δεν υπάρχει θα έρθουν κοντά τιμολογιακα τα 2 αυτοκίνητα...αλλα...θυμάμαι 100% ότι στο rs3 προσφέρονταν στα έξτρα τα 6πιστονα;; η οχταπιστονα κεραμικά φρένα αξίας 8-10κ €...Μια τέτοια επιλογή δεν βρήκα στην ΑMG Η αλήθεια είναι ότι η Α45ς προσφέρει μια βασική έκδοση αρκετά ελκυστική...ο.μονο που με χαλασε ειναι τα εξτρα 500 ευρω για πισω αεροσακους...Εγώ που διαμόρφωσα ένα αμάξι στα γούστα μου το έβγαλα μόνο 95k τώρα από εκεί πέρα το τι χρειάζεται ηβοχι σαν έξτρα ο καθένας είναι προσωπική επιλογή... εν πάσει περίπτωση ας δούμε κ το καινούργιο rs3 για να έχουμε ολοκληρωμένη άποψη...Είμαι 100% σίγουρος ότι θα έχουν παραπλήσια τιμή...Αφού το s3 8y ξεκινά από 64κ..
 46. 1 point
  Έτσι ακριβώς. Μεγάλο εργοστασιακό turbo, κιβώτιο, μετάδοση και βέβαια σφυρήλατο μοτέρ (για 600+). Ακόμα και η εξάτμιση είναι 80άρα. Έτοιμο πάρτο βελτίωσέ το είναι. Εγώ σαν petrolhead νιώθω τυχερός που ζω στην εποχή αυτή της ταχύτατης εξέλιξης των κινητήρων εσωτερικής καύσης. Και δεν είμαι έτοιμος ακόμα να αγκαλιάσω την ηλεκτροκίνηση, ούτε καν την υβριδική τεχνολογία. Από έγκυρες πηγές αναμένεται η facelift Α45s που έρχεται το 2022 να είναι υβριδική χρησιμοποιώντας τον ίδιο κινητήρα με την προσθήκη μικρού ηλεκτροκινιτήρα. Η συνολική απόδοση είναι πιθανό να φτάσει τα 470ps, με τα 450 minimum. Βέβαια δεν με αφορά γιατί δεν έχω σκοπό να το πουλήσω τόσο σύντομα, αλλά και να το έκανα, όπως είπα δεν είμαι έτοιμος. Άραγε πόσο εύκολα θα προγραμματίζεται κιόλας. Σου δίνω μεγάλο like μόνο και μόνο για το 2.5άρι διαμάντι που ανέφερες. Μεγάλο respect σε αυτό το μοτέρ. Βέβαια ο ήχος του επερχόμενου RS3 δεν θα είναι το ίδιο πορωτικός. Τίποτα δεν ξεφεύγει από τα νέα, ηλίθια ευρωπαϊκά standards που αφορούν και τον ήχο εκτός από ρύπους. Τουλάχιστον στην ευρωπαϊκή αγορά, θα είναι φιμωμένος όπως ακριβώς η Α45s. Το δίνω όμως στο RS3, το μοτέρ του είναι απλά legendary. Αυτό που με τράβηξε περισσότερο στην Α45s είναι η εμφάνιση, που προσωπικά όπως το πήρα με το Aero, το γκρι ματ, την πανοραμική και τα φιμέ, βρίσκω πολλές σκάλες πιό ελκυστική. 2ον το εσωτερικό της A45s είναι επίσης έτη φωτός μπροστά, τόσο τεχνολογικά όσο και ποιοτικά. Κάτοχοι του προηγούμενου RS3 που πήδηξαν καράβι και πήραν A45s, αναφέρουν ότι το εσωτερικό μοιάζει με stolen alien technology. Το 3ο που το βάζω περίπου μαζί με τα 2 πρώτα, είναι η τεχνολογία του μηχανολογικά, μετάδοση, στήσιμο κτλ, που απλά τα σπάει. Το 4ο που μου άρεσε είναι ότι είναι hand built, κάτι που δεν συναντάς συχνά σε "καθημερινά" αυτοκίνητα. Το 5ο είναι ότι ακόμα και αν διαγράψω όλους τους παραπάνω λόγους, δεν μπορούσα να περιμένω το νέο RS3 που ακόμα δεν έχει βγει, μιλάμε τώρα για Φθινόπωρο του 2019 που έκανα την παραγγελία. Ο επόμενος λόγος δεν ήταν σημαντικός, αλλά ήταν το κερασάκι: κατέχει τα σκήπτρα του πιό δυνατού δίλιτρου κινητήρα κανονικής παραγωγής και όχι περιορισμένης, και το πετυχαίνει in compliance με όλους τους αυστηρότατους κανονισμούς της εποχής μας. Και τελικά μου άρεσε που με αυτή την απόφαση, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και ένα νέο περιβάλλον εκτός VAG, όπου κανείς δεν ξέρει, μπορεί μελλοντικά να ξαναγυρίσω, ή να πάω και σε ένα ακόμη νέο. Δυστυχώς, για μένα το 2.5άρι μοτέρ του RS3 ήταν το μόνο του συν. Για το τεχνικό που είπες στην αρχή, δεν ξέρω πιέσεις σε βελτιωμένο A45s. Μόνο πρόγραμμα φτάνει 520 και 70κάτι κιλά, δεν ξέρω σε τι πιέσεις. Ωστόσο η εξάτμιση όπως απαντάω παραπάνω είναι 80άρα οπότε δεν νομίζω ότι απαιτείται αλλαγή της με το υπάρχον turbo, για το οποίο έχω φάει τον κόσμο να βρω specs και όριο παροχής. Το μοτέρ όπως επίσης γράφω έρχεται σφυρήλατο και έχω βρει 3 βελτιωτές που έχουν εξελίξει υβρίδιο και big turbo setup, το μεν υβρίδιο φοράει μεγαλύτερο φτερό εμπρός και ο βελτιωτής δηλώνει πάνω από 550ps, το δε big turbo το δίνουν για πάνω από 600. Κλειστό μοτέρ. Θέλω να πω δηλαδή ότι η βάση είναι παραπάνω από επαρκής για ένα απλό ΦΠΕ και δεν τίθεται θέμα αξιοπιστίας. Το μόνο μας πρόβλημα ουσιαστικά είναι η cpc που ανιχνέυει την παραπάνω ροπή και ζητάει από την ecu να κόψει, κάτι που πλέον έχουν δουλέψει κάποιοι βελτιωτές. Αν εξαιρέσεις δηλαδή το γεγονός ότι, ναι πράγματι ένα 2.5άρι μοτέρ τα βγάζει σχετικά πιό αβίαστα τα ίδια άλογα από ένα 2λιτρο, και ότι έχει καλύτερο ήχο, κατά τα άλλα δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα το συγκεκριμένο μοτέρ από άποψη αξιοπιστίας. Διαβάζω κατά καιρούς άσχετους στο youtube να γράφει ότι μαλακία θέλει ο καθένας ότι το μοτέρ δεν θα αντέξει και διάφορες αρλούμπες, δίχως να γνωρίζουν το παραμικρό. Πέρασαν τα χρόνια, η τεχνολογία προχώρησε μπροστά, δεν είμαστε στο 2005. Άσε που και τον ήχο τον φτιάχνεις πανεύκολα με απλή αλλαγή εξάτμισης, στην ίδια διάσταση απλά πιό ελεύθερη και καταργώντας gpf. Ακόμα και με catback γίνεται πολύ ωραίος και γεμάτος, αλλά με ολόσωμη έχεις κάτι σαν αυτό: Στο 2'28": Επαναλαμβάνω όμως ότι 2.5άρι του RS3 το προτιμώ, και μάλιστα θα προτιμούσα ακόμα περισσότερο και το έχω γράψει πολλάκις και στο σχετικό forum όπου είμαι μέλος, να δινόταν για την A45s έστω σαν επιλογή μία V6 έκδοση, έστω και με τα ίδια άλογα. Θα την έπαιρνα δίχως δεύτερη σκέψη. Τουλάχιστον έχουμε ένα 2λιτρο με μπόλικα αναβολικά. Κάτι τελευταίο που μου αρέσει στη Mercedes είναι το εξής και είναι πολύ σημαντικό. Δεν έχει τόσο Ευαγγέλιο την ιεραρχία των μοντέλων στην ιπποδύναμη, ούτε στις επιδόσεις. Το VAG είναι πολύ πιό αυστηρό σε αυτό τον τομέα, γιαυτό και βλέπεις τα πιό "μικρά" μοντέλα να μην επιτρέπεται να πλησιάσουν τα μεγαλύτερα, βλέπε RS3-RS4, GTI-R κτλ. Η Mercedes είναι πολύ πιό χαλαρή. Εδώ στην facelift Α45s αναμένεται να δώσουν 450-470ps. Αν ήταν να στάξω 250+ χιλιάρικα για τις μεγάλες AMG δεν θα με ένοιαζε, αλλά τώρα με νοιάζει. EDIT: Για aftermarket hardware/software έχεις δίκιο, κυρίως software όμως. Αν είχα RS3 θα είχα ήδη βάλει πρόγραμμα, με κλειστά μάτια θα άπλωνα το χέρι να πιάσω ένα, τόσο εύκολα. Και για να είμαι ειλικρινής ήταν κάτι που δεν μου είχε περάσει από το μυαλό όταν πήρα την απόφαση, γιατί τότε ήμουν βέβαιος ότι θα το άφηνα μαμά το αμάξι. Έλα όμως που δεν μπορώ. Δε βαριέσαι, κάτι θα βρούμε και μεις να βάλουμε. Πάντως βγαίνουν συνέχεια νέα προγράμματα, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από βελτιωτές. Το μόνο κακό είναι ότι Ελλάδα δεν κινείται τίποτα, ελάχιστες επιλογές αμφιβόλου ποιότητας. Και απλά θα πρέπει να βάλω εξ' αποστάσεως με email και teamviewer, δεν έχω άλλη επιλογή. Ταξίδι 2 ημερών οδικώς δεν κάνω.
 47. 1 point
  Σήμερα το περνάμε και θα κάνουμε το finetuning
 48. 1 point
  Επανέρχομαι στο θέμα,οπου τελικά ακολουθήθηκε(σχεδόν)η παραπάνω διαδικασία,με επιτυχία. Η εργασία έγινε από εμενα,οπου γενικά σε ερασιτεχνικό επίπεδο ασχολουμε ,και έχω αποκτήσει μια "σχετική" εμπειρία με τα υλικά αυτά. Οπωσδήποτε δεν τη προτείνω σε καμια περίπτωση σε κάποιον που δεν έχει ασχοληθεί καθόλου. Όπως επίσης σε κάποιον που το κάνει για να γλιτώσει χρήματα...(μια η άλλη ίσως να του έρθει) Εγώ το έκανα από μεράκι και αγαπη , γιατί έχω σοβαρό θέμα ,να μην εμπιστευομε κανέναν,αλλα και για να μάθω/πειραματιστω . Παρόλα αυτά αν κάποιος ασχολείται ,και έχει σκοπο,να κάνει την εν λόγο εργασία,μπορει να με ρωτησει.
 49. 1 point
  Λοιπόν η λύση βρέθηκε σε ξένο forum audi. 1)βάζουμε το ενα κλειδί στην μίζα στην θεση οn(χωρις να δουλευει το αυτοκινητο) 2)βγαίνουμε έξω με το αλλο κλειδί κλειδωνουμε χειροκινητα (για λογους ασφαλείας αφήνουμε ανοιχτά τα παράθυρα) 3)παταμε το κουμπί που κλειδώνει. Τοτε θα αναβοσβησουν τα αλαρμ. 4)Μετα απο 10δευτερολεπτα ξεκλειδωνουμε με το χειριστήριο βγαζουμε το αλλο κλειδί απο την μιζα και ολα οκ (www.audizine.com -How to program your Audi flip key fob)
 50. 1 point
  Τα κλειδια αποσυγχρονίζονται οταν βγει η μπαταρια του αμαξιου. Αλλαξες μπαταρια; Αν οχι μπορει να εμειναν απο μπαταρια τα κλειδια (ταυτοχρονα το θεωρω απιθανο, εκτος και αν το ενα ειχε μεινει εδω και καιρο και χρησιμοποιουσες το άλλο, που εμεινε τωρα και αυτο απο μπαταρια) Η διασικασια συντονισμου ειναι ευκολη. Βαλε το κλειδι στην μιζα, (εχε κλειστή την πορτα του οδηγου) γυρισε τον διακόπτη, (χωρις να βαλεις εμπρος) και πατα τα κουμπια του κλειδωματος και του ξεκλειδωματος απο 2 φορες. Βγαλε το κλειδι και δες αν κλειδωνει με τον τηλεχειρισμο (αν συντονιστηκε δηλαδή) Κανε το ιδιο με το αλλο κλειδι.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.