Jump to content

Dark X

Member
 • Content Count

  119
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  19

Dark X last won the day on October 24

Dark X had the most liked content!

Community Reputation

139 Excellent

About Dark X

Profile Information

 • Gender
  Male

Previous Fields

 • Αυτοκίνητο
  AMG A45s

Recent Profile Visitors

559 profile views
 1. Αρχικά να πω ότι δεν ήξερα ότι και ο tdi έβγαινε με DSG, νόμιζα ότι ήταν είτε manual είτε κλασικό αυτόματο, αλλά είδα που έγραψες ότι με παραπάνω χρήματα έπαιρνες DSG και μπήκα να το ψάξω. Δυστυχώς από το λίγο που έψαξα φαίνεται ότι φοράει το DQ200 οπότε αν δεν σκέφτεσαι άλλη επιλογή κινητήρα θα πρέπει να πάρεις ένα κάποιο ρίσκο, που σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι είναι "τρελλό" ρίσκο όπως σου είπαν και αυτό το λέω από τη δική μου προσωπική εμπειρία, μην έχοντας δει σημαντικό ποσοστό προβλημάτων στο σύνολο των οχημάτων που έχω δει. Αν κάποιος άλλος έχει δει μεγάλο ποσοστό μπορεί να μας το πει, αλλά χάριν εγκυρότητας καλό θα είναι να έχει δει κάμποσα όχι 2 και το 1 να είχε θέματα. Πάντως αν βγάλει θέματα θα τα βγάλει και μαμά να είναι, δεν έχει να κάνει ότι του βαλες πρόγραμμα εκτός και το πρόγραμμα είναι γτπ. Από όριο θα είσαι μια χαρά, η Revo για να φέρω ένα παράδειγμα βλέπω ότι στο stage 1 βγάζει 32-33 κιλά ροπή. Επίσης βλέπω ότι βγάζει ακριβώς τα ίδια άλογα και ροπή και στις 3 εκδόσεις του 1.6 tdi από το 2015 και μετά, που σημαίνει ότι φοράνε το ίδιο μοτέρ και διαφέρουν μόνο στο μαμά πρόγραμμα. Απαντώντας τώρα στην ερώτησή σου, σε περίπτωση που πας να δεις και άλλο μοτέρ, το DQ381 δεν νομίζω ότι είναι πιό αξιόπιστο από το DQ250 και ο λόγος είναι ότι το DQ250 είναι ήδη πάρα πολύ αξιόπιστο, δηλαδή πόσο παραπάνω να βελτιώθηκε. Ότι αντέχει παραπάνω ροπή όμως αντέχει και είναι περίπου άλλα 10 κιλά. Οπότε πρότεινα το παλιότερο από τα δύο μόνο λόγω κόστους, αλλά αν μπορείς να πας σε αμάξι που φοράει το τελευταίο ακόμα καλύτερα. Πάντως και το όριο των ~58 κιλών του DQ250 είναι ήδη παραπάνω από επαρκές για το 99% των κατόχων.
 2. Και για να ολοκληρώσω το θέμα της βελτίωσης σε DSG αμάξι, πολλές φορές συστήνεται να μπαίνει πρόγραμμα και στο ίδιο το κιβώτιο, το οποίο κάνει πολλά πράγματα όπως ανεβάζει το όριο στροφών του μοτέρ που σε κάποια δυνατά setup βοηθάει να ξεκλειδώσει ένα μέρος της δύναμης που βγάζει ψηλά, ενεργοποιεί το launch control σε όποια αμάξια δεν είχαν από μαμά, κάνει ακόμα πιό γρήγορες τις αλλαγές και βοηθάει στο πατινάρισμα.
 3. Κανένα DSG, ούτε και το πλέον ευαίσθητο και προβληματικό 7άρι DQ200 που φορούσαν τα 14άρια, δεν είχε πρόβλημα μόνο με ένα πρόγραμμα. Το συγκεκριμένο κιβώτιο βέβαια ήταν προβληματικό από μόνο του και αρκετές παρτίδες έβγαζαν θέματα και σε μαμά αμάξι, ήταν λίγο hit or miss κατάσταση. Αν όμως σου τύχαινε από καλή παρτίδα, έβαζες άνετα πρόγραμμα, ακόμα και stage 2. Μέγιστη ροπή τα 34-35 κιλά (όσο περίπου έχουν τα stage 2) χωρίς να θυσιάζεται αξιοπιστία, από κει και μετά ήθελε αναβαθμισμένα clutchpacks. Μπορούσες και πάνω από 35 κιλά χωρίς να πειράξεις κιβώτιο αλλά είτε είχες αυξημένη φθορά, είτε θα έπρεπε να αυξήσεις το χρόνο των αλλαγών για να το προστατέψεις. Είχαμε ένα 14άρι Cupra υβρίδιο με 39 κιλά και επειδή δεν θέλαμε να βάλουμε δισκάκια (clutchpacks), ο προγραμματιστής ρύθμισε να κλείνει στιγμιαία η πεταλούδα πάνω σε κάθε αλλαγή για την προστασία του κιβωτίου, οπότε έχανε σε κάθε αλλαγή, κέρδιζε όμως πολύ στο ενδιάμεσο έναντι π.χ. ενός stage 2. Το 6άρι DQ250 ήταν το πλέον αξιόπιστο για βελτίωση και πάνω από 55 κιλά ροπή και το φορούσαν μεταξύ άλλων S3 8P, Golf GTI MK5 και R ΜΚ6, Leon Cupra MK2. Μέχρι που ήρθε το 7άρι DQ381 που πρόσθεσε άλλα 10 κιλά στο όριο. Αυτό φοράνε τα καινούργια όπως π.χ. το Leon Cupra MK3 FL τα οποία φτάνουν τα 51 κιλά με σκέτο πρόγραμμα και σου κολλάει το στομάχι στην πλάτη σε κάθε πάτημα. Συμπέρασμα, ναι πιέζεται παραπάνω το κιβώτιο όταν αρχίσεις τη βελτίωση, αλλά όλα έχουν ένα περιθώριο που μπορείς να ανέβεις και κανένα σκέτο πρόγραμμα ή και stage 2 δεν μπορεί να φτάσει. Αν βγάλει πρόβλημα σε αυτά τα επίπεδα δεν θα ευθύνεται η βελτίωση. Το τρελλό ρίσκο που σου είπαν τα δύο άτομα μάλλον αφορούσε το DQ200 αλλά νομίζω υπερβάλλουν με τον χαρακτηρισμό. Αν οι 5 στους 10 είχαν θέματα μπορούσες να το πεις τρελλό ρίσκο, αλλά από όσα ξέρω τα 9 χρόνια που το είχαμε ήταν μικρό το ποσοστό. Αυτό που έχω να σου προτείνω χωρίς να ξεφεύγει και το κόστος, πήγαινε σε αμάξι που φοράει DQ250.
 4. Καλορίζικο και καλοτάξιδο Γιώργο! Αν κατάλαβα καλά κάνεις σκέψεις να έχεις αυτό για 2ο (καθημερινό) και να πάρεις άλλο για αντικαταστάτη του Κ04-064 που είχες. Πολύ καλή επιλογή που συνδυάζει πρεστίζ και οικονομία, που είναι μέχρι και overkill με την καλή έννοια για τον ρόλο του 2ου. Για να καταλάβεις εγώ έχω για 2ο ένα 14άρι Polo αυτόματο του 2007. Βέβαια μέσα σε 115k ολόκληρα χιλιόμετρα, έχοντας μόνο θέμα μία φούσκα μπιλιοφόρου που άλλαξα πριν 2 χρόνια και ένα αισθητήρα λαδιού που χάνει λίγο και πρέπει να αλλαχθεί, θα ήταν έγκλημα να το αλλάξω. Όπως και να χει είναι μεγάλη υπόθεση να έχεις ένα καθημερινό και ένα βολτάδικο, όπως θα διαπιστώσεις. Ειδικά αν παρκάρεις σε κλειστό γκαράζ, ή ακόμα και σε πιλοτή. Σημαίνει τρώει τη βροχή το καθημερινό και το "καλό" το βγάζεις μόνο με καλό καιρό. Αυτό σημαίνει λιγότερα και αραιότερα πλυσίματα, μικρότερη έκθεση στα καιρικά φαινόμενα και στον ήλιο, αποφεύγεις τη φθορά από τα δέντρα και όλα αυτά συντελούν στην απείρως καλύτερη διατήρηση του χρώματος σε βάθος χρόνου. Ο κυριότερος λόγος που το προηγούμενο με ρωτούσαν πού πήγα και το κέρωσα και τους απάνταγα στο εργοστάσιο το 2007. Και φυσικά σε περιοχές με δύσκολο παρκάρισμα έχεις την επιλογή του καθημερινού. Γλιτώνεις και το άγχος πού θα παρκάρεις. Μεγάλη υπόθεση φίλε. Αν και επειδή είμαι ψείρας ακόμα και το Polo δεν το πετάω και φεύγω, προσέχω λίγο. Επίσης το "καλό" που δεν τρώει ποτέ βροχή, τα πιτσιλιστήρια μπρος πίσω και οι υαλοκαθαριστήρες να δουλέψουν λίγο πριν από κάθε πλύσιμο είναι πολύ καλή τακτική. Αυτά από εμένα. Λοιπόν και πάλι καλορίζικο, όπως είπα πολύ καλή επιλογή που για πολλούς θα ήταν το κύριο αμάξι όχι το 2ο, και αναμένω το "καλό" που φαντάζομαι θα ακολουθήσει. Δεν σε βλέπω να αντέχεις καιρό μακριά από τα 350 άλογα που άφησες!
 5. Μην τρομάζεις από τη λίστα των πιθανών προβλημάτων. Όπως σου είπε ο csaris μπορεί να τη βγάλεις και με κάνα δυο τρία ή και κανένα. Στο edition 30 που φορούσε το ίδιο μοτέρ με το pre-facelift S3 8P είχα αλλάξει μόνο το καπάκι βαλβίδων που ήταν λαστιχένιο και μετά από 10 χρόνια είχε αρχίσει να δακρύζει, το είχα ανακαλύψει ο ίδιος μετά από αλλαγή μπουζί από ίχνη αναθυμιάσεων που είχα παρατηρήσει. Αστείο κόστος και εργασία. Κατά τ' άλλα το ποτηράκι έλεγχος σε κάθε αλλαγή λαδιών, 10 λεπτά εργασία. Κάθε φορά έβγαινε σχεδόν άθικτο και κάθε φορά είχα ένα καινούργιο στην τσέπη και το άλλαζα επειδή ήμουν ψυχάκιας. Εδώ άλλαζα και το φίλτρο βενζίνης μην τυχόν και έχει 0.001% χαμηλότερο flow. Γενικά ήταν πολύ αξιόπιστο μοτέρ, από όσα κυκλοφορούσαν τότε, και με πολύ καλές προοπτικές απροβλημάτιστης βελτίωσης. Για τα ελατήρια βαλβίδων όπως επίσης σωστά είπε ο csaris υπάρχουν διαφορές. Πριν μια 4ετία είχα μία συζήτηση γύρω από αυτό με τον Κρίτωνα (e-tuners) και μου είχε πει ότι τα πρώτα edition 30 και μιλάμε για τα μοντέλα αρχές 2007, είχαν τα μαλακά και θα ήμουν τυχερός αν φορούσα τα σκληρά για να μπορέσω να πάρω περισσότερα από το setup χωρίς να θέλουν αλλαγή. Το δικό μου ήταν Νοέμβριος 2007 και λογικά φορούσε τα σκληρά γιατί δεν είχα misfire ακόμα και σε πιέσεις πάνω από 1.8. Αν ίσχυε και στο S3 το ίδιο δηλαδή οι επόμενες φουρνιές είχαν τα σκληρά, τότε είναι ένας λόγος να το ψάξεις, αν σε ενδιαφέρει ενα δυνατό setup εννοείται. Τέλος συμφωνώ και γω όσο πιό καινούργιο και να έχει περάσει μόνο από 1 ιδιοκτήτη πριν από σένα. ΥΓ 1: Δεν ήξερα ότι το facelift είχε καδένα. Εμένα είχε ιμάντα, φαντάζομαι όπως το pre-facelift. Τώρα στο ερώτημα ιμάντας ή καδένα, χιλιοσυζητημένο θέμα σε πάρα πολλά forums. Ποτέ δεν έβγαλα συμπέρασμα. ΥΓ 2: Και μόνο που ψάχνεις για S3 8P είσαι στο σωστό δρόμο.
 6. Ένα δάκρυ κύλησε ή ιδέα μου; Θυμάσαι και γω τα ίδια. Λες και παραδίδουμε την κόρη μας στο γαμπρό κάνουμε πανάθεμά μας. Γιώργο να είσαι καλά να φτιάξεις νέες εμπειρίες και αναμνήσεις με το καινούργιο. Τα είπαμε εμείς, πιστεύω πραγματικά ότι το νέο σου απόκτημα, όποιο και αν είναι αυτό, θα σου χαρίσει τα ίδια και ακόμα περισσότερα χαμόγελα. Πάντως, έχω να εξομολογηθώ κάτι. Πίστευα ότι το καινούργιο θα το αγαπούσα αμέσως και θα ξέχναγα το παλιό, δεν έγινε έτσι όμως. Ακόμα η καρδιά μου είναι στο παλιό. Νιώθω πολύ ωραία με το καινούργιο, σαφώς νιώθω το νέο status, αλλά δεν το έχω αγαπήσει ακόμα. Νιώθω σαν να έχω φύγει από το σπίτι μου τους τελευταίους μήνες και να μένω σε ένα πολυτελέστατο ξενοδοχείο, με όλες τις ανέσεις και περιποίηση. Όσο ωραία και να περνάς, το ξενοδοχείο δεν το αγαπάς. Ίσως γίνει έτσι και με σένα. Οι εμπειρίες που φτιάχνουμε είναι που μας δένουν με το όχημά μας. Είναι τα ταξίδια και οι βόλτες όπως είπες, είναι οι πλάκες που κάνουμε μεταξύ μας, είναι οι βελτιώσεις, ακόμα και όταν δεν πάνε όλα κατ' ευχήν αλλά στο τέλος η προσπάθειά μας ανταμείβεται, και βέβαια είναι γεγονότα και στιγμές που ζήσαμε και μας σημάδεψαν, όπως ένας γάμος, ένα νέο μέλος στην οικογένεια κ.α. Οι περισσότεροι νομίζω δε νιώθουν καμία στεναχώρια όταν αλλάζουν αμάξι ή όχημα αν θες, γιατί το διαχωρίζουν εντελώς από το κομμάτι των εμπειριών και των αναμνήσεων. Είναι ένα μηχάνημα, ένα εργαλείο που βελτιώνει την καθημερινότητά τους και ως εκ τούτου έχει την ίδια συναισθηματική αξία με μία ψηστιέρα. Όπως μία καινούργια, καλύτερη ψηστιέρα αντικαθιστά επί τόπου την παλιά, έτσι το παλιό όχημα απλά κάνει κι εκείνο τον κύκλο του. Δεν το κατακρίνω, καλά κάνουν και το βλέπουν έτσι. Πιστεύω όμως ακράδαντα ότι αυτό που ζούμε εμείς, με τον τρόπο που το ζούμε, είναι ευτυχία. Και όπως κάθε ευτυχία, φέρνει μαζί της και μικρές στεναχώριες. Με το καλό λοιπόν, αναμένουμε με χαρά το νέο σου απόκτημα.
 7. Αρχικά σ' ευχαριστώ για τα links. Συμφωνώ για τους παράλληλους, στο παρελθόν ούτε που θα σκεφτόμουν τέτοιες λύσεις μόνο και μόνο λόγω φιλοσοφίας και τρόπου λειτουργίας. Αλλά... τώρα μιλάμε για Brabus. Δύσκολα θα εμπιστευόμουν άλλο παράλληλο και ειδικά χωρίς επαρκές feedback. Η Brabus όμως τουλάχιστον δίνει γραπτή εγγύηση για μοτέρ (δεν ξέρω αν δίνει και για σασμάν) και επιπλέον έχω καλό feedback από την αμέσως προηγούμενη A45 facelift. Λογικά πάλι παράλληλος θα είναι, αλλά δεν θα είχα πρόβλημα να κάνω την εξαίρεση. Παρ' όλα αυτά ακόμα και για Brabus θα ήθελα περισσότερα reviews μέχρι να έρθει ο καιρός. Όπως είπα χρόνος υπάρχει αφού δεν σκοπεύω να χαραμίσω την εγγύηση. Προς το παρόν όπως έγραψα έχω συγκεντρώσει μία λίστα από επιλογές, και πάλι ευχαριστώ για τα links, και του χρόνου το καλοκαίρι θα αρχίσω να το ψάχνω πιό σχολαστικά. Αλλά δεν το κρύβω η Brabus έχει ένα προβάδισμα στο μυαλό μου (εφ' όσον όπως όλοι περιμένουμε το βγάλουν το πρόγραμμα εγκαίρως). Όπως αναφέρω στην παράγραφο με τα specs είναι γαϊδούρι το turbo και η μετάδοση και το κιβώτιο έρχονται και συμπληρώνουν με μοναδικό τρόπο το σύνολο. Πράγματι δεν λαχανιάζει, μέχρι 240 που το πήγα ανέβαζε τόσο ξεκούραστα σαν να είναι 1200 κιλά όχι 1600 και βάλε. Το δε 100-200 σε 9.1 (driftbox) είναι εξωπραγματικό για μαμά hatchback όσο εξωπραγματικά είναι και τα κιλά του. Λογικό μου φαίνεται το 8.1 που γράφεις με πρόγραμμα, με 500 άλογα και 62 κιλά ροπή εκεί θα πρέπει να παίξει και είναι απίστευτο ότι μπορεί να γράψει τέτοια νούμερα. Να αναλογιστούμε μόνο ότι Nissan GTR και μάλιστα από τα τελευταία (2017) κάνει γύρω στο 7.6 και μιλάμε για αμάξι με κόστος στη βασική έκδοση 2 και κάτι φορές πάνω. 81 είχε στη βασική η A45s, αλλά δυστυχώς τα εξτρά τα βαράει πολύ η MB και όταν άρχισα να τα τικάρω, κάθε δύο λεπτά έλεγα άλλο ένα και σταματάω και στο τέλος έφτασα στη 10η σελίδα και ακόμα τίκαρα ερωτηματολόγιο λιγότερα κουτάκια θα είχε. Θα επανέλθω με βίντεο στάση 220+ (δε θέλω να το παρακάνουμε κιόλας αλλά όσο παραπάνω μπορώ για να φανεί και αυτό που λέμε ότι δε λαχανιάζει) και σίγουρα ένα 100-200.
 8. Παιδιά να είστε καλά, ευχαριστώ πολύ! Να πω βέβαια ότι μια φορά βαγκίτης, πάντα βαγκίτης, στην καρδιά τουλάχιστον. Πού ξέρεις πού θα μας βρει το αύριο.. Όποιος θέλει το πιστεύει αλλά αν πετύχω ποτέ το προηγούμενο αμάξι μου (και μακάρι να είναι στην κατάσταση που το παρέδωσα), θα κάτσω να το χαζέψω και να θυμηθώ.. Ξέχασα να πω ότι, επειδή όπως ίσως θυμάστε με τη γυναίκα μου γνωριστήκαμε σε φανάρι και η πρώτη επικοινωνία που είχαμε ήταν 3 κόρνες (δε θα ταν και γαμώ; αλλά πλάκα κάνω δεν γνωριστήκαμε έτσι, όμως είμαστε και οι δύο του αθλήματος), οπότε δεν έχουμε αμάξι μου και αμάξι σου, αλλά αμάξια μας, όπως ίσχυε και πριν. Το μου και σου είναι καθαρά τυπικό για να μη λέω αμάξια μας και δεν ξέρει ο άλλος για ποιο μιλάμε.
 9. Σας ευχαριστώ πολύ όλους! @Dikonou Αυτή την αντίδραση είχα όταν το πρωτοείδα πριν έρθουν οι πινακίδες, και δεν είχα χαρτομάντηλα. @csaris Φίλε το θυμάμαι που είχες πει ή Ιάπωνας ή αστέρι και υποθέτω από Ιάπωνα περίμενες GTR. Δηλαδή πέτυχες αυτό που διάλεξα και ένα από αυτά που σκεφτόμουν! Και τώρα μου λες και για M2 που ακολουθούσε στη σειρά προτίμησης! Περιττό να πω ότι όταν είχες κάνει τη μαντεψιά ήμουν σε φάση WTF και ήθελα να σου πω πόσο μέσα είχες πέσει! Στοκ στοκ δεν θα μείνει, τουλάχιστον ένα πρόγραμμα θα μπει γιατί απλά έχει τόσα περιθώρια που είναι κρίμα. Όπως το ed30 που είχε 230 και έβαζες πρόγραμμα και τσίμπαγες 80-90 άλογα χωρίς να θυσιάζεις αξιοπιστία ούτε στο ελάχιστο. Απλά σκέφτομαι να περιμένω τη λήξη της εγγύησης που δεν είναι και τίποτα σπουδαίο, 2 χρονάκια μόνο. Υπήρχε και επέκταση +2 αλλά με κόστος κάπου 4 χιλιάρικα, και το ζύγισα και σκέφτηκα ότι δύσκολα θα έβγαζε τα λεφτά της για +2 χρόνια, ελπίζω να έκανα καλά. Τα 2 χρονάκια όμως λέω να τα φάω, οπότε του χρόνου το καλοκαίρι θα αρχίσω να ψάχνω για γνώμες όπου ελπίζω να έχει βγάλει και η Brabus που όσο να ναι μου είναι ευκολότερο να εμπιστευτώ από όλες τις άλλες κι ας πάρω τα λιγότερα άλογα. Όπως είπα τα προγράμματα που δίνονται αυτή τη στιγμή είναι από 465 μέχρι 500 άλογα και 55 με 62 κιλά ροπή. Η Brabus το πιθανότερο είναι να κινηθεί χαμηλά στην κατάταξη και να παίξει στα 470 με 55 κιλά αφού απ' ότι μου είπαν κάτοχοι της προηγούμενης A45 facelift ήταν από τα πιό safe της αγοράς. Αν δεν αλλάξει κάτι εκεί θα είναι, αντί για 500 με 62 κιλά που έχουν τα δυνατότερα όπως η DMS. Δεν είναι και αμελητέα η διαφορά, αλλά πόσο κοστίζει το peace of mind; Τώρα.. τρώγοντας έρχεται η όρεξη και δεν ξέρω. Έχω πει ότι στο πρόγραμμα θα σταματήσω, από κει και πέρα.. who knows.
 10. Σε ευχαριστώ πολύ Γιώργο, ναι στα κριτήριά μου η πρακτικότητα ήταν σχεδόν όσο σημαντικές ήταν οι επιδόσεις. Όμως δεν πήγαινα καρφί για hatchback μη σου πω κιόλας ότι θα είχα ένα λόγο να πάω σε sedan αφού από hatchback ήρθα. Αλλά το όλο πακέτο ήταν που μέτρησε τελικά. Τι να πω ίσως το χει η μοίρα μου να οδηγάω 2λιτρα hatchback. Θυμάμαι είχες πει σε ανύποπτο χρόνο ότι ζαχάρωνες μία 45άρα CLA. Τη σκέφτηκα και αυτή την επιλογή στην αντίστοιχη 45 S αλλά ήθελα πιό hardcore εμφάνιση. Ασφάλεια και αξιοπιστία είναι τα μόνα που με απασχολούν τώρα, αλλά δεν έχω αυταπάτες, μπορεί να είναι μία full fat AMG αλλά είναι entry level AMG αν εξαιρέσουμε την 35άρα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ενδεχομένως να μην έχει την ίδια αξιοπιστία σε βάθος χρόνου όσο οι μεγάλες AMG. Και για αξιοπιστία αν και εννοώ μοτερικά κυρίως, με απασχολεί και γενικά σε όλα τα συστήματα, στα ηλεκτρονικά, συναρμολόγηση κτλ. Ελπίζω να μου βγει καλή η μικρή. Ευχαριστώ και πάλι για τις ειλικρινείς ευχές σου φίλε μου.
 11. Καλησπέρα, ήρθε λοιπόν η μέρα να παρουσιάσω το νέο μας αμάξι, για την ακρίβεια ένα εκ των δύο, καθώς το άλλο θα σας το παρουσιάσουμε αργότερα. Ανοίγω το θέμα εδώ αλλά αν θέλετε να το μεταφέρετε σε άλλη ενότητα ελεύθερα, δεν το έβαλα στα projects γιατί δεν είναι VAG. Καταρχήν, σεντόνι alert! Respect σε όποιον αντέξει μέχρι το τέλος! Sorry παιδιά αλλά θεώρησα ότι καθώς το αμάξι δεν είναι VAG, πολλά πράγματα δεν θα σας ήταν γνώριμα οπότε έπρεπε να τα εξηγήσω. Αλλιώς θα πέταγα τον εξοπλισμό σε επικεφαλίδες. Έχουμε λοιπόν AMG A45 S σε γκρι ματ χρώμα και είναι κατά 99% φουλ εξοπλισμένη. Θα ξεκινήσω με τον εξτρά εξοπλισμό αναλυτικά, στη συνέχεια θα προχωρήσω σε κάποια στάνταρ που θεωρώ σημαντικά, μετά θα μιλήσω για τα specs και τις επιδόσεις, και θα κάνω ένα review από τη μέχρι τώρα εμπειρία μου, τόσο σε χαλαρή βόλτα όσο και κατά τις νυχτερινές ανησυχίες μας. Μιλώντας για ανησυχίες, να πω ότι τα πατήματα κατά ένα τρελλό ποσοστό άνω του 90% μου έρχονται στο πιάτο χωρίς να κουνήσω ούτε βλέφαρο, και μιλάω για δυνατά σπορ αμάξια μέχρι και supercars. Ούτε αυτοκόλλητο να είχα πίσω εδώ οι καλές οι κόντρες. Να περνάω δίπλα από GT4 και μόλις με βλέπει, να γκαζώνει και να κολλάει πίσω μου. Να έρχεται από πίσω σφαίρα η Gallardo και το GTR και μόλις με βλέπουν να κόβουν και να κάθονται στην πίσω μου γωνία και στη συνέχεια να κάνουν ξερόγκαζα περιμένωντας να αναποκριθώ. Τα έβλεπα αυτά σχεδόν σε κάθε βόλτα και με το edition, αλλά από τέτοια αυτοκίνητα δεν το έχω ξαναζήσει. Έχεις ήδη φτιαχτεί πριν καν πατήσεις. Εξωτερικός εξτρά εξοπλισμός: Aero Package. Περιλαμβάνει μπροστινά spoiler, αεροτομή και διαχύτη σε γυαλιστερό μαύρο. Ζήτησα και κατάφερα το μπροστινό κομμάτι να μην τοποθετηθεί για δύο λόγους. Πρώτον θα είχα ένα μικρό πρόβλημα μπες βγες από το γκαράζ, αφού είναι ήδη τόσο χαμηλό που περνάει ένα δάχτυλο και αυτό μόνο με μένα μέσα. Το κεντρικό spoiler αγκαλιάζει το lip του προφυλακτήρα και βγαίνει πιό έξω και πιό χαμηλά, αν και το πιό χαμηλά δεν με προβληματίζει ιδιαίτερα καθώς απ' ότι έχω δει είναι μικρή η διαφορά. Το πιό έξω όμως που βγαίνει χειροτερεύει αρκετά το approach angle (γωνία προσέγγισης) του αυτοκινήτου. Πάντως και το αμάξι κάθεται πολύ χαμηλά στο έδαφος με αποτέλεσμα σε πολλά σημεία όπως η πάνω γωνία της ράμπας του γκαράζ να απέχει μόλις δύο δάκτυλα από το κέντρο του αυτοκινήτου (breakover angle ή γωνία ράμπας). Ο άλλος λόγος που ζήτησα το μπροστινό κομμάτι να μην τοποθετηθεί είναι ότι είμαι 50-50 για το αν μου αρέσει. Από τις μισές γωνίες που το βλέπω στο internet μου αρέσει, από τις άλλες μισές το προτιμώ χωρίς. Ξεκίνησα λοιπόν χωρίς και ζήτησα τα μπροστινά κομμάτια να τα πάρω στο κουτί τους (είναι μαζί και δύο μικρά πλαϊνά αν τα έχετε δει φωτό). Μελλοντικά εφόσον πρώτα μετακομίσουμε και αν θέλω έτσι κάτι για αλλαγή μπορεί να τα βάλω πάνω (είναι βιδωτά). Αεροτομή και διαχύτης μπήκαν κανονικά. AMG Night. Σκούρα φιμέ πλαϊνά πίσω παράθυρα και πίσω παρμπρίζ, τα πλαίσια στις πόρτες σε μαύρο γυαλιστερό αντί για χρώμιο, οι μπούκες σε μαυρό γυαλιστερό αντί για χρώμιο και προσθήκες στους μαρσπιέδες σε μαύρο γυαλιστερό. Σφυρήλατες ζάντες AMG 19x8.5 σε μαύρο ματ. Οι διαστάσεις δεν άλλαζαν ό,τι και να διάλεγες, απλά οι στάνταρ δεν ήταν σφυρήλατες και ήταν και σε άλλο σχέδιο. Από κει και πέρα μπορούσες να διαλέξεις το χρώμα και διάλεξα μαύρο ματ. Τα ελαστικά είναι Pilot Sport 4 S σε διάσταση 245/35 και είναι στάνταρ. Αρκετά καλά ειδικά για ΟΕΜ τοποθέτηση γι' αυτό και δεν έτρεξα να τα αλλάξω παρόλο που είμαι μαθημένος σε πιστάδικα. Όταν είναι για αλλαγή θα δω. Η αλήθεια είναι ότι η τετρακίνηση καθιστά το ελαστικό λιγότερο σημαντικό ως παράγοντα και είναι ένας ακόμα λόγος που δε βιάζομαι για πιστάδικα, αλλά σίγουρα όλο και κάτι παραπάνω θα δώσουν. Πανοραμική ηλιοροφή. Το βάζω στα εξωτερικά γιατί φαίνεται και απ' έξω, αλλά επίσης έρχεται μαζί με ένα κομμάτι σε μαύρο γυαλιστερό που ενώνει το σκούρο φιμέ τζάμι της ηλιοροφής με το παρμπρίζ, χωρίς να υπάρχει γκρι ανάμεσα. Έτσι μοιάζει βασικά σαν να έχεις μαύρο ουρανό, εκτός βέβαια από το κομμάτι μετά την ηλιοροφή. Κατά τ' άλλα είναι πολύ μεγάλη, δίνει απίστευτο αέρα εσωτερικά, ειδικά αν την ανοίξεις τελείως. Να πω εδώ ότι είναι πλήρως ηλεκτρική, δηλαδή ακόμα και το εσωτερικό της κάλλυμα ανοιγοκλείνει ηλεκτρικά. Συγκεκριμένα το κάλλυμα εκτός από το σχετικό κουμπί μπορείς να το λειτουργήσεις και με φωνητική εντολή π.χ. “open sunblind” (θα πω περισσότερα για τις φωνητικές εντολές αργότερα). Βρίσκω έξυπνο ότι όταν την έχεις σε ανάκληση και κινείσαι πάνω από τα 80, κατεβαίνει κατά 50% ώστε να ελαχιστοποιούνται οι αεροδυναμικές αντιστάσεις, ενώ επανέρχεται όταν πέσεις κάτω από τα 70. Βέβαια είναι λίγο δώρον άδωρον καθώς η αεροτομή όπως και ο διαχύτης που είπαμε παραπάνω έχουν μεγάλες αεροδυναμικές αντιστάσεις, τόσο που είναι μέχρι και μετρήσιμες, ειδικά ο διαχύτης ο οποίος έχει και μεγάλη κλίση. Στην ευθεία δηλαδή σίγουρα χάνεις, από την άλλη βέβαια στις στροφές με πολλά βοηθάει να βιδώσει ο κώλος κάτω. Η πρώτη φωτό που βγάλαμε λίγες μέρες πριν την παραλαβή του όπου είχε έρθει στην αντιπροσωπεία και περιμέναμε τις πινακίδες. Πανοραμική ηλιοροφή πλήρως ηλεκτρική συμπεριλαμβανομένου του εσωτερικού καλλύματος με κουμπιά, ενώ ακούει και σε φωνητικές εντολές. Με φωνητικές εντολές γίνονται και δεκάδες άλλες λειτουργίες στο αμάξι. Μια απλή θήκη γυαλιών που δεν διακρίνεται στη φωτό στην περιοχή της πλαφονιέρας. 90άρες μπούκες σε μαύρο γυαλιστερό. 80άρα εξάτμιση. Μπροστά 6πίστονες σταθερές (fixed) δαγκάνες με τρυπητούς δίσκους 360x36. Σφυρήλατες ζάντες σε μαύρο ματ 19x8.5 και ελαστικά Pilot Sport 4 S με διάσταση 245/35. Πίσω μονοπίστονες πλευστές (floating) δαγκάνες με τρυπητούς δίσκους 330x22. Εσωτερικός εξτρά εξοπλισμός / ηλεκτρονικά συστήματα: Driving Assistance Package. Εδώ έχουμε δύο πράγματα, πρώτον το Distronic όπως ονομάζει η Mercedes το adaptive cruise control, το οποίο επιταχύνοντας ή και φρενάροντας αν χρειαστεί, σε διατηρεί σε σταθερή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, ενώ η απόσταση είναι ρυθμιζόμενη από τον οδηγό. Επίσης περιλαμβάνει ημιαυτόματη οδήγηση, δηλαδή αναγνωρίζει η εμπρός κάμερα τα όρια της λωρίδας που κινείσαι εφ' όσον αυτά διακρίνονται και δεν είναι αχνά και μένει σε αυτήν. Στρίβει ο δρόμος στρίβει και το τιμόνι. Αν θέλεις να αλλάξεις λωρίδα απλά αγγίζεις απαλά το σχετικό φλας και το αμάξι αναλαμβάνει να ελέγξει ότι δεν υπάρχει αμάξι στο νεκρό σημείο, αν δεν υπάρχει αρχίζει να αλλάζει λωρίδα και αφού αλλάξει σβήνει το φλας. Αν δεν ακουμπάς το τιμόνι, κάθε λίγα δευτερόλεπτα σου ζητάει με μήνυμα και ηχητικά να βάλεις χέρι για να δει ότι δεν λιποθύμησες και σου δίνει ένα εύλογο χρόνο να το κάνεις. Αν δεν το κάνεις, αρχίζει να στο ζητάει επίμονα με όλο και δυνατότερη ειδοποίηση και στο τέλος αν δεν υπακούσεις αρχίζει σταδιακά να ακινητοποιεί το αμάξι ανάβοντας τα αλάρμ και καλώντας τη γραμμή SOS της Mercedes όπου θα σε ρωτήσουν αν είσαι καλά. Δεύτερον έχουμε το σύστημα Pre-Safe το οποίο τι είναι, σε περίπτωση που το σύστημα ανιχνεύσει ότι επίκειται πολύ επικίνδυνη κατάσταση με πιθανή σύγκρουση, κάνει τις εξείς ενέργειες: φρενάρει απότομα εφ' όσον κινείσαι, φέρνει τα εμπρός καθίσματα σε όρθια θέση, σφίγγει δυνατά τις ζώνες ασφαλείας, κλείνει όλα τα παράθυρα και την ηλιοροφή αν είναι ανοιχτά και καλεί τη γραμμή SOS δίνοντας και το στίγμα σου. Να σημειώσω ότι κάποιες από τις παραπάνω ενέργειες δεν συνδέονται αποκλειστικά με το σύστημα Pre-Safe. Μπορεί να γίνουν και στα πλαίσια λιγότερο επικίνδυνης κατάστασης π.χ. πετάγεται κάτι μπροστά σου ενώ κινείσαι αργά, οπότε αυτόματα φρενάρει το αμάξι και σε σφίγγει δυνατά η ζώνη, χωρίς όμως όλες τις άλλες ενέργειες καθώς δεν απειλείται η ζωή σου. Μου έχει συμβεί αυτό μία φορά για χαντάκι που ανίχνευσε, οπότε φρέναρε απότομα και με έσφιξε η ζώνη και άλλη μία σε μανούβρα. Μαζί ακούγεται και ένας ήχος με σκοπό να σου κεντρίσει την προσοχή. Επίσης κλήση SOS μπορεί να γίνει αυτόματα αν το σύστημα θεωρήσει ότι αφαιρείσαι κατά την οδήγηση και το καταλαβαίνει διαβάζοντας διαρκώς τις αντιδράσεις σου, αλλά και χειροκίνητα από το σχετικό κουμπί στην πλαφονιέρα. Γενικά ο αριθμός και η πολυπλοκότητα των αισθητήρων που καλύπτουν τα πάντα γύρω από το αμάξι, είναι εξωπραγματικά. Μέχρι και στιγμιαία κάτι τόσο ασήμαντο όσο να αποσυγχρονιστεί η ώρα που παίρνει ο εγκέφαλος από το δορυφόρο και να μην συμφωνεί με την αποθηκευμένη, λόγω π.χ. κακού σήματος, ανάβει check (μου συνέβη) και μετά κλασικά από το διαγνωστικό βρίσκεις το σφάλμα. Όλα τα στοιχεία της τηλεμετρίας στέλνονται αυτόματα στη Mercedes που μπορούν να σε κατευθύνουν και επί τόπου τηλεφωνικά αν κάτι δεν πάει καλά. Έτσι δεν είσαι ποτέ μόνος. Από την άλλη βέβαια έτσι που στέλνει τα πάντα, σε βάζει σε δεύτερες σκέψεις για πρόγραμμα μέσα στην εγγύηση. Θα μιλήσω στο τέλος για τα μελλοντικά σχέδια. Blind spot assistance. Πάνω στους πλευρικούς καθρέπτες ανάβει ένα πορτοκαλί τριγωνάκι όταν έχεις αμάξι στο νεκρό σημείο. Αν τη στιγμή εκείνη αρχίσεις να κινείσαι προς αλλαγή λωρίδας, έχεις και ηχητική ειδοποίηση. Πλευρικοί πίσω αερόσακοι, προστασία βαφής, συναγερμός και προστασία κατά της ρυμούλκησης. Να προσθέσω εδώ ότι το αμάξι διαθέτει GPS tracker και συνδέεται με λογαριασμό στο δίκτυο της Mercedes. Μπορούμε να βλέπουμε ανά πάσα στιγμή πού βρίσκεται το αμάξι στο χάρτη, από το pc, το κινητό, το tablet κτλ., καθώς επίσης ενημερωνόμαστε με email ή ειδοποίηση μέσω της σχετικής εφαρμογής όταν το αμάξι βγαίνει ή επιστρέφει σπίτι (οριοθετείται περιμετρικά από το χρήστη). Αν και η περιοχή μας είναι φυλασσόμενη, μία έξτρα προστασία ποτέ δεν έβλαψε. Active Parking Assist με Parktronic και κάμερα 360°. Εδώ έχουμε το Parktronic που στην ουσία είναι το αυτόματο παρκάρισμα. Ο οδηγός επιλέγει αν θέλει να παρκάρει σε κάθετες θέσεις parking, ή στην άκρη του δρόμου ανάμεσα από δύο άλλα οχήματα και οδηγώντας αργά, το αμάξι ανιχνεύει τη θέση και ειδοποιεί όταν τη βρει. Ο οδηγός στη συνέχεια επιβεβαιώνει ότι θέλει τη θέση και το αμάξι κάνει όλη τη δουλειά, πάει μπροστά, πίσω, στρίβει το τιμόνι και απλά σου λέει με φαρδιά πλατιά γράμματα να είσαι σε ετοιμότητα να φρενάρεις αν χρειαστεί. Η κάμερα 360° είναι από τα χρησιμότερα εξτρά που έχω βάλει, πολύ πιό χρήσιμο από το Parktronic που στην ουσία δε μου χρησιμεύει γιατί έχω άνετο παρκάρισμα εκεί που πηγαίνω. Η κάμερα 360° λοιπόν τι είναι, γνωρίζετε το bird's eye view. Αυτό ακριβώς είναι, δηλαδή βλέπεις το αμάξι από ψηλά, σαν να σε παίρνει κάμερα από drone. Φυσικά η συγκεκριμένη εικόνα είναι virtual και σχηματίζεται χρησιμοποιώντας δεδομένα από 4 κάμερες που βρίσκονται μπροστά πάνω από το σήμα στη μάσκα, κάτω από τους πλευρικούς καθρέπτες και πίσω πάνω από την πινακίδα (για την πίσω ανοίγει ένα πορτάκι και κατεβαίνει). Το σύστημα έχει απόλυτη ακρίβεια και διευκολύνει σε απίστευτο βαθμό το μπες βγες από στενές θέσεις και περάσματα, π.χ. μέσα σε πυλωτές ή αλλού. Επίσης αν είσαι ψυχάκιας μπορείς να ευθυγραμμίσεις το αμάξι με απόλυτη ακρίβεια ώστε να παρκάρεις ολόισια εκεί που θα επιλέξεις. Η μπροστά και η πίσω εικόνα είναι HD, αλλά δυστυχώς αλλοιώνεται στις φωτό. Οι κίτρινες γραμμές σου δείχνουν την πορεία που πρόκειται να ακολουθήσεις. Το σύστημα 360° που απεικονίζει εικονική (virtual) κάτοψη του αυτοκινήτου σε στυλ bird's eye view, χρησιμοποιεί 4 κάμερες, μία από τις οποίες κάτω από τους πλαϊνούς καθρέπτες. Οι υπόλοιπες είναι μπροστά πάνω από το σήμα της μάσκας και πίσω πάνω από την πινακίδα η οποία εμφανίζεται μέσα από ένα πορτάκι. Στη φωτό διακρίνεται επίσης το LED εξωτερικού φωτισμού σε απαλό χρώμα όταν ανοίγουν οι πόρτες. Σύστημα αναγνώρισης ορίων ταχύτητας. Το αμάξι διαθέτει και μία 5η στερεοσκοπική κάμερα εκτός από τις άλλες 4 που είπαμε παραπάνω και βρίσκεται στο παρμπρίζ ακριβώς πίσω από τον κεντρικό καθρέπτη. Αυτή αναγνωρίζει σχήμα, χρώμα και χαρακτήρες και διαβάζει κάθε φορά το όριο ταχύτητας και στο δείχνει στο καντράν. Μάλιστα αν έχεις ενεργοποιημένο και το cruise control προσπαρμόζει την ταχύτητα στο ανώτατο όριο κάθε φορά. Αν το όριο πέσει, φρενάρει για να έρθει στο καινούργιο, αν ανέβει επιταχύνει. Είναι λίγο εκνευριστικό βέβαια αυτό λόγω των συχνά ηλίθιων ορίων στη χώρα μας και κάποια στιγμή είχα πει να κάτσω να ψάξω μήπως υπάρχει τρόπος στο cruise control να επενεργοποιήσω την αυτόματη προσαρμογή του ορίου. Κάτι πήρε το μάτι μου μέσα στις επιλογές έτσι όπως είχα κάτσει να τις δω όλες. Κάτι ακόμα σχετικό με την 5η αυτή κάμερα, όταν είσαι στο φανάρι και σταματήσεις, το αναγνωρίζει (σχήμα, χρώμα, ένταση) και αυτόματα ανοίγει η κάμερα για να δεις μπροστά. Κανονική εικόνα σαν να έχεις GoPro πάνω στο παρμπρίζ, μάλιστα είναι και HD. Ο λόγος που το κάνει είναι για να μην στρίβεις το κεφάλι σου να δεις πότε θα ανάψει το φανάρι, απλά κοιτάς την κάμερα. Αν σταματήσεις π.χ. σε μία διασταύρωση χωρίς φανάρι δεν ανοίγει. Θα σας δείξω φωτό αυτής της κάμερας ή καλύτερα βίντεο κάποια άλλη στιγμή. Επίσης από λίγο που έψαξα πρέπει να υπάρχει dashcam app που μπορώ να κατεβάσω στο αμάξι για να έχω την κάμερα αυτή μόνιμα ανοιχτή και να καταγράφει τη βόλτα. Αυτο σημαίνει ότι δεν θα χάσω ούτε ένα βίντεο από πάτημα, αρκεί να έχω το άλλο αμάξι κάπου μπροστά για να φανεί. Εδώ μας λέει ότι το όριο ταχύτητας είναι 50. Στάθμη λαδιού ελέγχεται μόνο ηλεκτρονικά (δεν υπάρχει βέργα). Ένδειξη πίεσης ελαστικών με αισθητήρες σε κάθε τροχό καθώς και ένδειξη θερμοκρασίας ανά ελαστικό. Θερμοκρασία λαδιού κινητήρα και κιβωτίου και θερμοκρασία νερού. Πάνω πάνω στο κέντρο adaptive cruise control με ένδειξη προπορευόμενου οχήματος για έναρξη adaptive distance. Όταν ενεργοποιείται πρασινίζει. Γεμάτο ρεζερβουάρ βγάζει μέσο όρο 500km ή και λιγότερο αν έχει προηγηθεί υψηλή κατανάλωση. Μεγάλη ποικιλία σε στυλ για το καντράν, με μπάρες αντί για βελόνες, διαφορετικά χρώματα κ.α. Προεγκατάσταση για πακέτο Connectivity. Περιλαμβάνει υπηρεσίες πλοήγησης με σκληρό δίσκο για όλη την Ευρώπη και δωρεάν updates για 3 χρόνια, μετά χρεώνεται. Γενικά αρκετές από τις συνολικά 40 υπηρεσίες που διαθέτει το αμάξι έχουν διάρκεια τα 3 έτη, μετά χρεώνονται. Τα πάντα μπορεί ο χρήστης να τα δει online μέσα από το λογαριασμό του, όπως οι υπηρεσίες που συνδέονται με το GPS tracker που είπαμε παραπάνω. Οι χάρτες είναι 3D με live traffic και ενημερώνονται αυτόματα, όπως αυτόματα γίνονται και όλες οι ενημερώσεις του συστήματος. Θα σας δείξω και από εδώ φωτό κάποια στιγμή. Προεγκατάσταση για πακέτο connectivity smartphone. Αυτό αφορά οτιδήποτε συνδέει το αμάξι με smartphones όπως apple carplay, ο απομακρισμένος έλεγχος του οχήματος κ.α. Πακέτο Energizing. Περιλαμβάνει μασάζ, ατμοσφαιρικό φωτισμό με RGB χρώματα που σημαίνει ότι μπορεί ο χρήστης να δημιουργήσει το δικό του προσωπικό χρώμα, εκτός από κάποια που δίνονται έτοιμα, δύο οθόνες 10.25”, εκτεταμένες λειτουργίες MBUX (Mercedes Benz User Xperience) και ηχοσύστημα surround Burmester 12 αν δεν κάνω λάθος ηχείων, με subwoofer και ενισχυτή στο πορτ παγκάζ. Το αγαπημένο μου χρώμα είναι ένα από τα έτοιμα και συνδυάζει μπλε και μωβ, που εναλάσσεται αργά και σταδιακά από το ένα στο άλλο. Θα σταθώ όμως λίγο στο μασάζ καθώς όλα τα άλλα είναι λίγο πολύ αυτονόητα. Αρχικά επιλέγεις τι είδος μασάζ επιθυμείς να απολαύσεις, ανάμεσα σε χαλαρωτικό, τονωτικό κ.α. Ανάλογα το είδος που θα επιλέξεις, ακολουθείται το αντίστοιχο πρόγραμμα και εκτελείται με πολλαπλές κινήσεις του καθίσματος που εναλλάσονται διαδοχικά με στόχο την αποφόρτιση των μυών της πλάτης, μέσης και των πλευρών. Οι κινήσεις είναι πάρα πολλές, σκεφτείτε το lumbar support που έχουν αρκετά premium αυτοκίνητα; Φανταστείτε το support αυτό να εκτείνεται σε ολόκληρο το κάθισμα. Όλα δηλαδή τα μέρη είναι κινούμενα. Μάλιστα χωριστά από τη λειτουργία μασάζ, μπορείς κατά τη ρύθμιση του καθίσματος και προκειμένου να βολεύεσαι απόλυτα στη θέση που θέλεις, να ρυθμίσεις ακριβώς πόση πίεση να δέχεσαι στην πλάτη, πόσο σφιχτά να σε αγκαλιάζει η πλευρική στήριξη κ.α., όλα μέσα από το σχετικό μενού στην οθόνη. Επίσης όταν οδηγείς πολλή ώρα π.χ. σε ταξίδι, μπορείς να επιλέξεις το κάθισμα να αλλάζει αυτόματα στάση μία στο τόσο αποφορτίζοντας έτσι κάποιους μύς. Πίσω στο μασάζ λοιπόν, σε ολόκληρη τη διάρκεια του οποίου ακούγεται instrumental μουσική ανάλογη του είδους που έχεις επιλέξει. Επιλέγοντας π.χ. χαλαρωτικό, ακούγεται ambient μουσική με ήχους που παραπέμπουν σε εξωτικές παραλίες, ενώ στο τονωτικό παίζει beat μουσική. Παράλληλα ανοίγει ο κλιματισμός με ταυτόχρονο καθαρισμό του αέρα για μία αίσθηση φρεσκάδας και τελειώνει με απαλό διακριτκό άρωμα. Δοκιμάσαμε το χαλαρωτικό αλλά δε φτάσαμε μέχρι το τέλος γιατί κράταγε αρκετά, νομίζω γύρω στο 20λεπτο. Όπως καταλαβαίνετε δεν είναι κανονικό μασάζ, δεν θα βγεις και ανανεωμένος από το αμάξι, αλλά είναι ένα έξτρα που δεν το είχα ποτέ στο παρελθόν. Πακέτο καθισμάτων AMG Performance High-End. Είναι τα πιό advanced που υπήρχαν ως επιλογή, ανάμεσα σε άλλα 3 και εκτός από το τύπου recaro σχήμα τους, είναι πλήρως ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα, κινούμενα εμπρός, πίσω, πάνω, κάτω, αναδίπλωση, πλευρική στήριξη, πλάτη, τα πάντα και διαθέτει το καθένα από 3 slots μνήμης για να αποθηκεύσεις τη θέση που σε ικανοποιεί. Πολύ χρήσιμο καθώς σε διαφορετική θέση το θέλω εγώ και σε διαφορετική η γυναίκα μου, οπότε αρκεί το πάτημα ενός κουμπιού. Δεν υπάρχουν μοχλοί. Μόνο ένα πράγμα γίνεται με το χέρι, η επέκταση του καθίσματος τραβώντας από κάτω. Δε θυμάμαι αν το Energizing προϋποθέτει και τα συγκεκριμένα καθίσματα, πιθανότατα γιατί η λειτουργία μασάζ όπως είπαμε εκτελείται με πολλαπλές κινήσεις του καθίσματος. Επίσης τα καθίσματα είναι θερμαινόμενα και ψυχόμενα. Η θέρμανση γίνεται με αντιστάσεις όπως όλοι γνωρίζουμε αλλά η ψύξη γίνεται με εσωτερικούς ανεμιστήρες που βρίσκονται από κάτω και πίσω από την πλάτη και μάλιστα για να είναι πλήρως αποδοτική η ψύξη βοηθάει πάρα πολύ να έχεις και κλιματισμό. Είναι το κάτι παραπάνω από το να έχεις μόνο κλιματισμό, καθώς σου δροσίζει τον κώλο, τα μπούτια, την πλάτη και νιώθεις πιό ανάλαφρα. Να πω εδώ ότι ο λόγος που επέλεξα φουλ δέρμα και όχι alcantara για τα καθίσματα που είναι το αγαπημένο μου υλικό, είναι ότι στο alcantara δεν έμπαινε η ψύξη. Μόνο στο δέρμα έμπαινε και γι' αυτό βλέπουμε πολύ μικρές τρυπίτσες στην επιφάνειά του απ' όπου περνάει ο αέρας. Ανάμεσα σε alcantara και ψύξη επέλεξα το πιό λειτουργικό, δηλαδή την ψύξη. Γενικά ζεσταίνομαι πολύ το καλοκαίρι οπότε ήταν σιγουράκι η επιλογή. Για το λόγο αυτό και το τιμόνι το επέλεξα σε δέρμα που ήταν και το στάνταρ και όχι μισό μισό ή ολόκληρο alcantara, καθώς νομίζω θα ήταν ξέμπαρκο, ώντας το μόνο alcantara στοιχείο στο αμάξι. Τα πάντα είναι σε πραγματικό δέρμα, ταμπλό, επένδυση στις πόρτες, υποβραχιόνια, μαζί και τα πίσω καθίσματα, τα πάντα. Πακέτο Premium Plus. Αρχικά να πω ότι πολλά πράγματα από τον εξοπλισμό προσφέρονται από περισσότερα από ένα πακέτα. Δηλαδή όταν π.χ. τίκαρα το πακέτο καθισμάτων, το ξαναβρήκα και παρακάτω μέσα στο πακέτο Premium Plus. Απλά μετά κατά την ολοκλήρωση της διαμόρφωσης, οτιδήποτε ήταν και εκτός πακέτου μεμονωμένα, πήρε μηδενική τιμή και έμεινε μόνο η τιμή του πακέτου. Έτσι λοιπόν το πακέτο αυτό περιλαμβάνει και τα καθίσματα που είπαμε παραπάνω, καθώς επίσης μεγάλο πίσω υποβραχιόνιο, την πανοραμική ηλιοροφή που επίσης είπαμε παραπάνω, ψηφιακή οθόνη οργάνων (all-digital) δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς εννοεί εδώ, φανάρια Multibeam LED με τεχνολογία Adaptive Highbeam Assist Plus, Keyless Go και φωτιζόμενα μαρσπιέ AMG. Θα σταθώ λίγο στα φανάρια και στο keyless. Τα φανάρια είναι full LED και πλήρως αυτόματα αν έχεις επιλέξει τη σχετική ρύθμιση, όπου ανάλογα την ένταση του εξωτερικού φωτισμού, αν ο δρόμος είναι στενός και με πολλές στροφές ή ταχείας κυκλοφορίας και την ταχύτητα που κινείσαι, προσαρμόζονται σε ύψος και ένταση. Επίσης πλησιάζοντας σε απότομη στροφή φωτίζει κάθε φορά εκεί που χρειάζεσαι να δεις. Το ακόμα πιό έξυπνο είναι ότι με την τεχνολογία Adaptive Highbeam Assist Plus ακόμα και οι προβολείς αν χρειαστεί να στους ανάψει, δεν στραβώνουν όσους έρχονται από το αντίθετο ρεύμα ούτε και το προπορευόμενο όχημα, καθώς η στερεοσκοπική κάμερα του παρμπρίζ εντοπίζει και λοκάρει τη θέση του καθώς κινείται και σχηματίζει πάνω του ένα σκούρο πλαίσιο, μία σκιά δηλαδή, όπου δεν πέφτει καθόλου προβολέας. Καθώς το άλλο όχημα κινείται η σκία αυτή το ακολουθεί διαρκώς. Μόλις περάσει ή τέλος πάντων φύγει από μπροστά, το πλαίσιο κλείνει και μάλιστα κάνοντας slide out εφέ, και τη θέση του παίρνει κανονικά ο προβολέας. Ποτέ δεν ακουμπάω τα φώτα, μόνιμα τα χω στο auto. Το Keyless GO είναι ουσιαστικά το ξεκίνημα και σβήσιμο του κινητήρα με κουμπί αντί για τηλεχειρισμό (κλειδί) και η δυνατότητα για κλείδωμα και ξεκλείδωμα περνώντας το χέρι πάνω από το χερούλι της πόρτας, το επονομαζόμενο keyless entry/exit, εφόσον το αμάξι εντοπίσει το τηλεχειριστήριο πάνω σου (έχει μια εμβέλεια 2 μέτρων νομίζω). Nα πω εδώ ότι το σύστημα της Mercedes είναι πολύ ασφαλές καθώς μετά από μόλις ένα λεπτό διακόπτεται πλήρως η σύνδεση του με το αμάξι, παύει δηλαδή να στέλνει. Αρκεί μόνο το τηλεχειριστήριο να είναι κάπου ακίνητο, όχι να το χεις στην τσέπη και να κόβεις βόλτες δηλαδή. Έτσι καθώς έχεις κλειδώσει keyless και έχεις απομακρυνθεί, ενώ θα μπορούσε κάποιος χρησιμοποιώντας ειδικές συσκευές να ενισχύσει το σήμα από εκεί που το έχεις αφήσει αυξάνοντας την εμβέλεια των 2 μέτρων και να το στείλει στο αμάξι, με το σύστημα αυτό δεν μπορεί αφού έχει διακοπεί η επικοινωνία. Η επικοινωνία επανέρχεται μόλις το τηλεχειριστήριο αρχίσει πάλι να κινείται. Όταν τώρα μπαίνεις στο αμάξι, πριν από κάθε εκκίνηση ψάχνει να το εντοπίσει και αν δεν το βρει εντός, εμφανίζεται σε μήνυμα ότι δεν βρίσκει το κλειδί (εννοώντας το τηλεχειριστήριο) και δεν ξεκινάει. Αν είναι εντός, τότε με το που πατάμε το κουμπί της εκκίνησης ανάβει ένα λαμπάκι πάνω στο κλειδί που μας λέει ότι έγινε η επικοινωνία. Προσωπικά, αν έχω να κάνω σύντομη στάση επιλέγω keyless entry/exit, διαφορετικά κανονικά με το τηλεχειριστήριο, ή αλλιώς το κλειδί κι ας μη μοιάζει με κλειδί. MBUX πλοήγηση με επαυξημένη πραγματικότητα. Εδώ έχουμε μία προσθήκη στο υπάρχον σύστημα πλοήγησης που είπαμε στο πακέτο connectivity, που έχει ως εξής. Έχεις βάλει προορισμό και καθώς πλησιάζεις σε ένα κόμβο π.χ. μία πλατεία, ή πρέπει σε λίγα μέτρα να στρίψεις, δίπλα στο χάρτη εμφανίζεται η κάμερα και σου δείχνει με βελάκια πάνω στην κάμερα πού ακριβώς πρέπει να πας. Είναι χρήσιμο στις περιπτώσεις που είναι έτσι το σημείο που δεν είσαι σίγουρος πού ακριβώς πρέπει να πας κοιτώντας μόνο το χάρτη, και μας έχει συμβεί κάποιες φορές. Ψηφιακό ραδιόφωνο. Εκτός από το κανονικό ραδιόφωνο, μπορείς να κάνεις stream τη μουσική και να ακούς έτσι τους αγαπημένους σου σταθμούς οπουδήποτε στον κόσμο. Προϋποθέτει φυσικά ο σταθμός να κάνει streaming και να έχεις internet στην περιοχή. Ασύρματη φόρτιση και σύνδεση μέσω bluetooth. Θέση ασύρματης φόρτισης για τα κινητά που το υποστηρίζουν (όσα δεν το υποστηρίζουν φορτίζουν με μία από τις 3 usb-c) και σύνδεση του MBUX με το κινητό μέσω bluetooth, για apple carplay, itunes, υπηρεσίες όπως weather, restaurants, hotels, φαρμακεία, νοσοκομεία, θέατρα, σινεμά κ.α. Να σημειώσω εδώ ότι στις επιλογές υπάρχει και web browser για να σερφάρεις όπου θες, αλλά αυτό καθώς και η υπηρεσία μουσικής TIDAL (σαν το Spotify) δεν γίνεται μέσω κινητού αλλά απαιτεί την αγορά πακέτου Vodafone για το αμάξι η οποία νομίζω χρεώνεται με τα data. Έχω την εντύπωση ότι και το ψηφιακό ραδιόφωνο που είπαμε παραπάνω απαιτεί το πακέτο. Sport ανάρτηση με προσαρμοζόμενο σύστημα απόσβεσης (adaptive damping). Η ανάρτηση προσαρμόζεται ανάλογα τις συνθήκες. Επίσης έχουμε το AMG Dynamics με τις επιλογές Basic, Advanced, Pro και Master όπου σε συνεργασία με αμέτρητες παραμέτρους στο esp, το αμάξι μπορεί να γίνει από απίστευτα μαλακό και άνετο μέχρι να βεντουζάρει κάτω και να μπαίνει τραίνο παντού. Να πούμε με την ευκαιρία ότι υπάρχουν ακόμα επιλογές που αφορούν την απόδοση και λειτουργία του κινητήρα, του κιβωτίου και της ανάρτησης, το λεγόμενο Dynamic Select, και έχουμε το Slippery, Comfort, Sport, Sport+, Race και Individual, όπου τα πρώτα 5 είναι έτοιμα πακέτα ρυθμίσεων και ρυθμίζουν αυτόματα τη λειτουργία του κινητήρα, του κιβωτίου, τον ήχο της εξάτμισης, και το AMG Dynamics που είπαμε προηγουμένως, ενώ το Individual σου δίνει τη δυνατότητα να πειράξεις κάθε μία ρύθμιση όπως ακριβώς τη θες, custom δηλαδή. Για να πω την αλήθεια δεν έχω ασχοληθεί με το Individual, σε χαλαρή βόλτα και ταξίδι έχω Comfort (άνεση, ησυχία και οικονομία) και στις νυχτερινές ανησυχίες Race (κρατήματα, φασαρία, fuck eco). Πακέτο αποθηκευτικού χώρου. Δίχτυ (τσέπες) αριστερά και δεξιά γωνία στο πορτ παγκάζ και αποσπώμενοι ιμάντες με γάτζους που έρχονται με το δικό τους τσαντάκι όταν δεν τους χρειάζεσαι. Στην πορεία μπαίνουν διάφορα αξεσουάρ εδώ, όπως θα δούμε λίγο παρακάτω. Το υποβραχιόνιο ανοίγει στο κέντρο όπου κρύβεται ένας αρκετά μεγάλος αποθηκευτικός χώρος. Μπροστά του βρίσκεται στήριξη για τον καρπό μας καθώς παίζουμε με το touchpad. Ακόμα πιό μπροστά είναι δύο ποτηροθήκες και το wireless charging dock, με μία σειρά επιλογών ακριβώς από πάνω. Όλο το σαλόνι είναι δερμάτινο με πραγματικό δέρμα, ταμπλό, καθίσματα, επένδυση στις πόρτες, τιμόνι. Δεξιά επιλογές θέρμανσης και ψύξης του καθίσματος καθώς και ηλεκτρική ρύθμιση του καθίσματος σε ύψος, κλίση, μπρος πίσω, πλευρική στήριξη, στήριξη μέσης και πλάτης ανάμεσα από πολλές δεκάδες διαφορετικά σημεία, χάρη στα οποία υπάρχει επιλογή για μασάζ. Επιπλέον 3 slots αποθήκευσης των ρυθμίσεων. Σταδιακή εναλλαγή ανάμεσα σε μπλε και μωβ ανά μερικά δευτερόλεπτα για τον εσωτερικό φωτισμό. Διατίθενται πολλά έτοιμα χρώματα και επιλογή για δημιουργία του δικού σου προσωπικού χρώματος. Η ένταση ρυθμίζεται. Διακρίνονται μικρές τρυπίτσες πάνω στο κάθισμα για τη λειτουργία ψύξης του καθίσματος. Τραβώντας από κάτω, το κάθισμα επεκτείνεται και ασφαλίζει. Ξεκουράζει πολύ τα πόδια στην πολύωρη οδήγηση και προσφέρει έξτρα άνεση, ιδανικό για χαλαρή οδήγηση. Το έχει και ο συνοδηγός και είναι ο μόνος μοχλός που υπάρχει στο κάθισμα, καθώς όλα τα άλλα γίνονται ηλεκτρικά. Διακόπτης των φώτων μόνιμα στο auto. Ξεχνάς τελείως το θέμα φώτα, ανάβουν μόνα τους ανάλογα την φωτεινότητα, ρυθμίζουν το ύψος ανάλογα την ταχύτητα, το είδος της διαδρομής π.χ. πολλές στροφές ή ευθείες και ανάβουν οι προβολείς αν χρειαστεί, οι οποίοι δεν στραβώνουν τους άλλους, με τη λειτουργία Adaptive Highbeam Assist Plus με την οποία η 5η στερεοσκοπική κάμερα του παρμπρίζ λοκάρει το διερχόμενο ή προπορευόμενο όχημα και το ακολουθεί καθώς κινείται, ρίχνοντας πάνω του σκιά. Στα αριστερά το χειρόφρενο. Φωτιζόμενες επιγραφές AMG που αναβοσβήνουν στιγμιαία κάνοντας fade in και out όταν ανοίγεις τις πόρτες. Κάτω από τις πόρτες υπάρχουν led που ρίχνουν ένα απαλό φως όταν είναι ανοιχτές. Σε Αγγλία και Μαλαισία (ίσως και αλλού) έχουν και προτζέκτορα κάτω από τις πόρτες για την απεικόνιση AMG στο έδαφος. Κάτω αριστερά ένα από τα 12 αν δεν κάνω λάθος ηχεία. Start engine κουμπί δίπλα στους αεραγωγούς και απενεργοποίηση του start-stop από κάτω, δύο κινήσεις που γίνονται back to back. Μεγάλη ποικιλία σε επιλογές πάνω στο τιμόνι, μεταξύ των οποίων τα paddles, αμέσως μπροστά και στα αριστερά έχουμε ρύθμιση adaptive cruise control, το μενού του καντράν με touch button (μεταξύ άλλων για trip, έλεγχος ψυκτικού και στάθμης λαδιού, επιλογή στυλ του καντράν με βελόνες, μπάρες και χρώματα), δεξιά έλεγχος τηλεφώνου, ένταση ήχου, άλλο ένα touch button που ελέγχει την οθόνη αφής δεξιά αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το touchpad ή να πατήσουμε την ίδια την οθόνη (ή να δώσουμε φωνητικές εντολές) κάτω dial για το Dynamic Select (Slippery/C/S/S+/R/Individual) και αριστερά κουμπιά πολλαπλών επιλογών που ρυθμίζονται από το χρήστη να κάνουν διαφορετικά πράγματα (στη φωτό έχω επιλέξει το αριστερό να ελέγχει το ESP και το δεξί τα κλαπέτα της εξάτμισης). PRND με το δεξί μοχλό. Μια νυχτερινή φωτό από τη θέση του οδηγού με έμφαση στο τιμόνι. Τραβάω από το πίσω κάθισμα κρατώντας το κινητό μπροστά, στο ύψος της πλάτης. Ο φωτισμός συνεχίζεται και πίσω. Δεν έχει τύχει ακόμα να κατεβάσουμε το υποβραχιόνιο αλλά από φωτό που έχω δει διαθέτει και 2 ποτηροθήκες που εμφανίζονται από μέσα μόλις κατέβει και τις έχεις μπροστά από το υποβραχιόνιο. Συγχωρέστε την ποιότητα της φωτό λόγω ανεπαρκούς φωτισμού προκειμένου να φανεί καλά ο εσωτερικός φωτισμός. Στο πακέτο αποθηκευτικού χώρου συμπεριλαμβάνονται δύο τσέπες εκατέρωθεν και αποσπώμενοι ιμάντες με γάτζους που έρχονται με το δικό τους τσαντάκι όταν δεν χρησιμοποιούνται. Οι ιμάντες δένουν σε ειδικές θέσεις στο πορτ παγκάζ. Πολλά ακόμα αξεσουάρ μπαίνουν στο πορτ παγκάζ όπως ψυγειάκι AMG που παίρνει ρεύμα από την 12V παροχή στα αριστερά (μεταφέρεται και στο σπίτι όπου δουλεύει με αντάπτορα για την πρίζα), καφασάκι για ψώνια, θήκες για μπουκάλια, μπάρες συγκράτησης αντικειμένων με velcro, μεταλλικές σπαστές μπάρες για πιό βαριά αντικείμενα, χαλάκι τυλιχτό με μηχανισμό που τραβιέται έξω και προστατεύει κατά το βάλε-βγάλε των αποσκευών κ.α. Το πάτωμα προστατεύεται από πλενόμενη μοκέτα. Κάτω από το πάτωμα του πορτ παγκάζ υπάρχει τρίγωνο και εργαλεία με το κιτ επισκευής ελαστικού και το subwoofer με τον ενισχυτή. Ο πυροσβεστήρας δεν είναι στο πορτ παγκάζ, βρίσκεται κάτω από το κάθισμα του οδηγού σε ειδική βάση. Τα παραπάνω πακέτα ήταν τα εξτρά που βάλαμε, αλλά υπάρχει μία ατελείωτη λίστα με χρήσιμο στάνταρ εξοπλισμό όπως αναγνώριση φωνής και φωνητικές εντολές, που περιλαμβάνουν ό,τι μπορείς να φανταστείς από το να μάθεις τον καιρό που θα κάνει σε λίγες ώρες, αργά το βράδυ απόψε, αύριο το πρωί, αύριο το απόγευμα, όλη την εβδομάδα, στην περιοχή που βρίσκεσαι, σε άλλη περιοχή, σε άλλη πόλη, σε άλλη χώρα κ.α. (μάλιστα καταλαβαίνει και τα ελληνικά ονόματα άψογα αρκεί να τα προφέρεις στα αγγλικά π.χ. faliro, glyfada, vari), μέχρι το πλησιέστερο φαρμακείο, βενζινάδικο, επιλογές εστιατορίων και bar κοντά στο σημείο που βρίσκεσαι και πολλά άλλα σημεία ενδιαφέροντος. Παράδειγμα “show me tonight's weather forecast for glyfada”. Επίσης όπως είπα στην αρχή εκεί που μιλούσαμε για την ηλιοροφή, μπορείς να ζητήσεις να σου ανοίξει και να σου κλείσει το εσωτερικό της κάλυμμα, τον κλιματισμό, να σου βάλει τη θερμοκρασία που θα της πεις (γυναικεία είναι η φωνή) και να ρυθμίσει την ένταση του ανεμιστήρα καθώς επίσης και σε ποια πλευρά, οδηγού ή συνοδηγού, να σου βάλει θέρμανση και ψύξη του καθίσματος στην ένταση που επιθυμείς και όπως προηγουμένως σε οδηγό ή συνοδηγό, να σου ανάψει/σβήσει το επάνω φως και πάλι σε οδηγό ή συνοδηγό, να αλλάξει τον εσωτερικό φωτισμό στο χρώμα που επιθυμείς, να σου βάλει μουσική, να αλλάξει το τραγούδι ή το σταθμό, να καλέσει στο τηλέφωνο μία επαφή λέγοντας το όνομά της, να της μάθεις πώς λέγεται η γυναίκα σου, τα παιδιά σου, οι γονείς σου κ.α. ώστε στη συνέχεια να μπορείς να τα αποκαλείς χωρίς το όνομά τους όπως “call my wife” (την πρώτη φορά θα σου πει ότι δεν ξέρει το όνομα της γυναίκας σου και θα σου ζητήσει να της το πεις, φωνητικά κανονικά, μετά θα ψάξει να το βρει στις επαφές σου και θα το αποθηκεύσει ως “wife”) και πολλά άλλα. Όλες οι εντολές ξεκινάνε με “hey mercedes” και απαντάει “how may I help you”. Οι εντολές μπορούν να γίνονται εντελώς φυσικά και αυθόρμητα, δεν απαιτούνται συγκεκριμένες λέξεις. Μπορείς δηλαδή να ζητήσεις κάτι με πολλούς διαφορετικούς τρόπους σαν να το ζητούσες από άνθρωπο. Διαφορετικά το κάνεις μόνος είτε από τα κουμπιά πάνω στο τιμόνι και την κονσόλα, ένα από τα οποία είναι και αφής, την οθόνη αφής και το touchpad που είναι και σε βολική θέση έχοντας το χέρι στο υποβρχαχιόνιο. Αισθητήρες βροχής εξυπακούεται, αλλά όχι μόνο αυτό. Αν έχεις αφήσει ανοιχτό παράθυρο ή την ηλιοροφή και αρχίσει να βρέχει, τα κλείνει όλα αυτόματα και εφ' όσον το χειριστήριο είναι εκτός, κλειδώνει και το αμάξι. Οτιδήποτε κάνει σε ενημερώνει στο κινητό, όπως και γενικά οτιδήποτε συμβαίνει στο αμάξι ανά πάσα στιγμή ενημερώνεσαι. Με την ευκαιρία να πούμε ότι ένα σωρό από λειτουργίες γίνονται και αμομακρυσμένα μέσω της σχετικής εφαρμογής. Όταν σβήνεις μηχανή και ανοίγεις την πόρτα, το κάθισμα του οδηγού έρχεται μπροστά και σε όρθια θέση για να σε βοηθήσει να βγεις. Όταν μπεις και ανοίξεις την πρώτη σκάλα για να κάνει τσεκ, το κάθισμα επανέρχεται στη μνήμη (ανάμεσα από 3 slots όπως τα είπαμε νωρίτερα) που του έχεις βάλει. Επίσης η ζώνη ασφαλείας αφού την κλειδώσεις, τεντώνεται αυτόματα και σφίγγει λίγο πάνω σου για να πάρει το μέγεθός σου και να είναι standby. Τέλος οι καθρέπτες διπλώνονται όταν κλειδώνεις και χαμηλώνουν όταν βάζεις όπισθεν. Φυσικά μπορείς να απενεργοποιήσεις τις σχετικές επιλογές. Υπήρχε επιλογή για ζώνες ασφαλείας σε κόκκινο χρώμα χωρίς χρέωση, που θα ταίριαζε με ταπετσαρία με κόκκινες λεπτομέρειες, αλλά στο κίτρινο θα ήταν τσίρκο. Κάποιος θα πει βέβαια μια χαρά θα ήταν, γερμανική σημαία. Νομίζω περισσότερο τσίρκο θα ήταν παρά σημαία. Οπότε επιλέξαμε στάνταρ μαύρες. Αφήνω απ' έξω πολλά ακόμη στάνταρ γιατί το σεντόνι θα γίνει κουρτίνα. Κάποια άλλη στιγμή θα μιλήσω και γι' αυτά. Δυο λόγια για κάνα δυο εξτρά στον εξοπλισμό που δε βάλαμε. Θα προσέξατε ότι δεν υπάρχει τασάκι και αναπτήρας, γιατί δεν καπνίζουμε. Ηλεκτρικός κοτσαδόρος επίσης διατίθεται εξτρά αλλά δεν μπαίνει αν έχεις επιλέξει το Aero λόγω διαχύτη, όχι πως έχουμε κάτι να ρυμουλκήσουμε αλλά λέμε. Και τέλος το HUD (Head Up Display) το οποίο έχω δει σε δυο τρία αμάξια και δεν μου άρεσε καθόλου, περισσότερο αποσπά την προσοχή παρά βοηθάει να πάρεις πληροφορίες αμεσότερα και επιπλέον μου μοιάζει σαν κουτσουλιά, σαν βρωμιά στο όμορφο κρυστάλλινο παρμπρίζ μου. Καλό για show off, τεχνολογία κι έτσι, αλλά άχρηστο και ενοχλητικό, οπότε το κάναμε skip κι αυτό. Βέβαια περί ορέξεως... Δυο λόγια και για εξτρά αξεσουάρ που δε βάλαμε, αλλά τα παραγγέλνεις ανά πάσα στιγμή, όπως κανονικό ψυγειάκι AMG που μπαίνει στο πορτ παγκαζ και παίρνει 12V ρεύμα από εκεί, ενώ αν θες το βγάζεις και το έχεις σπίτι με αντάπτορα, αλλά είναι πολύ ακριβό για χρήση στο αμάξι μια φορά το χρόνο ξέρω γω. Επίσης βάση για GoPro πίσω από τα εμπρός προσκέφαλα με βραχίονα που τη φέρνει ανάμεσα από τα δύο καθίσματα, τραπεζάκι για laptop ή για ποτό για τους πίσω, που κουμπώνει πάνω στη βάση της GoPro άρα η βάση είναι απαραίτητη και για τα δύο, καφασάκι για ψώνια και θήκες για μπουκάλια στο πορτ παγκάζ που είπαμε παραπάνω και επίσης για το πορτ παγκάζ χαλάκι τυλιχτό με μηχανισμό που το τραβάς και κρέμεται απ' έξω το οποίο προστατεύει από φθορές στο βάλε βγάλε της βαλίτσας και άλλων αντικειμένων, ψιλοχρήσιμο θα λεγα, ίσως το πάρω. Επίσης χρήσιμες φαίνονται κάτι μπάρες συγκράτησης αντικειμένων με velcro και μεταλλικές σπαστές μπάρες για τα πιό βαριά αντικείμενα. Αναλυτικά τα specs: Δίλιτρο χειροποίητο σφυρήλατο μοτέρ με κυλίνδρους τεχνολογίας nanoslide για ελαχιστοποίηση των τριβών, 421 άλογα και 51 κιλά ροπής. Φυσικά αυτά είναι τα νούμερα που δηλώνει η AMG, τα πραγματικά είναι 10-20 άλογα περισσότερα, όπως ισχύει και στα VAG. Το ακόμα καλύτερο όμως είναι οι καμπύλες, που μοιάζουν με αυτές ενός V8 καθώς ανεβάζει γραμμικά μέχρι τον κόφτη στις 7200. Η ροπή χτίζει συνεχώς μαζί με τα άλογα και δεν λαχανιάζει, με αποτέλεσμα να κολλάς στο κάθισμα όλο και περισσότερο μέχρι και τα 200 σαν να μην υπάρχουν αεροδυναμικές αντιστάσεις. Περισσότερα στο τελευταίο κομμάτι του review που θα κάνω στη συνέχεια. Το μπλοκ είναι closed deck με πληροφορίες να αναφέρουν αντοχή 160 bar, όσο ενός diesel. Twin scroll, roller bearing turbo, τα ακριβή specs του οποίου ακόμα τα ψάχνω αλλά μπορώ να σας πω ότι είναι γαϊδούρι, αισθητά μεγαλύτερο της K04-064 με παροχή πάνω από 500 άλογα (σκέτο πρόγραμμα που έχουν ήδη βγάλει ξένοι βελτιωτές φτάνει στα 500). Χάρη δε στην τεχνολογία twin scroll έχει μηδενικό lag. Είναι ταυτόχρονα υδρόψυκτο, λαδόψυκτο και αερόψυκτο, με τον αέρα να περνάει από ειδικά διαμορφωμένα κανάλια για να ψύχει τη γαϊδουροτουρμπίνα που ψοφάει για δροσιά. Λόγω των θερμοκρασιών είναι τοποθετημένη τεράστια θερμοασπίδα, ενώ και η ίδια η τουρμπίνα και το downpipe είναι wrapped με θερμομονωτικό υλικό. Για λόγους ασφαλείας υπάρχει σύστημα αυτόματης πυρόσβεσης στην περιοχή του turbo. Ψάχνω να βρω specs intercooler, που πάντως είναι ειδικά μελετημένο να διαχειρίζεται τις τεράστιες απαιτήσεις του setup. Two-stage μπεκ τεχνολογίας piezo. Multipoint injection (direct και port injection). 3 αντλίες νερού, η κύρια από τις οποίες με απόδοση 280 λίτρων το λεπτό. Αν οι απαιτήσεις είναι ακόμα μεγαλύτερες το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιήσει και τον αέρα του κλιματισμού. Εξάτμιση 80άρα και 90άρες μπούκες. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι με επιθετικό custom πρόγραμμα μπορείς και να ξεπεράσεις τα 500 άλογα πιέζοντας κι άλλο την τουρμπίνα χωρίς να χρειάζεται εξάτμιση, ενώ από παροχή καυσίμου (μπεκ, αντλίες) απ' ότι έχω διαβάσει δεν έχουμε θέμα ούτε στα 600 άλογα. Ούτε λόγος για το σφυρήλατο μοτέρ, αφού σκεφτείτε ότι ήδη βγαίνει έτοιμο big turbo setup με 600 περίπου άλογα κλειστό μοτέρ. Δηλαδή έχουμε ένα δίλιτρο μοτέρ βγαλμένο έτοιμο για τρελλή βελτίωση. 8-τάχυτο DCT dual-clutch κιβώτιο με απίστευτα κοντή 1η και 2α για να φεύγει βέλος από στάση, αλλά πολύ μακριές τις ψηλότερες σχέσεις για καλύτερες επιδόσεις ψηλά και οικονομική οδήγηση ακόμα και σε πολύ υψηλές ταχύτητες στο ταξίδι. 4Matic+ τετρακίνηση με κατανομή 50-50 που μεταβάλλεται ανάλογα τις συνθήκες και στον πίσω άξονα ένα πολύ εξελιγμένο συνδυασμό LSD με δύο multi-plate clutches (από ένα σε κάθε τροχό) ικανό να μεταφέρει όλη την πίσω δύναμη σε ένα μόνο τροχό. Drift mode για εύκολο drift και ατελείωτα donuts. Να πούμε εδώ ότι μιλάμε για πραγματικό drift mode, με το οποίο φεύγει ο κώλος σαν σε πισωκίνητο. Εκτός από την adaptive damping ανάρτηση και τις AMG Dynamics επιλογές που μπήκαν εξτρά, στάνταρ είναι η μπάρα θόλων AMG. Εμπρός 6πίστονες σταθερές (fixed) δαγκάνες με τρυπητούς δίσκους 360x36, και πίσω μονοπίστονες πλευστές (floating) δαγκάνες με τρυπητούς δίσκους 330x22. Σφυρήλατες ζάντες AMG 19x8.5 σε μαύρο ματ και ελαστικά Pilot Sport 4 S σε διάσταση 245/35. Η γαϊδουροτουρμπίνα παροχής πάνω από 500 άλογα. Μόνο με πρόγραμμα φτάνει 500. Διαθέτει επίσης σύστημα αυτόματης πυρόσβεσης με μπουκάλα και μπεκ σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο πάρει φωτιά η περιοχή. Το σωληνάκι που καταλήγει στο μπεκ το βλέπετε να περνάει κάτω από τη θερμοασπίδα, κάνει μια στροφή και φτάνει ένα δάχτυλο από το turbo. Και εδώ εκτός από πολλαπλή και downpipe που είναι και αυτό wrapped όπως το turbo, βλέπετε τέρμα πάνω και το μπεκ όπου καταλήγει το σύστημα αυτόματης πυρόσβεσης. Στα δεξιά μπάρα θόλων AMG. Το σύστημα ψύξης περιλαμβάνει 3 αντλίες νερού και 2 δοχεία ψυκτικού. Στα δεξιά της φωτό και ακριβώς κάτω από το κάλυμμα του κινητήρα διακρίνεται το 2ο με το άσπρο καπάκι. Επιδόσεις: Η AMG δηλώνει 0-100 σε 3.9 αλλά αυτό είναι με χρήση 98άρας βενζίνης που είναι και το ελάχιστο επιτρεπόμενο. Εγώ το έχω κάνει σε 3.74 με τα μαμά Pilot Sport 4 S αλλά με καλή και αποδεδειγμένα πραγματική 100άρα (μπορώ να σας πω και πώς την τσεκάραμε) που βάζαμε μόνιμα επί σειρά ετών στο edition και στο cupra. Η μέτρηση έγινε με το built-in σύστημα του αμαξιού μέσα από το μενού AMG Track Pace, το οποίο να σας πω ότι έχει απόκλιση από μέτρηση με όργανο GPS μόλις 0.1. Σε βίντεο που είδα πρόσφατα 100-200 έχει μετρηθεί με driftbox 9.1 όπου η διαφορά με το AMG Track Pace παραμένει 0.1, οπότε μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι οι μετρήσεις του αμαξιού είναι σχεδόν απόλυτα έγγυρες. Στο ίδιο βίντεο 0-200 έχουμε 12.9 μετρημένο με driftbox και 12.8 με το AMG Track Pace. 400άρι από όσα έχω δει σε βίντεο και διαβάσει, κάνει από ψηλό 11άρι μέχρι και 12.1 και με έξοδο πάνω από 186, αλλά αναρωτιέμαι τι θα γράψει με πραγματική 100άρα και με μοτέρ που έχει “ανοίξει” με τα χιλιόμετρα. Θα κάνω κάποια στιγμή 400άρι και πιστεύω ένα 11.8 να το έχω, μπορεί και 11.7. Επίσης πιστεύω ότι με πραγματική 100άρα γράφω 100-200 κάτω από 9. Η τελική περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 270 GPS αλλά κοντερίσια έχω δει σε βίντεο 280 και αν δει κανείς πώς ανεβάζει μέχρι εκεί καταλαβαίνει ότι άνετα 300ρίζει. Να πω πάλι για τα άλογα που είπαμε στα specs, ότι τα πραγματικά φτάνουν μέχρι και τα 440 όπως μέτρησε ο γερμανικός βελτιωτικός οίκος Renntech σε εντελώς στοκ μορφή. Ίσως έχετε δει σε βίντεο κάποιους youtube celebrities που έχουν βγάλει γύρω στα 415. Αυτά τα νούμερα είναι σε μοτέρ που, καταρχήν λόγω πολύ λίγων χιλιομέτρων δεν έχουν “ανοίξει” όπως λέμε και επιπλέον οι χώρες τους δεν διαθέτουν 100άρα σε pump μορφή (μόνο με αγωνιστική τα φτάνουν και τα ξεπερνάνε) οπότε κατά πάσα πιθανότητα είναι με χρήση 98άρας. Μέσα από πάρα πολλά που έχω διαβάσει όλο αυτό το διάστημα των 7 μηνών που το έχω στην κατοχή μου, αλλά και τις δοκιμές που έχω κάνει από τον Μάιο μέχρι και σήμερα που έχω λίγο πάνω από 7300 χιλιόμετρα και άρα το μοτέρ είναι σε καλό δρόμο ως προς το “άνοιγμα”, έχω καταλήξει ότι τα πραγματικά του άλογα είναι από 430 μέχρι 440 με καλή και πραγματική 100άρα. Διαστάσεις: Δεν θα μιλήσω με ακριβή νούμερα γιατί αυτά μπορείτε να τα βρείτε online, αλλά αρχικά το πρώτο που διαπίστωσα όταν πήγαμε να το δούμε πριν την παραλαβή, είναι ότι το αμάξι είναι πραγματικά ΦΑΡΔΥ. Είναι πολύ φαρδύτερο του edition με πραγματικές διαστάσεις μιλώντας, ενώ τα φουσκώματα που διαθέτει το κάνουν να φαίνεται και ακόμα φαρδύτερο. Τα εμπρός φτερά είναι πολύ πρησμένα, τόσο που το ελαστικό βγαίνει παρά έξω από τα μαρσπιέ σχεδόν μια παλάμη, ενισχύοντας το επιθετικό του look όπως θα είδατε στις αρχικές φωτό της παρουσίασης. Γενικά το αμάξι είναι αρκετά φουσκωμένο, τόσο στο καπό όσο και πίσω. Είναι κατά 20 πόντους μακρύτερο του edition, καθιστώντας το πραγματικά μεγάλο για hatchback. Στα του ύψους, ο ουρανός είναι χαμηλότερος από το edition ακόμα και όταν το είχα χαμηλώσει και αυτό έρχεται να συμπληρώσει την πολύ αεροδυναμική του προσέγγιση. Το αμάξωμα έρχεται και αυτό χαμηλότερα του χαμηλωμένου edition. Μόνο τα κενά στους θόλους είναι μεγαλύτερα όπως συνηθίζεται σε στοκ ανάρτηση, αλλά το αμάξι είναι τόσο ιδανικά στημένο για να γράφει χρόνους που δεν υπάρχει περίπτωση να το χαμηλώσω, εκτός και βγει hydra-lift ανάρτηση ειδικά για το συγκεκριμένο μοντέλο και να είναι απόλυτα συμβατή με το adaptive damping και το AMG Dynamics που διαθέτει. Μην ξεχνάμε ότι πρέπει όπως και δήποτε να μπορεί να ανεβαίνει και να κατεβαίνει στιγμιαία με κουμπί, αλλιώς ούτε στο σπίτι μου δεν μπαίνω. Στην παρούσα φάση πάντως, πραγματικά δεν με ενδιαφέρει να πειράξω τίποτα. Τέλος, δεν το έχω ζυγίσει ακόμα, αλλά αν πάρω ένα μέσο όρο από βάρη που έχω κοιτάξει στα διάφορα sites, βγαίνει κάπου στα 1620 κιλά, καθιστώντας το δυστυχώς ένα από τα βαρύτερα, αν όχι το βαρύτερο hatchback. Το βάρος του βέβαια δεν είναι λόγω διαστάσεων και μόνο, αλλά λόγω των πολλαπλών ενισχύσεων που βρίσκονται σε πολλά στρατηγικά σημεία του αμαξώματος και στις βάσεις του μοτέρ. Ευτυχώς είναι αρκετά δυνατό για να κρύβει επιμελώς τα πολλά κιλά του. Review: Καταρχήν να ξεκινήσω από τα ηλεκτρονικά και να πω ότι έχω πάθει πλάκα. Απλά δεν υπάρχει. Τα μενού είναι υπερβολικά σύνθετα και στην αρχή θέλει χρόνο να μάθεις πού θα βρεις το κάθε τι, όμως είναι πλήρως επεξηγηματικά και με την κοινή λογική μπορείς να καταλάβεις πού πρέπει να μπεις. Κάποια στιγμή που θα το μάθεις θα πάει το χέρι μόνο του. Με τόσα μενού νιώθεις ότι μπορείς να επέμβεις οπουδήποτε, να αλλάξεις το οτιδήποτε, να βάλεις την προσωπική σου πινελιά, από το να δημιουργήσεις το προσωπικό σου χρώμα, μέχρι να φτιάξεις το κάθισμα στην απόλυτα ακριβή θέση και να την αποθηκεύσεις ή να ρυθμίσεις κάποια κουμπιά να κάνουν διάφορες δουλειές. Να πούμε εδώ ότι συνήθως ένα συγκεκριμένο πράγμα μπορείς να το κάνεις με δυο και τρεις τρόπους όπως π.χ. να ανοίξεις το κλαπέτο της εξάτμισης για περισσότερο και βαθύτερο ήχο. Αυτό π.χ. το κάνεις είτε με ένα απλό κουμπί στην κονσόλα, είτε με άλλο κουμπί στο τιμόνι, είτε από τα μενού στην οθόνη. Διαλέγεις πώς προτιμάς. Προσωπικά προτιμώ το τιμόνι γι΄αυτό και έχω διαμορφώσει δύο από τα κουμπιά του τιμονιού που είναι πολλαπλών ρυθμίσεων ώστε να τα κάνεις ό,τι θέλεις και τα έχω ρυθμίσει το ένα για το esp (με ένα πάτημα esp-sport με δεύτερο esp-off) και το άλλο να ανοιγοκλείνει το κλαπέτο της εξάτμισης για περισσότερο και βαθύτερο ήχο. Οπότε μπαίνω μέσα, πατάω start engine, αμέσως από κάτω πατάω απενεργοποίηση start-stop (για να μην κοροϊδευόμαστε και μεταξύ μας αγαπητή AMG, άκου start-stop), μετά πάω στο τιμόνι και πατάω άνοιγμα κλαπέτου εξάτμισης και είμαι έτοιμος να φύγω. Στις βόλτες είμαι στο C (Comfort) όπου το αμάξι είναι πολύ μαλακό, οι αλλαγές των ταχυτήτων γίνονται σε χαμηλές στροφές και το μοτέρ είναι πολύ ήσυχο, πραγματικά απολαμβάνεις το ταξίδι. Βέβαια όπως είπαμε νωρίτερα τον μπάσο ήχο της εξάτμισης τον θέλω πάντα, οπότε είμαι πάντα με ανοιχτό το κλαπέτο, αλλά και πάλι στο C είσαι καλά από άνεση. Όταν θέλω πάτημα, και να πω με την ευκαιρία ότι αποφεύγω το launch control για να αποφύγω την πρόωρη φθορά και προτιμώ roll 1η ή 2α, γυρίζω στο Race από το dial στο τιμόνι, όπου σφίγγει η ανάρτηση και το αμάξι μπαίνει παντού τραίνο, οι ταχύτητες αλλάζουν πολύ πιό ψηλά ενώ ο ήχος αγριεύει αρκετά. Sport και Sport+ δεν επιλέγω ποτέ γιατί στη γρήγορη βόλτα θέλω max επιδόσεις χωρίς συμβιβασμούς. Μετά από το κουμπί πολλαπλών ρυθμίσεων στο τιμόνι γυρίζω στο esp-sport (για χρήση δρόμου δεν έχω εντοπίσει κάποιο επιπλέον όφελος με esp-off, π.χ. ίδιο 0-100 κάνω, άρα καλύτερα esp-sport, να μένουν ενεργά και κάποια έστω συστήματα να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο - στην πίστα βέβαια ίσως θέλει off δεν το ξέρω) και πάω στην κονσόλα και πατάω manual αλλαγές με τα paddles. Τις λίγες φορές που θα κάνω launch control και αυτές θα είναι για πολύ ιδιαίτερα πατήματα απέναντι σε καλά και δυνατά τετρακίνητα, αφήνω τις αυτόματες αλλαγές γιατί έχω βρει ότι δουλεύει καλύτερα το launch control. Τελειώνει το όποιο πάτημα, πάω πάλι στο dial στο τιμόνι και επιλέγω C, από το κουμπί πολλαπλών ρυθμίσεων στο τιμόνι ξαναβάζω το κανονικό esp και από το δεύτερο κουμπί πολλαπλών ρυθμίσεων ξανανοίγω το κλαπέτο της εξάτμισης γιατί κάθε φορά που γυρίζεις πίσω στο C το κλαπέτο κλείνει (όπως κλειστό είναι και όταν βάζεις μπροστά). Γενικά αν και πολύπλοκα τα συστήματα και οι επιλογές, προσφέρονται πάρα πολλα shortcuts όπως αυτά που περιέγραψα, τα περισσότερα από τα οποία στο τιμόνι, κάνοντας τις ρυθμίσεις παιχνιδάκι. Δεν έχει βγει ακόμα σε βροχή το αμάξι οπότε δεν έχω review στο βρεγμένο. Αν ποτέ συμβεί θα επιλέξω Slippery και θα δω πώς συμπεριφέρεται. Με το Individual όπως είπα και παραπάνω επίσης δεν έχω ασχοληθεί, γιατί το μεν Comfort είναι τόσο σωστά σχεδιασμένο να τα κάνει όλα άνετα και αθόρυβα, το δε Race είναι φουλ αδρεναλίνη σε όλα του, δεν βλέπω κάτι να βελτιώσω. Ξεχωριστή θέση για εμάς τους κάγκουρες έχει το emotion start το οποίο κάνει 3-4 πολύ δυνατά σκασίματα όταν βάζεις μπροστά. Για να το κάνεις πρέπει καταρχήν το λάδι να έχει φτάσει σε κανονική θερμοκρασία (έχω δει ότι γύρω στους 80 αρκεί) και να μην έχεις μείνει σβηστός πάνω από ένα τέταρτο. Αυτό σημαίνει ότι θα έχεις κάνει κάποια λεπτά βόλτα και θα έχεις σβήσει π.χ. για να βάλεις βενζίνη, να πας στο περίπτερο, στο φαρμακείο κτλ. Όταν λοιπόν πας να βάλεις μπροστά, έχεις πατημένο το φρένο που έτσι κι αλλιώς χρειάζεται, αλλά ταυτόχρονα έχεις πατημένο και ένα από τα δύο paddles και με το άλλο χέρι πατάς start engine. Και τους βλέπεις όλους να γυρνάνε γιατί τα σκασίματα ακούγονται σε όλο το βενζινάδικο! Άλλο ένα εντυπωσιακό στοιχείο είναι όταν βάζεις μπροστά τη νύχτα, που τα φώτα κάνουν ένα παιχνίδισμα, σαν slide in και out πριν πάρουν τη σωστή θέση. Θα πρέπει να σας το δείξω σε βίντεο αυτό, μαζί με βόλτα και πάτημα. Η κατανάλωση είναι σε πάρα πολύ καλά πλαίσια, με μόλις 6.5 περίπου λίτρα με σταθερή ταχύτητα 140 με 8η, πράγμα που δείχνει πόσο έχουν εξελιχθεί πλέον τα μοτέρ και τα κιβώτια, ενώ η συνδυασμένη μετά από 175 ώρες οδήγησης είναι 10.4. Σκεφτείτε 10.8 είχα στο edition που ήταν 200+ κιλά ελαφρύτερο και βέβαια δεν έχω αλλάξει οδηγικό στυλ. Πολύ σπάνια πέφτω σε κίνηση γιατί το αμάξι δεν είναι καθημερινό όπως δεν ήταν ούτε το edition, αλλά και εκεί επειδή έχει τύχει κάνα δυο φορές να πέσω σε τρελλό μποτιλιάρισμα, είδα μόλις 12, όταν είχα 14+ με το edition, και αυτά χωρίς auto start-stop (όπως είπα το έχω πάντα off). Στο πάτημα βέβαια ανοίγουν οι κρουνοί, η κατανάλωση είναι μεγαλύτερη του edition και βλέπεις να σου φεύγουν τα 50άρικα, αλλά σημασία έχει η συνδυασμένη, ο μέσος όρος δηλαδή, και εκεί τα πράγματα είναι ιδιαίτερα θετικά. Σίγουρα βοηθάει και η λειτουργία coasting όταν πηγαίνεις χαλαρά, αλλά και οι 8 ταχύτητες. 10.4 μέση κατανάλωση μετά από 163 ώρες, σε αμάξι 1620 κιλών με 430-440 πραγματικά άλογα και συχνά πατήματα δείχνει πόσο έχουν εξελιχθεί τα σύγχρονα μοτέρ στα αυτοκίνητα επιδόσεων. Το γκρι ματ χρώμα είναι πανεύκολο στο πλύσιμο παρά τις αρχικές μου ανησυχίες. Χρειάζεται απλά ειδικό σαμπουάν για ματ χρώματα το οποίο δεν περιέχει γυαλιστικό και έχω επιλέξει τη σειρά Nanolex. Έχω πάρει από εκεί σαμπουάν, τοπικό καθαριστικό σπρέυ για το χρώμα και άλλο ένα για τα τζάμια που τα έχω πάντα στο αμάξι, καθαριστικό για το σφουγγάρι μικροϊνών όταν βρωμίζει ανά μερικά πλυσίματα, δύο κουβάδες με πλέγμα, βούρτσα μικροϊνών για τις ζάντες, πολύ μεγάλη πετσέτα μικροϊνών που δεν αφήνει στίγματα και με δυνατότητα να μαζεύει 1 γαλόνι νερού, που σημαίνει ότι σκουπίζεις όλο το αμάξι χωρίς στίψιμο ενδιάμεσα και διάφορα άλλα που λόγω έλλειψης χρόνου και βαρεμάρας δεν έχω χρησιμοποιήσει ακόμα όπως σφράγισμα χρώματος και τζαμιών για έξτρα υδροφοβία και προστασία. Το σαμπουάν πάντως έχει δικές του υδροφοβικές ιδιότητες. Όπως και να χει το αμάξι είναι σε κλειστό γκαράζ και με τη χρήση που του κάνω, όπως το edition, το σφράγισμα χρώματος δεν είναι και τόσο απαραίτητο, αλλά το sealant το πήρα. Στο edition δεν έκανα ποτέ, ούτε το κέρωσα ποτέ και ήταν σαν καινούργιο μέχρι και που το έδωσα, όλοι με ρωτούσαν πού το κέρωσα. Θα αγοράσουμε πιεστικό σύντομα και για τα δύο αμάξια, τρία βασικά αν βάλουμε και το καθημερινό πολάκι και απλά θα πάρουμε δύο κοντάρια μην τυχόν μείνει σαμπουάν από τα άλλα αμάξια που είναι μεταλλικά και έχουν γυαλιστικά μέσα και πάει στο ματ. Το ιδιαίτερα θετικό με το ματ είναι ότι είναι πρακτικά αδύνατο να κάνει αράχνη και επιπλέον κρύβει τη βρωμιά καθώς δεν αντανακλά το φως. Άρα τυχόν ατέλειες κατά το πλύσιμο είναι αόρατες. Το μόνο αρνητικό είναι ότι χρειάζεται να προσέχεις με τα σφουγγάρια, να τα ξεπλένεις καλά να μη μαζέψουν πετραδάκια, γιατί αν το χαράξεις είναι ακριβή η βαφή. Πραγματικά προσπαθώ να βρω κάτι που δεν μου αρέσει. Για τι να μιλήσω για ηλεκτρονικά, για hi-tech, για ποιότητα εσωτερικού, για ποιότητα εξωτερικού π.χ. βαφή, για ποιότητα κύλισης; Άντε να γίνω πολύ αυστηρός και να πω ότι η συναρμολόγηση είναι ένα 9 στα 10 γιατί σε δυο πάνελ η ένωση δεν είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη, τρίχες δε θα πάρω και το μοιρογνωμόνιο. Επίσης τριξίματα μηδέν αν και θα φανεί σε βάθος χρόνου, πάντως προς το παρόν μηδέν, κρατήματα άψογο, επιδόσεις άψογες αφού ξεπερνάει κατά πολύ και τις μεγαλύτερες προσδοκίες που μπορεί να έχει κάποιος από ένα hatchback και πλησιάζει αυτές μερικών σημερινών supercars, ενώ ξεπερνάει αρκετά supercars της προηγούμενης 10ετίας. Ίσως το μόνο που με χαλάει είναι ότι η Ευρωπαϊκή νομοθεσία έχει βάλει φίμωτρο στα σύγχρονα μοτέρ και αναγκάζονται οι κατασκευαστές να περνάνε στην καμπίνα piped ή και fake ήχο στα γρήγορα μοντέλα, με μόνη εξαίρεση τα supercars και όχι όλα. Στην A45 S μιλάμε για piped ήχο που σημαίνει τουλάχιστον ότι είναι πραγματικός αλλά amplified. Περιμένετε να δείτε και το νέο RS3 έτσι θα ναι, ίσως με λίγο καλύτερο ήχο λόγω του εξαιρετικού 5κύλινδρου που διαθέτει, αλλά θα είναι σίγουρα φιμωμένος σε σχέση με πριν. Τα παράπονά μας στην ΕΕ που δε θέλει να ξυπνάνε τα περιστέρια. Πάντως η εξάτμιση τα σκασίματά της τα κάνει και μάλιστα δυνατά, και με το emotion start και όταν αφήνεις μετά από κάθε πάτημα κάνει 3-4 μαζεμένα. Άφησα για το τέλος του Review την αίσθηση πάνω στο πάτημα, το πώς νιώθεις να βγαίνει η δύναμη. Στο σημείο αυτό είναι αναπόφευκτο το συγκριτικό με το stage 2+ edition. Η αίσθηση λοιπόν είναι τελείως διαφορετική και δεν θα αναφερθώ στο launch control ή σε roll 1ης, ούτε καν 2ας γιατί θα ήταν άδικη η σύγκριση. Σε ένα roll 3ης όμως, που θα ήταν από 100 για το edition και από 80-85 για την A45 S (στα 100 με 3η είναι κοντά στον κόφτη οπότε δε βολεύει) η αίσθηση έχει ως εξής. Με το που πατάς, δεν νιώθεις αυτό το surge of power να σε κατακλύζει απότομα και να σε κολλάει με μανία στο κάθισμα όπως στο edition. Αντίθετα νιώθεις ένα πιό ήπιο κόλλημα, αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή. Στο edition μετά το αρχικό κόλλημα στο 100-160 μέχρι τα μισά του οποίου ακόμα σπινάρεις, ακολουθεί η πτώση. Όχι άμεσα βέβαια γιατί και η K04 με stage 2+ κράταγε και αυτή ψηλά, αλλά στα 180 είχες σαφώς λιγότερο κόλλημα από τα 140 και τα 160. Στην A45 S το κόλλημα που έχεις στα 140 και στα 160, μεγαλώνει ακόμα περισσότερο στα 180! Στο edition φτάνεις τα 200 και εκεί το νιώθεις να αρχίζει να ζορίζεται καθώς οι αεροδυναμικές αντιστάσεις είναι μεγάλες. Στην A45 S φτάνεις τα 200 και το κόλλημα παραμένει το ίδιο μέχρι τα 220 και πέφτει ελάχιστα στα 240! Παραπάνω δεν το έχω πάει, όπως και το edition μέχρι 240 το είχα πάει. Αυτή παιδιά είναι η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο απότομο surge που είναι πορωτικό μέχρι να αρχίσει η πτώση και στη γραμμικότητα που ναι μεν στο πάτα το νιώθεις κάπως πιό άδειο αλλά χτίζει συνεχώς σε όλο το πάτημα. Και μιλάμε για ένα setup που είχα στο edition πολύ δυνατό, χοντρικά 380 άλογα και 48 κιλά σε πάνω κάτω 1400 κιλά αμάξι δεν το λες και λίγο. Και στην ουσία αν το δούμε ως power to weight απέναντι στα 430-440 πραγματικά άλογα και 51 κιλά της A45 S με τα 1620 κιλά της, είναι πολύ κοντά τα δύο αμάξια. Torque to weight σαφώς υπερέχει το edition και αυτό φαίνεται στο πάτα, αλλά ψηλά μετράνε τα άλογα, μετράει το μέγεθος της τουρμπίνας και οι καμπύλες καθώς πλησιάζεις τα κόκκινα, ανάμεσα σε δύο δίλιτρα μοτέρ. Τι προτιμάω; Δεν θα το κρύψω, στην αρχή μου κακοφαινόταν που δεν έπαιρνε αμέσως όπως είχα συνηθίσει στο edition, αλλά μετά που είδα πόσο κερδίζω ψηλά το λάτρεψα. Η δύναμη βγαίνει αρκετά πιό ψηλά στο στροφόμετρο σε σχέση με την Κ04 αλλά δίνει μέχρι τον κόφτη. Έχει πολλή δύναμη ψηλά και ακριβώς επειδή δίνει όλο και περισσότερο καθώς ανεβάζεις, σε κάνει να θες να το πας κι άλλο! Θα κανονίσω κάποια στιγμή να σας κάνω ένα βίντεο launch control μέχρι 230, επίσης να δείτε το ωραίο παιχνίδι που κάνουν τα φώτα όταν βάζεις μπροστά τη νύχτα και φυσικά το emotion start με τα σκασίματα. Όσο για το στρίψιμο, γενικά δεν είμαι στροφάκιας, είμαι της ευθείας, αλλά από λίγες δοκιμές που έκανα στο Race δεν καταλαβαίνει τίποτα, δε μπορούσα να φανταστώ ότι θα έμπαινα στις στροφές τόσο γρήγορα και κυρίως τόσο εύκολα, χωρίς διορθώσεις. Επόμενα βήματα: Φυσικά πρόγραμμα. Έχουν ήδη βγάλει πρόγραμμα ή παράλληλο 4-5 εταιρίες από Γερμανία, Αγγλία και Βόρεια Ιρλανδία όπως Renntech, Posaidon, RaceChip και DMS από 465 μέχρι 500 άλογα και ροπή από 55 μέχρι 62 κιλά και πολύ πρόσφατα είδα ότι έβγαλαν και από Ελλάδα οι E-tuners με κοντά στα 500 άλογα με 98άρα όπως λέει στο site. Αυτή τη στιγμή μαζί με RaceChip και TMC (η Βορειοϊρλανδική TMC ακόμα δεν έχει βγάλει αλλά ο εδώ αντιπρόσωπος το περιμένει) είναι τα μόνα 3 που μπορώ να βάλω στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα, ενώ για όλους τους άλλους θα πρέπει να ταξιδέψω Βουλγαρία (Σόφια) για να βρω τον πλησιέστερο ή αλλιώς να στείλω τον εγκέφαλο Αγγλία όπως έκανε ένας Ιρλανδός που έβαλε το δυνατό πρόγραμμα της Βρετανικής DMS και είναι απόλυτα ευχαριστημένος. Ε όσο να ναι φοβάμαι λιγάκι να κάνω κάτι τέτοιο και θα προτιμούσα να πάω ο ίδιος στον αντιπρόσωπο να μου το περάσουν. Όπως είπαμε E-tuners, RaceChip και TMC υπάρχουν στην Ελλάδα αλλά για το συγκεκριμένο αμάξι δεν έχω και δεν περιμένω να έχω feedback ούτε στο άμεσο, ούτε και στο κοντινό μέλλον. Οπότε περιμένω να βγάλει πρόγραμμα και η γνωστή μας Brabus που κάποια στιγμή θα βγάλει σίγουρα. Ήταν να είχε βγάλει ήδη από το Μάιο αλλά με την πανδημία και όλα αυτά πήγε πίσω. Σε επικοινωνία που είχα τόσο εγώ όσο και άλλα παιδιά από Αγγλία που ενδιαφερόμαστε (μάλιστα ο ένας τους ξέρει σε προσωπικό επίπεδο καθώς είχε Brabus και στην προηγούμενη A45 του και περιμένει διακαώς να βγάλουν) μας απάντησαν ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι, έχει πάρει αναβολή το όλο θέμα αλλά θα γίνει, με άγνωστη πλέον ημερομηνία. Προφανώς μετά την αρχική αναβολή που πήρε λόγω πανδημίας, θα μπήκαν μπροστά άλλα projects πιό επικερδή για την εταιρία από μία A45 S που σου λέει πόσα θα πουλήσουμε. Άρα αναμονή. Πιστεύω του χρόνου το καλοκαίρι να έχει βγει, να το έχει δοκιμάσει και λίγος κόσμος και να το βάλω και γω. Πάντως η Brabus δεν φημίζεται και για τα επιθετικά της προγράμματα (για την προηγούμενη A45), οπότε αν εξακολουθήσει να είναι συντηρητική θα πρέπει να παίξει γύρω στα 460 με 470 και καμιά 55αριά κιλά, θα είναι δηλαδή προς τα κάτω στην κατάταξη, αλλά με τη σφραγίδα της Brabus που ίσως στην παρούσα φάση με ένα τόσο καινούργιο αμάξι είναι σημαντικότερο από 20-30 άλογα περισσότερα. Και όλα αυτά τα λέω με την υπόθεση ότι όλα έχουν το ίδιο καλές και γεμάτες καμπύλες γιατί αν βάλουμε και αυτό στο παιχνίδι, άκρη δεν θα βγάλουμε. Βρίσκω πάντως εντυπωσιακό ότι με ένα δυνατό πρόγραμμα το αμάξι αμέσως κοιτάει στα μάτια το Nissan GTR του 2017 και όσο να ναι επειδή με ενδιαφέρουν πολύ οι επιδόσεις, θα πρέπει να πάρω δύσκολες αποφάσεις ανάμεσα στη σιγουριά του συντηρητικού όπως διαφαίνεται Brabus και ενός δυνατότερου όπως RaceChip και E-tuners που όμως δεν είμαι σίγουρος αν θέλω να εμπιστευτώ χωρίς feedback. Μάλλον θα περιμένω να δω πόσα θα βγάλει και η Brabus, να έχω και κάποιο feedback και θα αποφασίσω τότε. Πραγματικά δεν είχα σκοπό να κάνω κάτι στο αμάξι, γι' αυτό και διάλεξα δυνατό αμάξι, αλλά τελικά το μικρόβιο δεν κόβεται. Δεν ξέρω, πραγματικά δεν ξέρω πού θα το φτάσω, ειδικά όταν μου δίνει έδαφος να το βελτιώσω κλειστό μοτέρ πάνω από 600 άλογα. Με τέτοιο περιθώριο βελτίωσης χάνεις το μυαλό σου. Τέλος πάντων, ας βάλουμε για αρχή πρόγραμμα και βλέπουμε, όχι πως μαμά 100-200 σε 9 και ίσως λιγότερο είναι άσχημο αλλά ένα πρόγραμμα και ειδικά από Brabus είναι απλή και εύκολη υπόθεση, και safe. Και δυο λόγια για το πώς κατέληξα να επιλέξω την A45 S. Αφού πέρασε από το μυαλό μου ελαφρώς μεταχειρισμένο Nissan GTR, καινούργια Μ2 Competition και έκανα σκέψεις να περιμένω το νέο RS3 του χρόνου, κατέληξα σε αυτό που αισθητικά μου άρεσε περισσότερο (μαζί με το GTR και λίγο πιό πίσω η M2) αλλά δεν έχει τα κόστη ιδιοκτησίας και συντήρησης του GTR και επιπλέον ήθελα την καινουργίλα όπως ακριβώς με το edition, ενώ καινούργιο GTR οι τιμές είναι αλλού. Η M2 Competition αν και πανέμορφη είναι πισωκίνητη και ήθελα διακαώς τετρακίνητο, ενώ παράλληλα όλα τα συγκριτικά θέλουν την A45 S να τη δικάζει στο 100-200 και να της ρίχνει μισό δευτερόλεπτο στο 400άρι (αυτό ισοδυναμεί με πάνω από κολώνα) και βέβαια οι επιδόσεις ήταν σημαντικό κριτήριο. Το RS3 να πω την αλήθεια από τις spy photos που έχω δει, δεν έχει την αγριάδα που περίμενα, είναι λίγο sleeper. Επιπλέον ήθελα για πρώτη φορά να κινηθώ εκτός VAG. Κατά τ' άλλα σίγουρα θα είναι καταπληκτικό αμάξι και αυτό και τι να πω για το 5κύλινδρο διαμάντι που κρύβει κάτω από το καπό. Αλλά προς το παρόν είναι ένα ερωτηματικό και δεν ήθελα να περιμένω, ειδικά από τη στιγμή που η A45 S με κέρδισε από την πρώτη στιγμή. Πάντως αν ποτέ πετύχω κανένα από του χρόνου που βγαίνει, με μεγάλη μου χαρά θα ήθελα να το δω και να το ακούσω από κοντά. Όταν αγαπάς το αμάξι σου που ουσιαστικά σημαίνει ότι αγαπάς την επιλογή που έκανες, άρα αγαπάς το μυαλό σου και επομένως τον εαυτό σου, θα πρέπει να αγαπάς και τα υπόλοιπα αμάξια και να τα βλέπεις αντικειμενικά χωρίς οπαδισμούς, καθώς αποτελούν και αυτά επιλογές κάποιων άλλων, που θα μπορούσες και εσύ κάτω από άλλες συνθήκες να είχες επιλέξει. Ειδικά όσοι είμαστε του αθλήματος, που ένα χωριό είμαστε. Πρώτη φορά λοιπόν έξω από το VAG, σε εντελώς άγνωστα για μένα νερά. Ήταν μία κίνηση συνειδητή, όπου παρά την άριστη συμβίωση με το edition που μου φέρθηκε ακριβώς όσο άψογα του φέρθηκα εγώ, είχα την επιθυμία να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό. Έτσι έπρεπε να μάθω τα πάντα από την αρχή ρίχνοντας αρκετό διάβασμα σε ξένα site και forums και μέχρι τώρα έχω μάθει αρκετά πράγματα αλλά, όπως και όλοι οι άλλοι κάτοχοι στο εξωτερικό, είμαστε ακόμα στην αρχή αφού το μοντέλο είναι ολοκαίνουργιο στην αγορά. Μάλιστα αυτό ακριβώς είναι που με φοβίζει και απεύχομαι, δηλαδή να την πατήσω εγώ και μετά να γίνουν οι όποιες ανακλήσεις. Ποτέ πριν δεν αγόρασα αμάξι που μόλις πρωτοβγήκε, αλλά περίμενα κάνα χρόνο και έτσι είχα μία έξτρα ασφάλεια. Ελπίζω λοιπόν η επιλογή μου να με βγάλει ασπροπρόσωπο και στο κομμάτι της αξιοπιστίας που είναι το σημαντικότερο, πιό σημαντικό και από επιδόσεις και από πρεστίζ και από πολυτέλεια. Μίλησα νωρίτερα πόσο με έχει ενθουσίασει και δε μπορώ να βρω τίποτα που δε μου αρέσει. Παρ' όλα αυτά fanboy δεν ήμουν ποτέ και δε σκοπεύω να γίνω και θα είμαι εδώ να κάνω την κριτική μου, καλή ή κακή. Ευχαριστώ πολύ όσους μείνατε μέχρι το τέλος και κατανοώ όσους δεν αντέξατε το σεντόνι, ευχαριστώ και εσάς που έστω διαβάσατε κάτι. Να ξέρετε ότι η παρουσίαση αποτελεί δουλειά εβδομάδων, όπου κάθε φορά που έβρισκα λίγο χρόνο, άνοιγα το OpenOffice και έγραφα από λίγο, κυρίως τα σ/κ. Όπως προείπα αν ήταν Audi ή έστω VAG θα ήταν πολύ πιό σύντομη η παρουσίαση, αλλά μην έχοντας τίποτα κοινό με το VAG θεώρησα ότι έπρεπε να είμαι αρκετά αναλυτικός, αλλιώς δεν θα παρουσίαζα καν. Επίσης όλες αυτές οι φωτό είναι και αυτές δουλειά εβδομάδων, τραβηγμένες σε διαφορετικές ημερομηνίες, σε διάφορα μέρη και με διαφορετικές κάμερες και κινητά. Μόλις βρω χρόνο θα ακολουθήσουν μερικές ακόμα φωτό και βίντεο για να συμπληρώσω ό,τι άφησα στη μέση, οπότε stay tuned! Και δυο φωτό για το φινάλε:
 12. Wow μόνο με 40k; Τι συμπτώματα είχες παρατηρήσει;
 13. Άκυρο μετά από τέτοιο ταξίδι όχι δεν μου χει συμβεί, το τερμάτισαν οι τύποι. Και δυστυχώς δεν έχω να σου προτείνω από Αθήνα, καθώς στο golf δεν έκανα ποτέ καθαρισμό βαλβίδων. Διάβαζα εδώ και κει που έλεγαν πόσο must είναι αλλά στα 130k+ δεν είχα παρατηρήσει τίποτα, κανένα σύμπτωμα, ούτε απώλεια δύναμης, ούτε ασταθές ρελαντί, ούτε μαύρους καπνούς και διάφορα άλλα που είχα διαβάσει. Ίσως ήταν λίγα τα χιλιόμετρα ή ακόμα και ο τρόπος οδήγησης. Πάντως ακόμα και δίκιο να είχαν που δεν έχουν, τον πελάτη που επέλεξε να κάνει 440 χιλιόμετρα για το δικό τους συνεργείο ανάμεσα από δεκάδες άλλα καλά συνεργεία, όφειλαν να τον εξυπηρετήσουν έστω και με αναμονή. Γιατί αυτόν τον πελάτη δεν τον χάνεις, πολύ απλά και καθαρά. Ο κακός επαγγελματισμός φαίνεται στην έλλειψη μακροπρόθεσμου πλάνου και δυστυχώς στην Ελλάδα αυτή είναι η Αχίλλειος πτέρνα της πλειοψηφίας των επαγγελματιών και είναι κρίμα γιατί στη δουλειά τους μπορεί να είναι καλοί. Αλλά, το γνωστό κάλιο πέντε και στο χέρι. Δεν είναι έτσι όμως, δέκα και καρτέρι θέλει η επένδυση, έτσι μεγαλώνεις. Και το δέκα σύντομα θα γίνει είκοσι. Εδώ βέβαια δεν έχουμε ούτε το πέντε και στο χέρι, έχουμε το χέρι μόνο, να μην πω και τι άλλο.
 14. Παθόντες με το μικρό Cupra πριν 9 χρόνια αν δεν κάνω λάθος. Εμάς δε μας μπέρδεψε τη μέρα άλλα το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Ταινία 3M για τον ουρανό στο Βαγιαννάκη τότε, όπου είχαμε ραντεβού και όχι μόνο μας άργησε κάνα δίωρο, αλλά είχε σημειώσει λάθος και τον τύπο της ταινίας. Είχαμε ζητήσει μαύρο γυαλιστερό και αυτός κατάλαβε μαύρο ματ. Δυστυχώς είχε έλλειψη σε μαύρο γυαλιστερό και εφόσον δεν το σημείωσε σωστά για να έχει επάρκεια για το ραντεβού μας, πήγαμε χωρίς λόγο. Μα μου είπατε μαύρο ματ επέμενε αυτός, φίλε είμαστε δύο και είσαι ένας του λέω, ποια νομίζεις η πιθανότητα να έχεις δίκιο εσύ; Πόσο πιθανό βρίσκεις ένας από μας εκ παραδρομής να σου είπε μαύρο ματ και ο άλλος να μην το πρόσεξε για να το διορθώσει, αφού εδώ είμασταν και οι δύο τις προάλλες όταν κλείσαμε το ραντεβού. Ποτέ δεν παραδέχθηκε το λάθος του και καθώς δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο εκείνη τη στιγμή, απλά τον στολίσαμε και φύγαμε, αλλά δεν το αφήσαμε έτσι. Αργότερα επικοινωνήσαμε με τα κεντρικά της 3M στην Ελλάδα και τους περιγράψαμε όλο το περιστατικό με τον συγκεκριμένο dealer τους και το κλείσαμε εκεί το θέμα. Μάλιστα δεν είμασταν η μόνη περίπτωση όπως διαβάσαμε σε άλλα forums. Μετά από καιρό διαβάσαμε ότι δεν είχε πλέον 3M ο Βαγιαννάκης, ποιος ξέρει τι έγινε. Μπορεί τα email να έπεσαν βροχή... Τελικά βάλαμε την ταινία που θέλαμε σε άλλο dealer που ήταν συνεπέστατοι και άψογοι στη δουλειά τους.
 15. Για να τα λέμε όλα, ο αγαπητός φίλος και 14άρι να πάρει, από το ραλί πιό γρήγορο θα είναι, και γενικά μερικές σκάλες πάνω σαν αμάξι, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Το θέμα είναι ότι το κάθε μοτέρ έχει ένα εύρος στη βελτίωση όπου μπορείς να κινηθείς δίχως να θυσιάζεις αξιοπιστία, και άρα να επενδύεις με ασφάλεια. Ό,τι θες μπορείς να κάνεις αν έχεις να το πληρώσεις, αλλά όπως ξέρεις από ένα σημείο και μετά παύει να είναι καθημερινό και παύει να είναι καθημερινό όταν αρχίζεις να μετράς τα πατήματά σου προκειμένου να ελαχιστοποιήσεις την πιθανότητα να σπάσεις κάτι. Δηλαδή έχεις κάνει μια μεγάλη επένδυση που δεν αποδίδει τα αναμενόμενα, άρα είναι μια κακή επένδυση. Το εύρος λοιπόν που μπορείς να κινηθείς με το 18άρι ή το 2λιτρο που θα σου εξασφαλίσει μία καλή επένδυση είναι ασύγκριτα μεγαλύτερο από το 14άρι και αυτό ακριβώς είναι που ψάχνεις όταν είσαι από αυτούς που τους αρέσει να μένουν καιρό με ένα αμάξι, μέσα σ' αυτούς ο φίλος μας όπως δήλωσε ο ίδιος και αν έχω καταλάβει καλά εσύ, ο κάβουρας, ο van, ο dikonou συγγνώμη παιδιά που δεν έχω συγκρατήσει τα ονόματά σας, εγώ και κάμποσοι άλλοι. Υπάρχουν δε τόσες λύσεις ειδικά στα 2λιτρα που δεν ξέρεις από πού να αρχίσεις και πού να τελειώσεις. Που μέχρι και κονσέρβες (βλέπε revo και apr) έχουν πρόγραμμα για big turbo. Κάνε big turbo το 14άρι, με custom πρόγραμμα φυσικά, να δούμε πόσα θα φας στα συνεργεία, στις βενζίνες, στα δυναμόμετρα για δοκιμές και ξανά στα συνεργεία κ.ο.κ. Χώρια τα νεύρα σου. Στο τέλος έχεις επενδύσει μαζί με την αγορά ποσό ανάλογο ενός 2λιτρου και ποτέ δεν θα νιώσεις ότι η επένδυση απέδωσε. Ποτέ δεν θα πεις, φίλε έδωσα Χ λεφτά και τα πήρα ΟΛΑ πίσω σε χαμόγελο. Ξέρεις ποια είναι η καλή επένδυση; Γενικά όχι μόνο στο αμάξι. Αυτή που θα σου ανοίγει το δρόμο να προχωράς γρήγορα μπροστά, μέχρι την επόμενη. Αυτή που θα σου βάζει προβλήματα, η επίλυση των οποίων είτε καθυστερεί την πρόοδο σου είτε απαιτεί διαρκώς αυξανόμενα κεφάλαια, είναι μία κακή επένδυση. Πολύ πιό απλοποιημένο φυσικά, αλλά με το ίδιο νόημα ισχύει και στο αμάξι/βελτίωση. Ζεις το τώρα αλλά κοιτάς μπροστά.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.