Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Εχοντας τα κανονικά κίτρινα φώτα (Α6 2008) σκέφτηκα να τα αντικαταστήσω με λευκά.

Τα xenon είναι τα καλύτερα με διαφορά.Σ' αυτήν την περίπτωση και η επιβάρυνση για ένα καλό κιτ είναι150€ περίπου.

Επίσης μιλάμε μόνο για τη μεσαία σκάλα (low beam). Στη μεγάλη σκάλα(high beam) θα έπρεπε να εγκαταστήσω

κοινή λευκη λάμπα λόγω καθυστερήσεως στην απόκριση του xenon  στα σινιάλα.

Η λύση του Bixenon (το καλύτερο όλων αφού η ίδια λάμπα είναι και low και high) ειναι πρακτικά και οικονομικά δύσκολη.

Αλλη σκέψη που εξετάσθηκε είναι τα led.

Πολύ καλή ποιότητα πλήν όμως υπάρχει πρόβλημα error λόγω της μεγαλύτερης αντιστάσεως που έχουν.

Οι εταιρίες βγάζουν led zero error. Tο can bus βλέπει κανονική αντίσταση λόγω ενσωματωμένης παράλληλης αντίστασης

που τελικά η συνολική αντίσταση ε'ιναι ίδια με της κοινής λάμπας.Αυτό προφανώς δεν έχει αντοχή και σε λίγο χρόνο καιγεται

η αντίσταση, οπότε εχουμε error ενώ το φως λειτουργεί κανονικά.Αν θέλουμε οπωσδήποτε led τότε ειναι προτιμότερες οι

διατάξεις που ουσιαστικά είναι Βαττικές αντιστάσεις αλλά έχουν σιγουριά και αντοχή.Βέβαια ακόμη καλύτερη είναι ηλεκτρονική διάταξη

που κάνει αυτή τη δουλειά αλλά μόνο η Bosh διάβασα ότι έχει την πατέντα αλλά δεν την έχω δεί ούτε ξέρω πόσο κάνει.

Σημειώνω ότι με τον όρο λάμπα canbus εννοούμε τη λάμπα που δεν δίνει error δηλαδή έχει διάταξη.

Επειδή δεν μου αρέσουν οι τροποποιήσεις για μη σημαντικά πράγματα, η  σκέψη μου που τελικά κατέληξα, ήταν να βρώ λάμπες κανονικές 

που θα βγάζουν λευκό  φως και ετσι θα βελτιώσω αισθητικά το φωτισμό εστω και αν η φωτεινή βελτίωση είναι μικρή.

Βέβαια το κόστος εδώ είναι ελάχιστο.Εψαξα και είδα ότι η PHILIPS και η OSRAM είναι αυτές που μονοπωλούν τη φθηνή αγορα.

Η PIAA έχει καλύτερη ποιότητα όπως φαίνεται αλλά κοστίζουν τριπλάσια οι λάμπες της και την απέκλεισα.

Διάλεξα τελικά έναν τύπο που μου άρεσε και τελικά αγόρασα ένα σετ Η1(μεγ.σκάλα),ένα σετ Η7 (μεσ.σκάλα),δύο ψείρες

(τις βάζουν προσφορά μέσα στα προηγούμενα σετ) και ένα σετ Η7 για τα ομίχλης.Συνολικό κόστος 60€.

Πραγματικά το αποτέλεσμα καλό .Ασπρο ωραίο φως και καλός φωτισμός με μικρή βελτίωση.

Το φως 4300Κ δεν μπλεδίζει ούτε ενοχλεί θα το δω όμως και στο μέλλον.

Σημειώνω όμως κάτι που αφορά σε όλα τα σημερινά αυτοκίνητα .Το να αλλάξεις λάμπες είναι

πολύ κοπιαστικό και δύσκολο.Στο δικόμου παρά το λύσιμο του φίλτρου ,του υδραυλικού δοχείου και την εξαγωγή

των μοτέρ των φαναριών, βλαστήμησα για την ιδέα που είχα.Με την αφή , τις άκρες των δακτύλων, με φακό και καθρεφτάκι

δεν γίνεται δουλειά.Ειδικά στη μεγάλη σκάλα του αριστερου φαναριού ΜΑΡΤΥΡΗΣΑ.

Τώρα κατάλαβα γιατί τα συνεργεία ακούν για λάμπα και αποφεύγουν.Εμαθα ότι αρκετές  φορές οδηγούνται στο μερικό λύσιμο του προφυλακτήρα

και την εξαγωγή του φαναριού.

Το εγχείρημα πέτυχε .Εκείνο που μένει είναι να δούμε πόσο θα κρατήσουν.Αναφέρεται ότι έχουν ζωή 1500 ώρες λειτουργίας.

Αν όμως χαλάσουν σύντομα, η αποτυχία θα είναι γεγονός και η επιστροφή στις παλιές λάμπες που κράτησα δεδομένη.

Edited by ankarage
Posted

Philips crystal vision αλλά και η Osram έχει ιδια περίπου γκάμα.

Posted (edited)

Πειραματιστηκα και εγω τα προηγουμενα χρονια με τις λαμπες,μιας και τα xenon δεν τα εμπιστευομαι λογω καψιματος του μοτερ των υαλοκαθαριστηρων.

Αρχικα ειχα βαλει και εγω crystal vision-οντως ομορφο λευκο φως-δινει τη ψευδαισθηση του xenon αλλα τις εβγαλα οταν ειδα οτι κατα τη διαρκεια της ημερας φαινοταν λιγακι μπλε το φαναρι μου...Τις εβαλα στο smart μου το οποιο εχει προτζεκτορα-δε φαινεται η λαμπα απευθειας και εδω και 3 χρονια λειτουργουν μια χαρα χωρις να καει καποια.

Στη συνεχεια εβαλα στο Audi τις osram nightbreaker οι οποιες ειχαν ενα ηπιο κιτρινο προς το λευκο φως,μεγαλη φωτεινοτητα αλλα η μια καηκε πανω στο χρονο οποτε και επανηλθα στις απλες Η7.

Τελος απο τον Μαρτιο εχω τις piaa hyper plus στα 4000 k,δεν εχουν ιδιαιτερα  λευκο φως αλλα φωτιζουν δυνατα και δεν μπλεδιζουν το φαναρι κατα τη διαρκεια της ημερας..Ηταν τσιμπημενες στα 40 ευρω-ελπιζω να κερδισουν και το στοιχημα της διαρκειας..

edit:Να και το ''μπλεδισμα'' που μου χαλαγε την εικονα στις crystal vision..

post-873-0-98029500-1379948711_thumb.jpg

post-873-0-42104200-1379948853_thumb.jpg

Edited by JIM A3
Posted

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι PIAA είναι οι πιο φωτεινές, αλλά και οι πιο ακριβές.

Posted

οι λαμπες αν καταλαβα καλα δεν ειναι Led αλλα απλες...

Οσο για το οτι τα καινουργια ειναι ποιο δυσκολα στην αλλαγη λαμπας το εχω κτλβ και εγω αρκετες φορες!

Και σε καποια και για τα πισω.... κατι το οποιο ειναι μεγαλη βλακια απο τις αυτοκινητο βιομηχανιες μιας και σε καποιο ταξιδι που θα καει μια λαμπα θα ειναι καπως <επικυνδινο>  και δεν μιλαμε να αλλαξεις λαμπα xenon αλλα μια απλη...

Posted (edited)

Το  μπλέδιασμα  'οταν η λάμπα είναι λευκού φωτός και είναι σβυστή δεν μπορεί να μην υπάρχει

εκ κατασκευής.Το θέμα είναι να μην μπλεδίζουν στη λειτουργία. Αυτό είναι το κύριο.Oι crystal vision ειναι μια απο αρκετές που λειτουργούν

με σχεδόν xenon look((όχι βέβαια απόδοση αλλά όψη).Κατα τα άλλα συμφωνώ.

Edited by ankarage
Posted (edited)

Όταν λεμε απλές λάμπες δεν εννοούμε απλές απλές, αλλα προφανώς Halogen.

Και οι κίτρινες και οι λευκές.

Προφανώς αν καεί μια στο ταξίδι την αλλάζουμε όταν γυρίσουμε.

Ακόμη και να έχεις κοντά σου δεν αλλαζει πρόχειρα και στα γρήγορα.

Αν δεν ξέρεις πας συνεργείο.

Στα βενζινάδικα σπάνια μπορείς να βρείς και μόνο κλασικές απλές κιτρινες halogen.

Edited by ankarage
Posted

Λογω των μεγαλυτερων αναγκων για ασφαλεια στα οχηματα, εχει μειωθει ο διαθεσιμος χωρος και εχει αυξηθει η πολυπλοκοτητα του να αλλαξεις μια λαμπα στα πιο "νεα" αυτοκινητα... Δεν ειναι γνωρισμα μονο των Audi... Αν δειτε τι χρειαζεται ξηλωμα για να αλλαχτει μια λαμπα σε ενα Focus, θα πειτε οτι ειναι μια χαρα να λυνεις φιλτροκουτι απο την μια και δοχειο υδραυλικου απο την αλλη... Για το λογο αυτο, οι περισσοτερες σοβαρες εταιριες, οταν καιγεται η λαμπα πορειας, αναβει αυτοματα το προβολακι εκεινης της πλευρας που καηκε ως προσωρινη λυση μεχρι να πας στην αντιπροσωπεια να την αντικαταστησεις...

Posted

Να πω κάποια πράγματα για τις λάμπες. Το μπλέδισμα που βλέπω στις φωτό παραπάνω, οφείλεται μάλλον σε φίλτρο επικάλυψης της λάμπας,για να "λευκίζει" όταν ανάβει. Οι halogen, είναι αλογόνου και είναι απλές. Οι xenon που μπλεδίζουν, είναι πάνω από 7.000 kelvin σε θερμοκρασία και είναι συνήθως αμφιβόλου ποιότητας. Υ/Ο πως, οι μεγάλοι κατασκευαστές λαμπτήρων (osram, philips), δεν φτιάχνουν τέτοιες, καθώς όσο ανεβαίνουν τα kelvin, τόσο μειώνονται τα lumen (φωτιστική απόδοση). Το φως του ήλιου (daylihgt), αποδίδεται με λάμπες 5-6.000 kelvin.

Τις λάμπες nightbreaker plus της philips, τις είχα στη μηχανή μου και τις θεωρώ, τίμια επιλογή και είναι πολύ φθηνότερες από τις PIAA.

Τέλος, οι λάμπες led, έχουν δικό τους καθρέπτη. Μια εφαρμογή σε όχημα, είναι της BMW στο 1200gs του '13. Είναι ολόκληρο φανάρι και σαν ανταλλακτικό, κοστίζει περίπου 1500,00€ κομπλέ με τον ανεμιστήρα απαγωγής θερμότητας. Δεν ξέρω για άλλη.

Ελπίζω να βοήθησα κάπως.

Posted

Το μπλεδισμα που φαινεται παραπανω ειναι απο τις philips crystal vision με 4500k.Το τζαμι τους ειναι ελαφρως μπλε-οχι εντελως οπως σε λαμπες των 5 ευρω που βρισκουμε σε βενζιναδικα-πρακτικερ κλπ...Δυστυχως οπως γραφει και ο ankarage ειναι ικανη και αναγκαια συνθηκη να εχει μπλε χρωμα το τζαμακι ωστε να παραξει το απολυτα λευκο φως που επιθυμουμε να εχουμε...Γλυτωνεις το παραπανω αρνητικο μονο αν το φαναρι εχει προτζεκτορα απο το εργοστασιο και οχι κατοπτρο.Να διευκρινησω οτι ετσι φαινεται μονο υπο συγκεκριμενες γωνιες και οχι μονιμα αλλα οπως και να εχει με ενοχλουσε...

Σιγα σιγα βγαινουν και led λαμπες συμβατες το canbus-δοκιμασα προσφατα στα φωτα θεσης χωρις σφαλμα με τα παρακατω αποτελεσματα.

P1010052.jpg

Τις εβγαλα διοτι δεν ταιριαζαν καθολου χρωματικα με τις piaa και περιμενω μηπως βγει κατι αξιολογο και συμβατο σε Η7.Ηταν μαλιστα ακομα πιο λευκες και εντονες απο xenon kit σε αυτοκινητο φιλου οπου και τις χαρισα.Απολυτα λευκο φως,ισως παραπανω απο οσο θα ηθελα κιολας...

Posted

Νομίζω ότι το τελικό συμπέρασμα είναι ότι λόγω καρτασκευής οι λάμπες όταν δεν λειτουργούν,

υπο κάποια γωνία μπλεδίζουν το φανάρι όπως σωστά επισημαίνει ο Jim A3. Αρα όποιος ενοχλείται το αποφεύγει.

Εμένα μπορώ να πώ ότιδεν με ενοχλεί.Λόγω χαμηλής τιμής και brand name διαλέγουμε λάμπες

Philips ή Οsram που μας αρέσουν και βγάζουν εν λειτουργία λευκό φως.

Αν μπεί κανείς στα site των εταιριών(όχι τα ελληνικά) θα μπορέσει να βρεί ό,τι του αρέσει.Μάλιστα και οι δύο εταιρίες έχουν

εργαλείο οδηγό που βάζοντας το αυτοκίνητό σου, σου βγάζει 4-5 προτάσεις για να διαλέξεις.

Κάποιος επιλέγει με όρο τον μεγαλύτερο φωτισμό ,άλλος όπως εγώ το άσπρο φώς,άλλος

το χρόνο ζωής κλπ.

Πρέπει να σ' ευχαριστεί το αποτέλεσμα αλλοιώς εκνευρίζεσαι.

Ο Georgio3gr έχει απόλυτο δίκιο για τη δυσκολία στα νέα αυτοκίνητα,αυτό είπα κι εγώ.

Τελικά μένω σ' αυτά που έγραψα στην αρχή του topic.H πιό πρακτική λύση τεχνικά και οικονομικά

είναι ο πειραματισμός του καθενός με λάμπες φθηνές καλής ποιότητος ΄ώστε να πετύχει το αποτέλεσμα που του αρέσει.

Ελπίζω στους επόμενους μήνες να βελτιωθούν οι led.Τα προβλήματά τους τα έγραψα στην αρχή.

• Like 1
Posted (edited)

Εχεις απολυτο δικιο!

Mαζι με τα μπροστα λαμπακια ειχα παρει μια λαμπα led για το πορτπαγκαζ οπου και βελτιωθηκε ο αναιμικος αρχικος φωτισμος.Το μεγαλο αστειο βεβαια,εκει που εφαρμοζεται το ''πηγα για μαλλι και βγηκα κουρεμενος'' ειναι οταν αλλαξα και τις λαμπες της πισω πινακιδας.Δεν ειχα σφαλματα ,δουλευαν καλα αλλα ηταν λιγακι αστειο το αποτελεσμα το βραδυ...Ηταν τοσο δυνατες που μου ειχε γινει εμμονη ιδεα οτι τυφλωνω το πισω...

IMG_1805.jpg

Οταν τις εβγαλα για να βαλω τις παλιες λογω ταλαιπωριας-υψηλων θερμοκρασιων κλπ κοπηκε το μεταλλικο ελασμα με το οποιο εκανε επαφη το αριστερο λαμπακι της πινακιδας με αποτελεσμα να μην αναβει και να βγαζει σφαλμα....Σβηναμε το σφαλμα-αναβε αμεσως.Τσεκαραμε τα λαμπακια-δεν ειχαν καει αρα....Ψαξαμε ολες τις ασφαλειες σε μηχανοστασιο-καμπινα,τραβηξαμε καλωδια απο μπροστα πισω και μετα απο 2-3 ωρες καταληξαμε στο παρακατω....

IMG_1851.jpg

Λυσιμο ολου του εσωτερικου της πισω πορτας,λυσαμε το μηχανισμο,εντοπισαμε το προβλημα,παιρνουμε κοσμοκαρ για ανταλλακτικο (80 ευρω) :sSa_worried3:  :sHa_hehe: Καναμε πατεντα,δημιουργωντας μια γεφυρα με συρμα παρακαμψαμε τη κομμενη περιοχη και ευτυχως ολα οκ χαρη στο μηχανικο μου...Αν ειχα παει σε εξουσιοδοτημενο θα ειχα πληρωσει γυρω στα 200 ευρω για τους πειραματισμους μου.... :sSic_fever:

Edited by JIM A3
  • Like 1